Тест

Словенія: країна райського походження

Словенці люблять переповідати легенду про те, як Бог, роздаючи країнам землю, обділив Словенію, бо вона була маленькою та непоказною. Але справедливий Господь не міг залишити цю країну без території, тож йому довелося вділити їй шматочок… раю.

Територія та населення

Словенія, одна з держав Центральної Європи, справді по-райському мальовнича, хоч і доволі маленька. За день її можна об’їхати вздовж і впоперек, бо площа її території складає всього 20 273 км (як, наприклад, наша Волинська область). Тут живе 2 млн. людей, головно – словенців, є невелика кількість сербів і хорватів, сукупна частка яких складає близько 4 % і ще близько 10% інших національностей.

Озеро Блед та острів, на якому стоїть церква Марії Кральїце

Мова спілкування

Словенці розмовляють словенською мовою, але ближче до Італії, в курортних містечках, вільно володіють італійською, в Альпах, неподалік Австрії, з ними можна легко порозумітися німецькою, в населених пунктах на кордоні з Угорщиною балакають угорською, ну і, звісно, – англійська – універсальна мова спілкування, яку словенці також знають. У словенській мові є багато слів спільнокореневих з українськими, тому в принципі, й не знаючи іноземної, їх так-сяк можна зрозуміти.

Природні зони та клімат

На північному-заході Словенії простягаються Альпи, вони займають понад 40 відсотків суходолу. На північному-сході знаходиться Панонська низовина, схід займає Динарська височина, а захід – Середземноморське узбережжя.

Набережна. Порторож

Зважаючи на таку строкатість природних зон, клімат тут також варіюється. На узбережжі на початку жовтня сонце прогріває повітря до 26-28 градусів, а воду в Адріатичному морі – до 23-24 градусів! Ближче до гір стає прохолодніше, особливо ввечері, часом різниця температури між узбережжям і гірськими районами складає 10-15 градусів.

Гірськолижні курорти

Словенські гірськолижні курорти, одні з найкращих у Європі, приймають туристів з грудня до березня. Найвідомішими є Краньська Гора, Маріборско Погорьє та Бовец. Тут збудовані гірськолижні бази з трамплінами та підйомниками. Є лижні школи та пункти прокату гірськолижного спорядження.

Гірський масив Голти, неподалік с. Мозір’є

Узбережжя та пляжі

Морське узбережжя Словенії простягається всього на 46,6 км вздовж Трієстської затоки. Проте воно щільно всіяне різноштибовими готелями – як дорогими, так і доступними. До слова, тут немає приватних готелів, як в Україні, – всі вони або у державній, або в акціонерній власності.

Пляж "Медуза". Порторож

Пляжі зазвичай платні, бо відносяться до того чи іншого готелю, але можна прилаштуватися й на дурняка безпосередньо на набережній. На пляжах існує поняття сієсти, тобто з 12 до 17 години ви не зможете скористатися лежаками та парасольками.

Морські курорти.

Піран

Місто Піран – перлина Адріатичного узбережжя – розташоване на півострові Істра. Воно дуже нагадує італійські середньовічні міста. Зрештою, це не дивина, адже з X століття воно було одним із міст Венеційської республіки.

Місто Піран

Тут чудово збереглися пам’ятки середньовічної венеційської архітектури і немає жодної сучасної споруди. У Пірані настільки вузенькі вулички, що сусіди з будинків навпроти можуть спокійно перемовлятися, визираючи зі своїх вікон.

Порторож – місто троянд

Порторож

У курортному містечку Порторож, що адміністративно вважається передмістям Пірана, знаходиться єдиний у Словенії СПА-курорт. Тут дотримуються 900-річних традицій з використання природних джерел – сланцю, солинського багна, солі, термомінеральної та морської води.

Копер – "головне місто Істри"

Це невеличке містечко колись було островом, але рів між ним і континентом засипали ґрунтом, і утворився півострів. Копер так само скидається на одне з міст Італії – стільки тут італійського духу і колориту, зокрема безліч архітектурних пам’яток часів Венеційської республіки. На площі імені Тіто з палацом Претора можна випити філіжанку кави й помилуватися довколишніми краєвидами.

Термальні курорти

У Словенії є чимало термальних курортів майже з тисячолітньою історією! У містечку Раґашка Слатіна знаходиться один із найгарніших лікувальних центрів Європи – Терме Раґашка, де пацієнтів лікують унікальною мінеральною водою. Теплі мінеральні джерела, а також єдина у своєму роді чорна термальна вода є у містечку Моравске Топліце.

Ця каламутна вода із запахом нафти піднімається на поверхню майже із півтори тисячі метрової глибини і має температуру +72ºС! А в Терме Зрече, що знаходиться на північному-сході Словенії, можна суміщати гірськолижний відпочинок із термальним оздоровленням.

Цікаві місця.

