Найбільш вражаючі оптичні ілюзії світу

Фата Моргана, вогні Святого Ельма, привид та болотяні дияволи – Топ-10 феноменів, що змусять вас не вірити власним очам представляє Lonely Planet.

Фата-моргана, Антарктика

Чисте повітря Антарктики створює ілюзію двовимірності світу. На мапах і схемах ранніх мандрівників з’являлися острови та гори, яких більше ніхто ніколи не бачив.

Прикладом став випадок шведського дослідника, який у своєму щоденнику описав скелястий мис із двома незвичними симетричними льодовиками. Те, що він бачив, насправді виявилося моржем.

Фата-моргани виникають з відображень у воді, льоді та снігу, а в поєднанні з температурними змінами створюються ілюзії чітко окреслених об’єктів, яких насправді не існує.

Вогні Святого Ельма, Единбург, Шотландія

Герман Мелвілл називав їх "палаючим пальцем Бога", а Цезар бачив їх на списах своїх вояків у ніч перед битвою. У цьому видовищі, що спричиняється електричним розрядом із грозових хмар, завжди вбачали містичні попередження та божественне втручання. Ці вогні часто бачать у морі, зазвичай перед тим, як шторм вщухає, тож для моряків, чиїм покровителем є Святий Ельм (Еразм), це справді добрий знак.

Також це явище часто спостерігають поблизу Единбурзького замку.

Полярне сяйво, Альта, Норвегія

Зелені, червоні, білі, пурпурові та блакитні стрічки, наче гелеві лампи, спалахують безкінечними зимовими ночами в Арктиці та Антарктиці. Полярне сяйво (aurora borealis та aurora australis) виникає, коли часточки, відкинуті вибухами на Сонці, притягуються магнітним полем Землі до північного чи південного полюсу, де взаємодіють із газами атмосфери.

Одне з чудових місць для спостереження за цим видовищем – норвезьке місто Альта.

Брокенський привид, Гослар, Німеччина

Щасливчикові, якому пощастило спостерігати цей оптичний феномен, може здатися, що він переживає духовне друге народження, або ж що перед ним сам Господь. Насправді він дивиться на власну ж тінь, оточену райдужним німбом.

Це явище найчастіше відбувається поблизу гірських вершин, коли повітря вологе, а сонце низько. Назва походить від піку Брокен, найвищого в горах Гарц.

Зелений промінь, Сен-Жан де Люз, Франція

Улюблений феномен романтиків, зелений промінь (або зелений спалах), здається, уособлює невимовну й швидкоплинну природу буття. Це явище спостерігають на присмерку – з сонця, яке сідає, наче вистрілює зелений промінь або крапка.

Причини появи цієї ілюзії доволі складні, вони пов’язані з заломленням світла, щільністю атмосфери та кривизни землі. Побачити це короткотривале видовище можна з міста Сен-Жан де Люз, що згадується в стрічці 1986-го року "Зелений промінь".

Молоді хвойні дерева, гора Сент-Геленс, штат Вашингтон, США

Виверження вулкану Сент-Геленс відбулося в 1980-му році, забравши життя 57 людей. Місцевість перетворилася на мертвий місячний пейзаж. Нині територія охороняється та відновлюється.

Якщо завітали до Сент-Геленс весняного дня, то молоді світло-зелені пагони на хвойних деревах, розташовані в формі ока, нагадають якусь картину оп-арту.

Магнітний пагорб, Ладакх, Індія

Автівки коло магнітного або гравітаційного пагорбу, здається, самі собою починають котитися вгору. Цей вражаючий ефект дав привід оповідок про те, як магнітна сила збиває з курсу літаки.

Однак це лише ілюзія, насправді там є схил, а глядачів збивають з пантелику ландшафт та гори на горизонті.

Пустельний міраж, Налларбор, Австралія

Багато хто бачив, як у спекотний день марево змушує повітря мерехтіти й розжарена насправді дорога виглядає мокрою. Для виснажених мандрівників поява в пустелі такого ілюзорного озера – доволі злий жарт, але коли ви їдете в комфортному авті, а в руках маєте пляшечку мінеральної води, такий міраж лише додасть колориту вашій подорожі.

Плаский горизонт пустелі Налларбор та дорога, що видається безкінечною, дадуть вам чудову нагоду "погратися" з ілюзіями.

Дияволи Паасселка, озеро Паасселка, Фінляндія

Ці вогники з’являються в темряві, часто в болотистій місцевості. Якщо рухатися до них, вони віддалятимуться, але також можуть вас "переслідувати". У більшості культур їх вважають злими духами, що заманюють мандрівників до загибелі, або провісниками нещасть. За фінськими легендами, загадкові кульки світла показують місця, де сховані скарби.

Паргелій, Тімбукту, Малі

Фальшиві сонця, паргелій – це плями світла, що з’являються поряд зі справжнім сонцем і можуть триматися упродовж годин. У давнину їх вважали передвістям поганих часів. Коли ж знати, що це лишень кристали льоду, що утворюють призму в повітрі, це вже не так страшно.

Більше шансів побачити паргелій у місцевості, де горизонт плаский, наприклад, у Тімбукту.

Фото з Flickr (high hat beaver moustache man, swiss_a320, LaurentNolius, by ComputerHotline, andymcg7, Chendur, M'Barek), forum.santabanta.com, wondermondo.com

Реклама:

Головне сьогодні