Найяскравіші світові фестивалі лютого

Венеційський карнавал та Марді Гра, а також менш відомі нігерійський фестиваль рибалок та криваве свято Пасола – про святкові дійства, що відбуваються в лютому в різних куточках світу, розповідає туристичний портал Lonely Planet.

Такі фестивалі сьогодні можна вважати не просто живими, але й подекуди танцюючими музеями культур та традицій, які стираються в глобалізованому світі.

Для мандрівника нема й не може бути кращої нагоди пізнати країну, ніж побувати на верблюдячих перегонах чи узяти участь у великому киданні їжею, пише lonelyplanet.com.

Китайський Новий рік або Свято весни (Chūn Jié)

Новий рік за місячним календарем випадає на якийсь із днів між 19-м січня та 20-м лютого. Цього року святкування в Китаї розпочалися 23-го січня.

На вулицях буяють кольори, переважно червоний та золотий. Люди бажають одне одному процвітання, родичі та колеги дарують червоні конверти з грошима.

Фестиваль Першого дня у В’єтнамі (Tet Nguyen Dan)

Відзначається також за місячним календарем та є одним із найважливіших свят країни. За тиждень до Нового року духи домашнього вогнища вирушають на небо, щоб відзвітувати Нефритовому імператорові, як минув рік у кожній родині. Аби звіт був хорошим, а наступний рік – вдалим, їх чемно проводжають, викладаючи на вівтарі свої пожертви.

В’єтнамці відвідують кладовища, аби запросити на гостину духів померлих родичів.

Оселю прикрашають квітучими гілочками кумквату, персику чи абрикосу. З настанням новорічної опівночі люди, що святкують, повинні зчинити якомога більше шуму. Користуються популярність барабани, петарди ж заборонені з 1995-го року.

Вважається гарною прикметою, якщо першим гостем у Новому році стане чоловік, який вигідно одружився та має кількох дітей.

Міжнародний фестиваль Льоду та снігу в Харбіні, Китай

Проводиться з 5-го січня по 29-те лютого. В Харбіні зводять приголомшливі льодові скульптури, зокрема люблять відтворювати відомі в цілому світі споруди – Заборонене місто династій Мін та Цин, Велику китайську стіну.

Тайпусам, печери Бату, Малайзія

Індуїсти відзначають Тайпусам у день повного місяця, в другій половині січня – першій половині лютого. Вважається, що саме цього дня син Шіви, Муруган, отримав списа, щоб убити трьох демонів.

З цієї нагоди проводиться церемонія каваді, під час якої віряни піддають себе тортурам, аби їхні молитви були почуті. Багато хто несе для пожертвування paal kudam (горщики з молоком), які часто тримаються на гачках, зачеплених за шкіру.

Ще більш приголомшливим видовищем є vel kavadi, великі клітки зі шпичаками, що встромлюються в тіло. Їх прикрашають півнячим пір’ям, портретами богів та квітами.

Деякі з паломників проколюють собі язики та щоки гачками, тризубами та шпажками. Стан трансу позбавляє учасників болю, а поранення згодом зцілюють лимонним соком та попелом.

Зимовий карнавал у Квебеку, Канада

27-денний Квебекський карнавал претендує на звання найбільшого в світі. Уперше він відбувся в 1894-му році.

Цьогорічні гуляння на честь зими триватимуть з 27-го січня по 12-те лютого. Учасники карнавалу влаштовують паради, танці на снігу та перегони на собачих упряжках, катаються з гірок та дивляться кіно просто неба. Найхоробріші наважуються на занурення в сніг у купальних костюмах.

Венеційський карнавал, Італія

Центром карнавалу є площа Сан Марко в Венеції. Найвідоміший у світі бароковий костюмований захід передує Великому Посту.

У XV-му сторіччі його частиною були такі милі розваги, як бої биків та стрільби з гармат живими собаками. У XVІІІ-му сторіччі, коли Венеція перебувала "в лещатах" гедонізму, гуляння не вщухали по два місяці.