Постойна

У Постойні знаходиться Постойнська Яма – це славнозвісні карстові печери, вік яких обчислюється 500 000 років! Вони простягаються на 20 км. Археологи виявили, що люди бували у цих печерах ще 50 тисяч років тому. У 1872-мі році тут була збудована перша залізниця. Щоправда туристична стежка дозволяє оглянути лише п’яти кілометровий відрізок карстових печер.

Вхід до карстових печер "Постойнська Яма"

Туристи спершу їдуть поїздом, а потім пішки проходять наймальовничіші місця, зокрема Велику гору, Прекрасну Печеру та Концертний зал. Спускатися в печери треба в теплому одязі, бо і взимку, і влітку температура повітря там сягає всього + 10 градусів. Щороку Постойнську Яму відвідує понад 500 тисяч туристів.

Сталагміти та сталактити

Місцеві сталагміти та сталактити утворюються завдяки дощовій воді, яка проникає в ґрунт і розтоплює вапнякові породи. З них виділяється карбонат кальцію, що забарвлює нарости у білий колір.

Сталакити у "Кімнаті спагеті"

Залежно від домішок у ґрунті сталагміти та сталактити набувають того чи іншого відтінку. Наприклад, окис заліза додає наростам червоного забарвлення, а окис магнію – сірого й чорного. Сталагміти та сталактити ростуть дуже повільно – 1 мм від 10 до 100 років!

"Людська" риба

У Постойнській Ямі можна побачити дивовижне створіння – "людську" рибу. Ця істота зовні нагадує ящірку. Вона має довгий хвіст і чотири лапки, вміє плавати, дихаючи зябрами, проте не має очей. Її тіло вкрите шкірою, такого ж кольору, як і в людини, власне тому її й називають "людською". Кажуть, ця рибка живе до 100 років. Туристи можуть побачити це створіння у великому акваріумі, що знаходиться під землею.

Пред’яма. Пред’ямський замок

Пред’ямський замок, що стоїть на висоті 123 метри на прірвою, був споруджений у XII столітті. Внаслідок військових дій він час-від-часу руйнувався, але у 1570 році його було відреставровано, і в тому вигляді він зберігся донині.

Пред’ямський замок

Половина приміщень Пред’ямського замку знаходяться безпосередньо у скелі. Тут знімався фільм "Обладунки Бога" з Джекі Чаном у головній ролі. Щороку тут відбуваються лицарські турніри.

Легенда про Еразма

Останнім власником замку був граф Еразм, який жив у 2-ій половині XV століття. Він мав славу такого собі словенського Робіна Гуда, бо грабував заможних торговців. Замок був в облозі цілий рік. І врешті Еразма вбили.

Під цією липою похований граф Еразм

Лицар загинув у власному туалеті, що стояв на краю скелі. Слуга-зрадник подав сигнал факелом в той час, коли граф справляв нужду, і нападники закидали вбиральню камінням.

Село Мозір’є

Мешканці села Мозір’є, що знаходиться в Савінській долині, мали по сусідству великий смітник і, коли їм врешті допекло таке сусідство, вони вирішили присипати непотріб землею і розбити на тій території місто квітів – Савінський гай.

Церква св. Юрія, село Мозір’є

Словенські підприємства взялися патронувати ділянки у цьому парку, і щороку висаджують тут цікаві квіткові експозиції.

Альпійські озера

Чимало словенських курортів розташовуються на берегах мальовничих альпійських озер, зокрема Бледа та Бохіня. Їхні краєвиди вражають мальовничими пейзажами, чистим повітрям і всілякими розвагами – взимку – катанням на ковзанах, влітку - засмаганням і плаванням.
Блед.

Бледський град

На березі мальовничого озера Блед стоїть один із найдавніших замків Словенії – Бледський град. Перша згадка про нього датується 1011 роком. Нині це одне з визначних місць паломництва туристів. У Бледському замку є ковальська майстерня, винний погріб, друкарня, галерея трав’яних засобів і дивовижний вид на Горенську – один із наймальовничіших регіонів Словенії.

Дзвін бажань

На Бледському озері знаходиться єдиний у Словенії острів, де стоїть церква Марії Кральїце, споруджена у VIII ст. За легендою одна молода вдова, чоловіка якої вбили розбійники, віддала все своє золото і срібло, для того, щоби з нього вилили дзвін на честь її чоловіка. Але коли той дзвін доправляли на острів, човен перекинувся і дзвін разом із людьми потонув.

Церква Марії Кральїце (VIII ст.)

З відчаю жінка подалася до Риму і постриглася в монахині. Але після її смерті Папа Римський наказав відлити новий дзвін й встановити його на дзвіниці. Кажуть, той дзвін виконує бажання, варто лише подзвонити в нього, що туристи залюбки роблять.

Їжа та напої

Культ їжі в Словенії – окрема історія. У місцевих ресторанчиках подають не тільки естетично гарні страви, але й дуже смачні, до того ж – відносно недорогі. На узбережжі надають перевагу рибі та морепродуктам. У горах залюбки їдять овочі та страви з м’яса.

