У рiзних країнах на Великдень вiшають яйця на яблунi та б'ють дiвчат

— 22 квітня 2011, 14:51

Країни свiту мають рiзнi традицiї, пов'язанi зi святкуванням Великодня.

Так, поруч з американським Бiлим домом у понедiлок Свiтлої седмицi щорiчно влаштовують "катання яєць", пише Інтерфакс-Україна.

Цього дня за традицiєю, яка сягає початку XIX столiття, дiти на галявинi поряд з Бiлим домом катають великоднi яйця за допомогою ложок з довгими ручками. Президент Сполучених Штатiв Барак Обама та його родина вперше провели такий захiд у 2009 роцi, запросивши на нього одностатевi пари з їхнiми прийомними дiтьми.

В Англiї протягом багатьох столiть iснують традицiї змагань зi скачування великоднiх яєць iз вкритих травою пагорбiв. Переможцем вважається той, хто зможе закотити яйце найдальше.

У графствi Ланкашир iснує давня легенда, згiдно з якою розбитi великоднi яйця треба скорiше очищати вiд шкаралупи, "iнакше її вкрадуть вiдьми й використовуватимуть як човни".

Жителi Нiмеччини на Великдень вiшають на дерева порожнi фарбованi яйця. 75-рiчний нiмець Волкер Крафт щорiчно вже близько пiвстолiття прикрашає яблуню у своєму садку десятьма тисячами великоднiх яєць, на це йому щоразу потрiбно близько двох тижнiв.
Минулого року до гера Крафта прийшли 13 тис. вiдвiдувачiв, аби подивитися на його незвичайну яблуню.

У Чехiї в понедiлок Свiтлої седмицi хлопцi мають звичай бити дiвчат по ногах плетеними хлистами. Вважається, що цей ритуал прожене хвороби та збереже молодiсть на весь рiк.

У Колумбiї родини святкують Великдень дуже екзотично: замiсть крашанок та iнших традицiйних страв вони ставлять на святковий стiл омлет iз черепашачих яєць, суп з iгуани, тушковане м'ясо каймана, вiдварну юку та капiбару, вiдому також як водосвинка - найбiльший гризун на Землi.

Реклама:

Головне сьогодні