Вчені: друзі продовжують життя

— 18 вересня 2010, 11:08

Науковці порівняли вплив друзів на життя людини із ефектом, коли людина кидає курити, повідомляє The Daily Mail.

Натомість самітники мають такі самі показники смертності, як і алкоголіки - навіть вищі, ніж в людей із надлишковою вагою.

До такого висновку дослідники дійшли, проаналізувавши дані зі 148 досліджень, що їх було проведено за останні 30 років, та які загалом вони охопили більше 300 тисяч осіб.

Представник Університету Юти Берт Учіно пояснює таку закономірність тим, що наявність в людини друзів полегшує життя на повсякденному рівні.

"Вони можуть позичити вам грошей, підкинути кудись, посидіти з дітьми...Вони також можуть навернути вас до здорового способу життя, (порадити) звернутися до лікаря, виконувати більше вправ", - зазначає він.

"Ще вони здатні допомагати вам опосередковано, даючи вам відчуття, що вам є задля чого жити", - каже науковець.

Маючи надійні стосунки та відчуваючи любов інших до себе, людям живеться спокійніше, зауважує Учіно.

Американським дослідникам вдалося підтвердити існування зв'язку між смертністю та самотністю в жінок та чоловіків будь-якого віку.

"Будучи людьми, ми маємо безліч різних систем регулювання - кров'яний тиск, метаболізм, гормони стресу...Є дані, які свідчать про те, що на усі ці системи впливають соціальні відносини", - каже професор медицини зі Школи громадського здоров'я UCLA Тереза Еллін Сімен.

Було проведено порівняльні дослідження стану здоров'я самотніх людей та тих, хто має "позитивні" соціальні стосунки. Виявилося, що "товариські" люди в середньому мають нижчий кров'яний тиск, нижчий рівень холестерину, кращий метаболізм глюкози та нижчий рівень гормонів стресу, зазначила дослідниця.

Реклама:

Головне сьогодні