Гобова юха, тобто юшка з білих грибів, у мисці з хліба. Словенська традиційна страва

П’ють переважно місцеве вино, пиво і зрідка щось міцніше, зазвичай настояне на меді, фруктах чи травах. Цікаво виглядає найвідоміший із місцевих спиртних напоїв – лікер "Плетершка грушка". Це – груша, вирощена безпосередньо у пляшці й настояна на бренді. Цей лікер виготовляють монахи-картезіанці.

Пряники з Радовліци

Місцевий ресторанний бізнес має спадкоємний характер – сімейні ресторанчики, так звані гостильні, передаються з покоління в покоління. Як правило, у гостильнях є кілька гостьових кімнат, де можна недорого переночувати.

Інтер’єр ресторану Lectar, с. Радовліца

Ресторан Lectar, що знаходиться у селі Радовліца, був відкритий у 1822 році. Він також переходив у спадок від батька до сина. Тут печуть чудові пряники, рецепт яких не змінюється ось уже 189 років. Щоправда тепер у тутешньому музеї-пекарні пряники більше розбирають на сувеніри, аніж у якості ласощів.

Фермерство та промисловість

Словенці вирощують багато винограду та хмелю, відповідно виготовляють своє вино та пиво, незгірші за італійські. Розводять корів та вівці.

Врожай винограду

Зернові доводиться імпортувати, бо в країні попросту бракує площ для посіву. У селі Веленє знаходиться найбільший в Європі і третій у світі за виробничими площами завод побутової техніки Gorenje. Словенія також має 2 великі фармацевтичні корпорації – KRKA та Lek. Тут є й автомобільний завод Revoz, де збирають Renault Clio.

Звичаї та традиції

Словенці ревно бережуть свої традиції. В землі Бохинь вшановують душі померлих – під Новий рік перевдягнені у примар гості ходять від дому до дому, прославляючи померлих і даруючи радість живим. У містечку Птуй щороку організовують карнавал родючості. А на Пуст, словенську Масляну, селяни випроводжають зиму, влаштовуючи масштабні забави.

Центральна вулиця села Мозір’є

У червні в Любляні ярмаркують, смакуючи місцеве вино. А в селі Мозір’є щороку обирають королеву найбільшого бюста і короля найбільшого живота. Цьогоріч перемогла юна дівчина Маша з бюстом вражаючого розміру, яка щонеділі вона грає на органі в місцевій церкві.

Гроші та обмін валют

Валюта Словенії – євро. Обміняти банкноти інших країн чи дорожні чеки можна в банках, на пошті чи безпосередньо в готелі. В банку за операцію з вас візьмуть 1% комісійних, а ось в інших місцях доведеться віддати 5% від обмінюваної суми. У дорогих ресторанах, готелях та магазинах можна скористатися кредитною карткою, але далеко не скрізь приймають іноземні картки, тому спершу переконайтеся, що зможете розрахуватися своєю.

Як дістатися

Найзручніше їхати до Словенії та подорожувати нею на власному автомобілі. До слова, бензин у Словенії дешевший, ніж у сусідніх країнах, 1 літр 95-го обійдеться вам 1,28 євро, а 98-го – у 1,3 євро. Крім автомобіля існують й інші варіанти.

З України до Словенії також можна проїхатися потягом – з Києва раз на тиждень формують вагон до Любляни. До столиці Словенії можна долетіти й літаком. Але, щоб зекономити, краще летіти, наприклад до Будапешту чи Венеції, скориставшись авіапослугами лоу-кост компаній, а звідти потягом добиратися безпосередньо до Словенії.

Місцевий транспорт

Найзручніший і найдешевший спосіб дістатися з точки А у точку Б на території Словенії – автобус. Можна скористатися й потягами. Також можна орендувати автомобіль – в Словенії доволі розгалужена мережа автопрокату.

Ви можете винайняти авто, наприклад, на кордоні з Італією, проїхати всю країну і залишити його на кордоні з Угорщиною. Ще один спосіб подорожування країною – автостоп, але це, як то кажуть, на свій смак і ризик.

Автобани

Разовий проїзд автобаном на легковому авто коштує приблизно 7 євро, тижнева картка обійдеться у 16 євро, а річний абонемент – всього у 100 євро. Але є й альтернативні дороги з безкоштовним проїздом.

Пункт перепуску на словенському автобані

Усі дороги першокласні. Навіть сільські вулиці, на яких заледве розминаються два зустрічних авто, вкриті якісним асфальтом. На автобанах кожні 2 км встановлені телефонні апарати для виклику допомоги.

Загальні враження

Словенія – дуже європейська, дуже чиста та зелена країна. Тут живуть виховані і надзвичайно гостинні люди. Туди варто їхати. Щоправда, навряд чи ви знайдете туристичне агентство, яке зможе запропонувати вам такий всеохоплюючий тур. Тож купуйте путівник і прокладайте власний маршрут, адже в Словенії є ще безліч цікавих місць!