Тест

Найдивовижніші у світі водоспади. Фото

Потужний потік води з височезного водоспаду заворожить навіть найвибагливішого туриста. А ці водоспади дуже особливі

Популярний путівник Lonely Planet зібрав десяток найкращих, найпотужніших і найкрасивіших водоспадів.

Водоспад Вікторія (на кордоні між Замбією і Зімбабве)

Цей водоспад на річці Замбезі був названий на честь королеви Англії Вікторії. Але нічого від непохитної і статечної королеви у цього водоспаду нема.

Навпаки, він бурхливий і шумний. Місцеві жителі називають його "димом, що гримить". Ширина водоспаду - близько 2 кілометрів, висота - 128 метрів.

Тож не дивно, що коли цей потік води падає в ущелину з понад стометрової висоти, то утворюється величезна хмара з бризок.

Водоспад Вікторія. Фото Zest-pk

Хоча потік води найбільший в квітні-червні, найкращий час для фотографування тут, мабуть, з жовтня по грудень, коли бризки не занадто важкі.

Ніагарський водоспад, США/Канада

Понад 2800 кубічних метрів води на секунду, які падають з висоти десятків метрів створюють розкішне видовище. Не дивно, що Ніагарський водоспад є одним з улюблених місць для проведення медового місяця.

Кілька каскадів водоспадів, які і утворюють "Ніагару" можна розглядати як з Америки, так і з Канади. Кажуть, кращі види на Ніагарський водоспад відкриваються саме з канадської частини з провінції Онтаріо.

Ніагарський водоспад. Фото Randy OHC
Путівник також радить подивитися водоспад з човна Maid of the Mist, який плаває з квітня по жовтень.

Рейхенбахський водоспад, Швейцарія

Цей один з найвищих водоспадів Альп (близько 250 метрів). Цей водоспад фігурує у творах Артура Конан Дойля: Доктор Ватсон думав, що професор Моріарті захопив з собою на дно цього водоспаду і Шерлока Холмса. Та це виявилося не так: великий сищик вхопився за виступ і не зник у потоці водоспаду.

Фото з Вікіпедії
Та на оглядовій площадці водоспаду встановлена пам'ятна дошка на честь Шерлока Холмса.

Водоспад Кайетер, Гайана

Цей віддалений водоспад не є найпотужнішим чи найвідомішими, але він, мабуть, є найбільш "диким". Захований у пишних заростях Гайани, у далеко не туристичній частині країни. Але водоспад дуже красивий: річка Потаро різко падає з 250-метврової висоти з піщаного плато.

По дорозі до водоспаду можна полюбуватися яскравими синіми метеликами, червоними птахами і золотистими отруйними жабами.

Водоспад Кайетер. Фото sorenriise

До водоспаду можна добратися чартерним рейсом до столиці країни Джорджтауна чи під час кількаденної важкої подорожі на міні автобусах, човнах і пішки.

Комплекс водоспадів розташований на річці Ігуасу. Як зазначає Вікіпедія, назва походить від слів на мові гуарані у (вода) та guasu (велика).

За легендою, Бог хотів одружитися на красивій аборигенці Naipú, але вона втекла зі своїм коханим на каное. У гніві Бог розрізав річку, створивши водоспади, прирікаючи закоханих на вічне падіння.

Комплекс водоспадів має ширину 2,7 км і включає в себе приблизно 270 окремих водоспадів. Висота падіння води досягає 82 метрів, але на більшості водоспадів трохи більше 60 метрів.

Водоспади Ігуасу. Фото з Вікіпедії

Бразильський Національний парк Ігуасу відкритий з 9 ранку до 5 вечора (влітку довше), в Аргентині Національний парк Ігуасу відкритий з 8 ранку до 6 вечора.

Водоспад Детіан, Китай

Цей водоспад проголошений як "другий за величиною водоспад вздовж державного кордону". Але поїхати подивитися на нього варто не задля фото на фоні прикордонного знаку.

Водоспад Детіан. Фото mroyop.blogspot.com

Сам водоспад дуже гарний. Та їхати дивитись його варто влітку, бо взимку течуть невеликі струмені води, зате туману багато.

Водоспад Ґульфосс, Ісландія

Цей водоспад є одним з найпопулярніших місць для відвідування туристів. Ступінчастий водоспад знаходиться на річці Квітау

"Близько кілометра наверху над водоспадом вона (річка) різко повертає вліво і тече вниз широко зігнутими трьохсходовими порогами і тоді раптово спадає двома ступенями (11 м. і 21 м.) у прогалину глибиною 32 метри", описує водоспад Вікіпедія.

Водоспад Ґульфосс. Фото з Вікіпедії

А путівник додає, що й дістатися до цієї краси з Рейк'явіка легко.

Водоспад Сатерленд, Нова Зеландія

Нова Зеландія багата природними красотами. Водоспад Сазерленд є другим найвищим у країні.

Водоспад Сатерленд. Фото Le Grand Portage
Найкраще ним милуватись неподалік від водоспаду після чотириденного пішого походу.

Водоспад Джим-Джим, Австралія

Цей вражаючий водоспад захований глибоко у Національному парку Какаду в Австралії. Дістатись до нього непросто, але видовище того варте.

Відвідувачі Какаду повинні платити $ 25 за паркову.

Водоспад Анхель, Венесуела

Цей водоспад знають усі ще з шкільного курсу географії, адже він є найвищим водоспадом у світі. Його загальна висота - 978 метрів. Названий на честь льотчика і випробувача Джеймса Ейнджела (англ. James Angel), що перелетів через водоспад і розбився при приземленні у 1935 році.

Водоспад Анхель. Фото Danila Medvedev
Щосекунди він скидає 300 м3 води, інформує Вікіпедія.