Навколосвітня мандрівка шоколадоголіка

Подорож може бути не лише яскравою та захоплюючою, але й смачною. Проїхатися найшоколаднішими місцями світу запрошує туристичний портал Lonely Planet.

Фландрія, Бельгія

Бельгійці люблять шоколад майже так само, як пиво – тобто дуже-дуже. Зберігаючи старі добрі традиції, вони не цураються інновацій та пишаються якістю свого продукту. Саме у Фландрії розташовані чи на нейкращі шоколадні фабрики планети, наприклад, Hans Burie в Антверпені та Laurent Gerbaud у Брюсселі.

Окрім цього, в Брюсселі та Брюгге можна відвідати музеї, присвячені історії та виробництву шоколаду.

Гана

Чоловіка, який у ХІХ-му сторіччі висадив у Гані перші какао-боби, звали Теттех Куарші. Завдяки йому в наступні 100 років країна вибилася в головні експортери какао в світі. Сьогодні в Гані можна побувати на першій плантації какао на фермі Куарші, а також у Дослідницькому інституті какао у Тафо.

Південний Беліз

Ще до того, як Колумб заблукав на своєму шляху до Індії, в Центральній Америці майя та ацтеки уже ласували xocolatl та kukuh – гіркими та пряними напоями з какао-бобів. За старовинними рецептами останній і сьогодні готують у барах Maya Gold у Белізі.

Венесуела

Знавцям відомо, що найрідкіснішим та найвишуканішим сортом какао є criollo. Гурмани свідчать, що в його післясмаку є відтінки ванілі, карамелі та горіху.

Венесуелу, зокрема півострів Паріа, називають "Шоколадним берегом". Добірні какао-боби тут вирощують на невеличких сімейних фермах, куди пускають і туристів.

Борнвілл, Бірмінгем, Англія

Тут знаходиться фабрика-атраціон Cadbury World, де відвідувачі мають змогу дізнатися щось новеньке з історії шоколаду, поковтати слинки коло гігантських чанів із рідкою коричневою смакотою та подивитися, як машини загортають плитки. Після екскурсії бажаючі можуть "відірватися" в найбільшій шоколадній крамниці Cadbury.

Турин, Італія

Від тих пір, герцог Філіберто вперше привіз до Італії екзотичний напій ацтеків, місто буквально поведене на всьому, що має відношення до какао.

Кулінарним символом міста з 1867-го року, власне, відколи цю смакоту було винайдено, вважається джандуйя – шоколад із великим вмістом лісових горіхів. Щороку в березні в Турині проводять тритижневий шоколадний фестиваль CioccolaTò.

Швейцарія

Мешканцям цієї невеличкої країни належить світовий рекорд зі споживання шоколаду на душу населення. Батьківшина таких шоколадних гігантів як Lindt, Nestlé, Suchard та Toblerone – також Швейцарія. Туристам варто побувати на фабриці Nestlé-Calliers поблизу Груера, а також скуштувати виготовлені вручну праліне та смачнющі трюфелі від Sprüngli, компанії, яка працює з какао з 1836-го року.

Херші, штат Пенсильванія, США

Американське місто Херші проголосило себе Найсолодшим місцем на Землі. Огорнуте ароматом шоколаду, воно є серцем однойменної кондитерської імперії – Hershey. У місті розташований цілий комплекс шоколадно-тематичних розваг, включно з солодким спа.

Гренада, Карибські острови

Від столиці острову, Сент-Джорджеса, туристи мають їхати вологими, населеними мавпами високогірними лісами національного парку Grand Etang, аж поки не дістануться маленької фабрики Grenada Chocolate Company – де народжується, певно, найсмачніший органічний шоколад на Землі.

Париж, Франція

Столиця світу моди заразом є й раєм для шоколадоголіків - шоколадні кав’ярні, крамниці Maison du Chocolat, кулінарна школа Lenôtre, де проводяться класи з приготування какао. Якщо поталанить, можна втрапити й на фестиваль Salon du Chocolat.

Фото з Flickr (malena616, 7177201@N06, EverJean, 95754142@N00, gnuf, klingon65, popeyee), suesboob.blogspot.com, gobackpacking.com, grenadachocolate.com

Реклама:

Головне сьогодні