Помер творець фрактальної геометрії

— 18 жовтня 2010, 10:59

Вчений Бенуа Мандельброт, який мав французьке та американське громадянства, помер від раку в хоспісі в Кембриджі, штат Массачусетс, повідомляє ВВС з посиланням на сім'ю науковці.

Мандельброт народився в 1924 році у Варшаві в єврейській сім'ї. Коли майбутньому вченому було 11 років він разом з батьками емігрував до Парижа.

Науковець провів велику частину свого життя в США, працював у компанії IBM і в кінцевому підсумку став професором математичних наук у Єльському університеті.

Одним з головних досягнень Бенуа Мандельброта вважається сформульована ним теорія фракталів - складних геометричних фігур, що мають властивість самоподібності.

У 1977-му році він опублікував роботу "Фрактальна геометрія природи", в якій стверджував, що випадкові на перший погляд форми є насправді складними геометричними фігурами, що складаються з менших фігур, які в точності повторюють більшу.

За допомогою відкриття Мандельброта стало можливо геометричне опис предметів, які раніше вважалися такими, що не піддаються вимірюванню - таких як хмари або малюнок рельєфу місцевості. Теорія фракталів також знайшла застосування у фізиці, хімії, астрономії та інших галузях знання.

Реклама:

Головне сьогодні