Носіння масок свого часу заборонив Муссоліні, однак у 1979-му традиція відродилася, й карнавал знову набув величезної популярності.

Пасола, острів Сумба, Індонезія

Дійство, яке навіть важко назвати святом, відбувається в лютому-березні. Час залежить від "графіку" черв’ячків, що звуться nyale, та які спливають до поверхні моря.

Із того, скільки їх та який вони мають вигляд, місцеві жерці роблять висновок щодо майбутнього врожаю.

Далі відбувається ритуальний поєдинок між двома командами вершників. Б’ються на списах, і справа тут не в суперництві та перемозі, а в пролитті людської крові для вдоволення духів. Попри всі намагання влади взяти проведення Пасола під контроль, іноді учасники гинуть.

Фестиваль рибалок в Аргунгу, Нігерія

Фестиваль, що зазвичай проводиться в середині лютого, уперше відбувся в 1934-му році. Його метою було скріпити дружбу мешканців селищ Аргунгу та Сокото.

У наші дні в конкурсі бере участь близько 35 тисяч рибалок, які, розбившись на пари, закидають свої снасті до каламутної річки Малан Фада.

Та пара, що виловить найбільшу рибину, отримує грошовий приз у розмірі приблизно 8 тисяч доларів та мікроавтобус на додачу.

День Святого Валентина, Терні, Італія

Кульмінацією святкувань, звісно, є 14-те лютого, а їхнім центром – базиліка, де, за легендою, зберігаються мощі Святого Валентина. У рамках фестивалю проводиться конкурс із виготовлення прикрас, а ще вручення премії "Рік кохання", щось на кшталт Нобелівської премії з пристрасті, зазначає видання.

Saidai-ji Eyō, (Оголений фестиваль), Окаяма, Японія

Проводиться третьої суботи лютого. Чоловіки, що з одягу мають на собі лише пов’язку на голові та навколо стегон, б’ються за ритуальні дерев’яні палички shingi. У цей час їх обливають крижаною водою.

Традиція Saidai-ji Eyō народилася в XVI-му сторіччя, коли під час святкування Місячного нового року один зі священиків пожбурив у натовп папірці-талісмани. Звісно, вони не вціліли, й тому їх замінили на міцніші shingi.

Карнавал у Бенші, Бельгія

Кульмінація свята настає "Жирного вівторка" напередодні початку Великого посту. Святкова процесія в ретро-костюмах та масках протанцьовує через місто, відлякуючи злих духів.

Глядачів, на знак благословення майбутнього літа, закидують апельсинами.

Battaglia delle Arance (Апельсинова битва), Івреа, Італія

Італійська версія валенсійської La Tomatina, Апельсинова битва триває три дні. Дев’ять команд "революціонерів" (усього близько 3500 осіб), намагаються поцілити в суперників апельсинами. Усього за час свята витрачається близько 400 тисяч кілограмів цитрусових.

Вікенд Арт деко, Нейпер та Гастінгс, Нова Зеландія

Святкується в третій вікенд лютого. Коли міста Нейпер та Гастінгс зруйнував землетрус 1931-го року, їх відбудували – майже цілком у стилі арт деко. Кращими його взірцями вони вважаються й у наші дні.

Триває фестиваль, із обідами, музиками та танцями, чотири дні. Вулицями роз’їжджають ретро-авта, а в небі ширяють вінтажні літальні апарати.

Карнавал в Оруро, Болівія

Проводиться щороку в лютому перед Великим постом. Головним дійством є La Diablada (Танок дияволів), парад танцівників у екстравагантних костюмах. Задіяні близько 10 тисяч музикантів.

Головними персонажами є Люцифер, вбраний у найхимерніший костюм, оксамитовий плащ та маску, El Tío, демонічний володар підземних скарбів, конкістадори Франсіско Пісарро та Дієго де Альмагро та інші.

