Кулінарний путівник: Топ-10 найбільш смачнющих супів світу

Український борщ, андалузійський гаспачо та еквадорська юшка з м'ясцем морських свинок – Топ-10 найсмачніших супчиків світу представляє туристичний портал Lonely Planet.

В'єтнамський суп фо – страва відносно молода. На початку ХХ-го сторіччя колонізатори-французи познайомили місцевих кухарів із м'ясним бульйоном, а ті вже додали чилі, рибного соусу, спеції та рисову локшину.

Із півночі В'єтнаму страва поширилася по всій території країни. Одначе "центром" фо вважають Ханой. Від самого ранку працівники тамтешніх вуличних яток та ресторанчиків заходяться коло м'яса та пропонують перехожим запашний супчик.

Локро де папас – ця смакота, як ніщо інше, допоможе зігрітися, якщо вам доведеться потрапити до гірських селищ Еквадору. Саме ця місцина вважається батьківщиною картоплі, тож не дивно, що одним із національних наїдків є саме картопляна юшка. До неї завжди кладеться часник та гострий перець, іноді додають сир, авокадо, яловичину чи м'ясце морських свинок.

Україну туристичний портал називає головною претенденткою на звання батьківщини борщу, хоча їдять його й у Польщі, в Росії та навіть Литві. Найбільше ж розмаїття рецептів борщу слід шукати саме в Україні, й борщ у Києві, Львові та Одесі буде різним.

"Дівоче" забарвлення борщу путівник радить врівноважити "мужнішим" додатком - пампушками, які порівнює з пончиками.

Нігерійці вважають місцеву страву обе ата збуджуючим засобом. Новачкові ж цей перцевий суп може здатися "пеклом у ложці". Це смачно, але враження так, наче облизуєш вила самого Сатани, щойно вийняті з печі. Окрім гострого перцю, сюди можуть додавати тельбухи, сушену рибу або ж цілу голову кози.

Той, хто куштував обе ата на вулицях Лагоса, може бути певен – він пізнав справжній смак Західної Африки.

Бельгійський суп ватерзой народився в місті Гент. За оригінальним рецептом, він має готуватися з рибою (наприклад, щукою, коропом чи окунем), однак нині її часто замінюють на курку.

За справжнім ватерзой варто вирушити до середньовічного кварталу Патерсхол. У тамтешніх ресторанах його готують із різними овочами, насичуючи жовтками та вершками. У страву прийнято вмочувати кусні хліба, а запивають ватерзой найчастіше бельгійським пивом.

Каллен-скінк, юшку з копченою рибою, уперше приготували в однойменному селищі Каллен, розташованому на північному узбережжі Шотландії. Риба в ті часи була дешевша за м'ясо, й ця страва додавала сил морякам, що виходили до затоки Марі-Ферт.

Суп готується з копченої пікші, картоплі, цибулі та вершків.

Тринідад можна порівняти з супом – африканське арабське, індійське, французьке, китайське та індіанське змішалося тут та повільно готувалося під карибським сонцем, утворюючи неповторний смак острову, до якого пасує ром Black Label.

Традиційною стравою в Тринідад є каллалу – суп, що готується зі свіжого листя таро, пюре бамії, іноді з кокосом та крабовим м'ясом. Смакує з фу-фу – товченим бананом.

До приготування супу з молюсками, що зветься клем-чаудер, кухарі Нової Англії, США, ставляться дуже серйозно. У 1930-х роках тут заледве не прийняли закон, який суворо забороняв класти до страви томати. Адже з ними це вже буде геть інший суп, Манхеттенський чаудер.

Із супу бідарів іспанський гаспачо поступово перетворився на справді королівську страву. У нищівну андалузійську спеку холодна страва зі стиглих томатів та перців, із додаванням часнику та оливкової олії, здатна розбудити будь-чиї смакові рецептори.

Зазвичай суп вважають першою стравою. Однак після колумбійського супу ахіако їсти щось іще не захочеться довго. Сюди кладуть три види картоплі – жовту папас криольяс, червону воскову сабанерас та м'яку білу пастуса, а характерного аромату страві додає травичка гуаска. Із приходом іспанців до оригінального рецепту індіанців чібча було додано курку та вершки.

Фото з Flikr (kidtalentz, Out of the Grey, emodinol, Pille - Nami-nami, I like, Food Stories, k.miyuki, George Gibbs, NAT FOTOS, katya)

Реклама:

Головне сьогодні