Українці поки залишаються без електронних квитків на залізницю

— 14 вересня 2011, 12:27

Нині сучасною системою електронного замовлення і отримання проїзного документу у потягах внутрішнього сполучення можуть скористатися в Україні одиниці. Адже на сьогодні така послуга доступна лише в одному поїзді. До того ж, діють вони у всього п'яти вагонах у потягу №166/165 сполученням Київ-Дніпропетровськ, пише Deutsche Welle.

На відміну від попереднього етапу з придбання квитків через інтернет, електронний квиток - це документ на проїзд, з яким пасажир уже не звертається до залізничної каси. Самостійно роздрукувавши квиток, пасажир іде прямо до поїзда, у якому провідник має зчитувальний пристрій. Через такий пристрій перевіряється достовірність інформації, яка вказана на роздрукованому пасажиром квитку, і людина може сісти на своє місце у вагоні.

Подібна система діє у багатьох країнах Європи. В Україні цей проект лише випробовується. Хоча раніше Укрзалізниця обіцяла в третьому-четвертому кварталі цього року запровадити електронні квитки не тільки у всьому поїзді, який курсує з Києва до Дніпропетровська, а й ще у двадцяти потягах з Києва до Одеси, Сімферополя, Дніпропетровська, Донецька. Натомість зараз на ці напрямки придбати або забрати квиток можна лише в звичайній касі.

"Купувати і пред'являти роздруківку у вагоні на цих напрямках можливо буде до кінця року. Ми протестували систему у реальних умовах і виявили недоліки. Тепер над ними працюємо", - повідомили у прес-службі Укрзалізниці.

Там наголошують, що система потребує вдосконалення функції обробки даних, перевірки їхньої достовірності та захисту. Зараз спеціалісти компанії працюють над усуненням недоліків.

У прес-службі зауважують, що загалом українці дедалі охочіше купують проїзних документи для залізниці через інтернет. Тому кількість залізничних квитків, оформлених через інтернет, стрімко зростає. З початку цього року таким чином було викуплено майже 350 тисяч квитків. Якщо в січні цього року через інтернет пасажири придбали більше 7 тисяч квитків, то в серпні - вже вдесятеро більше - понад 76 тисяч квитків.

Реклама:

Головне сьогодні