Кулінарний календар мандрівника

Качка по-пекінському на китайський Новий рік, ферментована акула в лютому, напій з квіток бузини в травні, "хліб мертвих" у листопаді - кулінарний календар мандрівника представляє туристичне видання Bootsnall.

Деякими стравами можна ласувати цілий рік, наприклад, піццою в Брукліні чи яловичиною в Буенос-Айресі. За деякими ж екзотичними наїдками мандрівному гурману доведеться полювати, підлаштовуючись під гнучкі дати фестивалів та свят.

Що, де та коли краще спробувати, радить сайт bootsnall.com.

Січень: качка по-пекінському, Китай

Чимало ресторанів готують її цілий рік, але справжньою окрасою столу качка по-пекінському є під час святкування китайського Нового року. За традицією вона символізує вірність, а її червонуватий колір – щастя. З’їдений шматочок качки гарантує, що вони не залишать вас наступні 350 днів.

Китайський новий рік святкують протягом 15 днів у січні-лютому.

Для страви обирають найбіліших та найжирніших птахів. Готове м’ясо подається в трьох видах: хрустка шкірка з часниковим чи солодким соусом, соковите м’ясо з млинцями, а каркас кладеться в суп.

Лютий: ферментована акула, Ісландія

Цей делікатес є викликом навіть для шеф-кухарів зі світовим ім’ям, таких як Гордон Ремзі. М’ясо щойно виловленої акули неїстівне. Для того щоб вийшов справжній Hákarl, потрібно 4-5 місяців "витримки".

Ласують цією стравою, що має нестерпний для багатьох сморід аміаку, під час зимового фестивалю Thorrablot (Þorrablót), запиваючи місцевим вогняним шнапсом.

Березень: тушені овочі, Ефіопія

Кислий хліб injera слугує й тарілкою, і ложкою, якою набирають wats – тушковану страву з сочевиці, гороху, капусти, моркви, шпинату, кукурудзи, мангольду чи картоплі. Сюди кладеться спеціальна суміш трав та спецій berbere, куди входить коріандр, імбир та гвоздика.

Квітень: черемша, Нью-Йорк

Вірна ознака того, що до Нью-Йорку прийшла весна – це не нарциси та парасольки на вулицях. Справжнім провісником весни, таким собі бабаком серед рослин, є черемша, і байдуже до показників термометру за вікном.

Черемшу кладуть у піццу, до супів, пасти, смажать із яйцями. Вона смакує в сирому, тушкованому, смаженому, маринованому вигляді. Цей весняний смак також можна заморозити, щоб насолоджуватися цілий рік.

Травень: квітки бузини, Велика Британія

Із білими квітками бузини можна робити сорбе та варити варення, найсмачніші ж вони в напоях. Сироп можна купити чи зготувати самостійно, а тоді змішати з простою чи газованою водою.

Червень: трюфелі, Італія

Відомий у всьому світі дорогий делікатес збирають зазвичай восени та взимку. Однак Середземномор’я має інший вид трюфелів, для тих, кому несила чекати. Літній трюфель або scorzone росте в Італії.

Менш потужний аромат робить цей трюфель дешевшим від його білого та чорного родича. Його можна кришити в пасту, збивати з маслом та подавати на хлібі. Для пошуку літніх трюфелів, як і інших видів, використовують спеціально тренованих собак та свиней.

Липень: унагі, Японія.

Ще в ХVII-му сторіччі вважалося, що унагі, прісноводний вугор, додає витривалості й допомагає організмові впоратися з виснажливою вологістю літа в Японії. Цю рибу й сьогодні споживаються по всій країні. Чимало ресторанів пропонують unagi-no-kabayaki – вугра, запеченого на вугіллі під солодкою соєвою глазур’ю чи зі спецією sansho.

Страва з вугра з рисом, залежно від того, в чому вона подається, може зватися una-juu чи una-don. У кожному регіоні кухарі по-різному філетують та готують вугра.

Серпень: kpoikpoi, Гана

Під час фестивалю Homowo мешканці Гани, за традицією, святкують кінець довгого періоду страждань їхніх предків, щедрий врожай або, за іншою версією, перемогу над ворогами.

Сім’ї збираються, щоби попоїсти kpoikpoi,страви з кукурудзяної крупи з пальмовою олією та супу з рибою та кокосом. Люди обмінюються дарунками та забувають про незгоди.

Вересень: гранати, Афганістан

Гранат вирощують в Середній Азії вже багато сотень років, він згадується у давньогрецьких міфах та в Біблії. Чимало художників вбачали в гранаті символ родючості або, навпаки, смерті. Сьогодні чимало компаній – виробників соків концентруються здебільшого на його буцімто здатності подовжувати молодість.

Жовтень: виноград, Північна Америка

У виноградниках Північної Америки найчастіше можна побачити соковитий сорт "Ніагара", синьо-чорний "Конкорд", білий "Рислінг" з німецьким корінням, а також гібриди, наприклад "Сейвал Блан", в якому змішались риси Старого та Нового Світу.

Листопад: хліб мертвих, Латинська Америка

Día de los muertos (День мертвих) відзначають в країнах Латинської Америки 31-го жовтня – 2-го листопада. На ці кілька днів веселощі та солодощі стають доречною відповіддю смерті. Померлим приносяться дарунки, зокрема бритви, подушки, пляшки текіли та лимонаду, цукрові та шоколадні черепи.

Змащені яйцем хлібці можуть випікати в формі немовлят, в Еквадорі їх називають guaguas de pan, або ж у формі буханців, які в Мексиці звуться pan de muerto (хліб мертвих). Із залишків тіста на них викладають відповідний "декор" – кістки.

Грудень: крістштоллен, Німеччина

Кекс штоллен дуже люблять у Німеччині, особливо на Різдво – тоді він зветься крістштоллен. Його почали пекти ще в ХIV-му сторіччі, однак великої популярності штоллен набув після 1730-го року, коли пекарі з Дрездену випекли кекс вагою майже в 2 тонни для королівської родини та її гостей.

Сьогодні в штоллен кладуть родзинки, смородину, цукати, сухофрукти, мигдаль, ром та, іноді, марципан.

Фото з сайтів Bootsnall.com, East and West

Реклама:

Головне сьогодні