Верблюди, равлики й повітряні кулі: Топ-10 перегонів, які варто побачити

Перегони верблюдів із вершниками-роботами, забіг кіз та равликів, виснажливі перегони на плотах і дербі в степах Монголії – змагання, в яких варто якщо не взяти участь, то хоча б побачити на власні очі, представляє туристичний портал Lonely Planet.

Фініш Тур де Франс, Єлисейські поля, Париж, Франція

Випробування гірських етапів за видовищністю меркнуть перед грандіозним фіналом, коли, подолавши відстань у 3500 кілометрів, гонщики тиснуть на педалі, аби фінішувати на одній із найславетніших вулиць Парижа. Власне, зазвичай переможець визначається задовго до того, як перегони велосипедисти дістануться столиці, де лишень формалізується результат.

Однак перед фінішем ще можуть показати себе спринтери, а глядачі мають змогу зблизька побачити своїх кумирів та й просто насолодитися атмосферою заходу.

Перегони верблюдів, Дубай, ОАЕ

До багатовікових традицій цього змагання нині приєдналися новітні технології. Вершник верблюда має бути малим та легким, тож раніше за жокеїв зазвичай були діти. Тепер їм на зміну приходять роботи з дистанційним керуванням. Такий механічний жокей коштує близько 25 тисяч доларів. На думку деяких фанів, перегони з ними стали ще більш захопливими.

Фестиваль козячих та краб’ячих перегонів, Тобаго

Традиція народилася в 1925-му році, як своєрідна відповідь перегонам породистих коней, що проводилися на сусідньому Тринідаді. Тепер у рибальському селищі Баку кози бігають наввипередки щороку у Великодній вівторок. Проводиться також козячий парад та перегони крабів.

Перегони "Coast to Coast", Нова Зеландія

"Від берега до берега" – це мультиспортивне змагання включає в себе й біг, і їзду на велосипеді, й каякінг.

Учасники мають подолати відстань у 243 кілометри, від східного до західного узбережжя Південного острова, зокрема, пересікти Південні Альпи та проплисти 66 кілометрів неспокійною річкою. Пейзажі видадуться вам знайомим – адже саме там знімалася трилогія "Володар перснів".

Чемпіонат равликів, Норфолк, Велика Британія

Ці перегони важко назвати сповненими адреналіну, хіба що для самих учасників. Захід проводиться на полі для крикету тихого селища Конгхем. Уболівальники можуть розрізняти "бігових" равликів завдяки наліпленим номерам.

Великі перегони на плотах по Амазонці, Перу

Сотні різнокольорових суден, що беруть участь у щорічному змаганні, повністю будуються самими командами учасників. Вони мають проплисти 180 кілометрів до міста Ікітос, борючись із течіями та зустрічаючись із кайманами та піраньями.

Перегони на повітряних кулях, Ріно, Сполучені Штати

Уже близько 35 років поспіль у вересні небо над Ріно перетворюється на парад слави повітроплавання. Випробування, покази та перегони тривають три дні, збираючи близько 140 тисяч уболівальників та глядачів. Пілоти змагаються за головний приз у 20 тисяч доларів.

Окремої уваги заслуговує дійство, що зветься "Заяць та собаки". У небі розігрується сцена з класичного британського полювання, 100 куль - "собак" переслідують "зайців".

Монгольське дербі

1000 кілометрів монгольськими степами – це випробування вважається найтяжчими кінними перегонами в світі та дає змогу відчути себе справжнім послідовником Марко Поло. Загубитися дорогою доволі легко, тож не зайвим буде GPS.

Раллі "Дакар", Чилі та Аргентина

У 2009-му легендарний раллі-марафон "переїхав" до Патагонії. Одначе він так само приваблює серйозних любителів позашляхових перегонів, рішуче налаштованих підкорити Анди та найсухішу пустелю планети.

Ультрамарафон Бедвотер, Каліфорнія, Сполучені Штати

Учасники мають подолати 217 кілометрів, піднявшись від 85 метрів нижче рівня моря на висоту 2530 метри над рівнем моря, із Долини смерті до схилів гори Вітні, однієї з найвищих точок США.

Усе це учасники мають здійснити за 48 годин. Мокрі солончаки, дюни та каньйони – усе це входить до "комплекту" вражень.

Фото reuters, з сайту thenewcaferacersociety.blogspot.com, Flickr (brewbooks, katenev, dawnontheamazon, marriottphotos, travelnevada, 52849380@N07, rodcer, henniekuiper)

Реклама:

Головне сьогодні