Землетрус в Японії спровокував цунамі. Фото. Відео

— 11 березня 2011, 10:19

Епіцентр землетрусу магнітудою 8,9 знаходився на глибині 32 кілометрів у 400 кілометрах від Токіо.

Сейсмічний катаклізм привів до того, що і в самій столиці Японії протягом декількох хвилин розгойдувалися будівлі, пише ВВС.

Перший з серії потужних підземних поштовхів був зафіксований о 14:46 за місцевим часом (близько 7 години ранку за київським часом).

Згодом японське телебачення показало, як хвиля заввишки до 10 метрів обрушилася на берег в префектурі Фукусіма, зносячи автомобілі, будівлі і судна.

Повідомляється про одного загиблого, і є побоювання, що число жертв може зрости. В одній з будівель обвалився дах, в результаті чого постраждали 20 чоловік.

Цунамі стало причиною низки пожеж, зокрема на газосховищах.

В околицях Токіо були зупинені п'ять атомних електростанцій і був закритий головний аеропорт Наріта.

Є перебої в роботі мобільного зв'язку, повідомляв у Twitter що знаходиться в Токіо російськомовний блогер Михайло Свєтов.

Уряд Японії попереджає, що на країну можуть обрушитися нові хвилі цунамі.

Попередження про цунамі оголошено не лише в Японії, але в низці інших країн Тихоокеанського регіону, зокрема в Росії: на Курильських островах очікуються хвилі заввишки до трьох метрів, там евакуйовано 11 тисяч осіб, повідомляє Інтерфакс із посиланням на МНС.

Під загрозою цунамі знаходяться також Індонезія, Тайвань, Філіппіни і багато держав і території Океанії, такі як Маріанські острови, Мікронезія, Науру і Папуа-Нова Гвінея. На Гавайських островах і західному узбережжі США оголошено про підвищеного ступеня готовності до цунамі, але тривога поки не оголошувалася.

Реклама:

Головне сьогодні