Кульмінаційний танок – битва між добром та злом відбувається на міському футбольному стадіоні. Звісно, добро перемагає.

Al Jenadriyah, Саудівська Аравія

Фестиваль, що проводиться наприкінці лютого – на початку березня, розпочинається з видовищних верблюдячих перегонів. Також у програму входять традиційні співи, танці та змагання поетів, соколине полювання та виставки традиційних ремесел.

Марді Гра, Новий Орлеан, США

У Північній Америці карнавал "смакує" інакше, ніж у південних країнах. Кульмінація Марді Гра - "Жирний вівторок", так, власне, й перекладається його назва. Організацією яскравих та видовищних парадів опікуються спеціальні карнавальні клуби Krewes.

Доказом непохитності міста і його традицій стало те, що в 2006-му році Марді Гра таки відбувся, попри те, що за півроку до того Новий Орлеан постраждав від урагану "Катріна".

Карнавал у Ріо де Жанейро, Бразилія

Розпочинається карнавал у суботу, за 40 днів до Великодня, а закінчується - "Жирного вівторка". Про його запальні ритми та барвисті вбрання відомо всьому світові. Ще однією

"фішкою" є bandas – вуличні вечірки, очолені барабанщиками та співаками, за якими тягнеться "хвіст" із тих, хто хоче потанцювати. Деякі bandas вимагають певного "дрес-коду" для тих, хто бажає приєднатися.

Серце карнавалу – Самбодром, де змагаються кращі танцювальні школи. Делегацію кожної з них, у свою чергу, супроводжує по 200-400 барабанщиків.

Карнавал на Тенеріфе, Іспанія

Кульмінацією тритижневого карнавалу є той-таки "Жирний вівторок".

Протягом правління Франко свято заборонили. Однак після смерті диктатора він відродився, а ще однією традицією мешканців Тенеріфе стало нагадувати про лицемірство Католицької церкви та її "дружбу" з фашистами. Так з’явилися персонажі "спокуслива монахиня" та "розпусний священик", яких і в наш час можна зустріти на святкових вулицях Санта-Крус.

Закінчується свято похованням величезної сардини з пап’є-маше.

Карнавал в Тринідад

За однією з версій, карнавал у Тринідад з’явився як імітація африканськими рабами костюмованих балів, що їх влаштовували білі колоністи. Додалися до нього африканська міфологія та музика.

Із часом, що більше обмежень накладав правлячий клас на святкування, то більш зухвалими ставали гуляння мешканців. Ще більше свободи здобували тринідадці, то більш пуританським ставав їхній карнавал.

Сьогодні тут не обходиться без параду та обрання короля й королеви.

Масляна, Москва, Росія

Масляну туристичний портал називає "єдиним язичницьким фестивалем, що зберігся в Росії". Також згадує про млинці, "містечко Масляної" на Васильєвському спуску в Москві та спеціальні святкові вистави Маріїнського театру в Петербурзі.

До слова, цього року Масляну святкують з 20-го по 26-те лютого.

Карнавал у Віареджо, Італія

За міццю святкового духу карнавал Віареджо поступається хіба що Венеційському. Святкують чотири неділі поспіль, перед Великим постом.

Надзвичайним видовищем є парад платформ, найбільша з яких важить близько 40 тонн, і несуть її 200 людей. На платформах їдуть клоуни, оперні діви, скелети, королі та політики з пап’є-маше.

Крім цього, в рамках карнавалу відбуваються костюмовані бали та шоу феєрверків.

Фото Reuters та Flickr (phanthoailinh, 22292366@N06, pagarneau, gbatistini, 35240543@N02, 80417459@N00, matsuritracker, mcsdwarken, tarello, dedlinz, andrez, hadeel0, selusava, lodz_na_nowo, eileen_r, andreydorokhov, 7539938@N04)

Реклама:

Головне сьогодні