Forbes: Топ-10 найщасливіших країн у світі

Організація Legatum Institute вирахувала індекс процвітання, оцінивши 110 країн, у яких мешкає 90% світового населення, повідомляє Forbes.

Дослідники використали результати інтернаціональних опитувань, проведених, зокрема, Gallup, Heritage Foundation та World Economic Forum. Оцінювання "рівня щастя" кожної країни проводилося за 89 показниками, що стосувалися економіки, підприємництва, влади, освіти, здоров'я, безпеки, свободи особистості та суспільного капіталу.

Цікаво, що половина опитаних мешканців Непалу, де рівень інфляції становить 11%, а безробіття - 46%, запевнили, що цілком задоволені своїм рівнем життя. 81% непальців зазначили, що повністю довіряють банкам країни.

Можливо, це пояснюється тим, що респонденти могли побоятися висловити свою справжню думку в умовах хиткої демократії в країні. Також імовірно, що непальці - просто ендемічно щасливі люди. Втім, про всяк випадок, до критеріїв визначення ступеня щастя в країні дослідники додали - "можливість без страху висловлювати свою політичну думку".

Отже, на десятій сходинці "рейтингу щастя" перебувають Сполучені Штати Америки. Близько 90% американців цілком задоволені станом свого здоров'я, а уряд витрачає на цю галузь більше коштів, ніж будь-яка країна у світі.

[L]

США - це країна підприємців, де річний прибуток від роялті сягає 90 мільярдів, що також є найвищим у світі показником. 90% американських громадян переконані, що можуть досягти успіхів у житті завдяки своїй сумлінній праці.

Дев'яте місце належить Нідерландам. 88% респондентів зазначили, що задоволені тим, що мають свободу обирати, що робити зі своїм життям. Окрім того, голландці відчувають глибоку довіру як до своїх співгромадян, так і до уряду.

Довіряють своєму урядові й мешканці Швейцарії. Ця країна не вважається надто сприятливою для підприємництва, проте низький рівень корупції, чудові можливості для освіти та надійність фінансових установ піднесли її на восьме місце в рейтингу.

Канада, яка знаходиться на сьомому місці, є приязною до імігрантів. Там не бракує особистісної свободи, рівень корупції дуже низький і три чверті громадян країни вважають, що це гарне місце, аби розпочинати новий бізнес. Канадці готові допомагати іншим та робити пожертви.

Що стосується підприємництва та можливостей, Швеція одержала друге місце та звання країни, де добре розпочинати бізнес. За рештою ж показників їй належить шосте місце.

П'яту позицію займає Нова Зеландія, яка одержала найвищі бали за свою освітню галузь та громадянські свободи. Новозеландці довіряють один одному та готові прийти на допомогу. 94% опитаних щиро тішаться красою природи Нової Зеландії.

Згуртоване суспільство, відмінна освіта, міцність громадянських свобод та економіки, довіра до уряду - усе це ставить Австралію на четверту сходинку в рейтингу. Ця країна також вважається сприятливою для старту нового бізнесу.

Спокійна країна Фінляндія, завдяки повазі до особистих свобод своїх громадян, чудовій освіті та рівню охорони здоров'я, посідає третю сходинку. Щоправда, через найвищий ступінь перерозподілу доходів, лише 75% фінів вірять у те, що через наполегливу працю можна досягти вершини.

Опитування, проведені серед громадян Данії, показали, що вони мають непохитну віру в свій уряд та одне одного. Друга найщасливіша країна, Данія може пишатися найвищими стандартами життя в світі, найнижчим рівнем витрат на становлення бізнесу та якісною освітою.

Звання ж країни №1 за рівнем щастя за правом одержала Норвегія. Країна має найвищий у світі ВВП на душу населення - 53 тисячі доларів на рік. За витратами на галузь охорони здоров'я Норвегія поступається лише США.

74% її громадян гадають, що людям слід довіряти, 94% щасливі від того, наскільки прекрасна природа їх оточує, а 93% вірять у те, що сумлінну працю буде належним чином винагороджено. Процвітанню сприяють також нафта й газ, яких удосталь має країна.

Реклама:

Головне сьогодні