Тест

Класика подорожей: десять проторених маршрутів

Топ-10 класичних туристичних маршрутів, які надихають як новачків, так і досвідчених мандрівників, представляє туристичний портал Lonely Planet.

Від Стамбулу до Каїра

Ставбул – ідеальний старт для знайомства з Близьким Сходом. Через Турцію та Сирію, обов’язково побувавши на яскравому базарі в Алеппо та заїхавши до вражаючого Дамаску, прямуйте до Йорданії, радить видання. Погляньте на величні руїни Петри та відчуйте на собі доторк Мертвого моря.

Незалежно від того, яку віру ви сповідуєте, на вас справить сильне враження Єрусалим. Далі можна потішити себе сноркелінгом у Червоному морі та набратися сил перед зануренням у гамірний Каїр та візитом до пірамід.

Стародавнє місто Петра

Східне узбережжя Австралії

Для багатьох мандрівників -"бекпекерів" цей маршрут розпочинається з Сиднею або Мельбурну, який називають Парижем Південної півкулі за його космополітичну культуру та європейську погоду.

Іще видання радить побувати в Байрон Бей, куди злітаються хіпі та серфінгісти. Коли вас цікавлять саме міста, зробіть зупинку в Бризбейні та Кернсі, а звідти вже прямуйте до Великого Бар’єрного рифу – найбільшої та найкоштовнішої окраси узбережжя.

Байрон Бей

"Маршрут бананових млинців"

Більшість мандрівок Південно-Східною Азією розпочинаються з "туристичного епіцентру" Бангкоку – вулиці Као Сан або з ринку Пхукета. Звідти молодь часто прямує до Камбоджі, де розташований старовинний храмовий комплекс Ангкор-Ват. Наступні пункти екзотичного "маршруту бананових млинців" – місто Хошимін та затока Халонг у В’єтнамі.

Далі можна відвідати столицю Лаосу В’єнтьян або ж поїздити на слонах у Національному паркові Кхауяй у Таїланді.

Ангкор-Ват

З Північного острову до Південного, Нова Зеландія

Початок маршруту – Окленд, де юрби мандрівників насолоджуються вечірками перш ніж вирушити до Роторуа, заради краєвидів та hangi – традиційного маорійського частування та перфоменсу.

Далі – кратерне озеро Таупо, яке люблять скайдайвери та любителі водного спорту, Кайкаура, де можна поспостерігати за китами, та Квінстаун, звідки мандрівники можуть вирушити до льодовиків Франца-Йосифа та Фокса.

Льодовик Франца-Йосифа

Транссибірська магістраль, Росія

9289 кілометрів колись царського шляху, на думку видання, просто повинен здолати кожен справжній мандрівник. Маршрут лежить від Владивостоку повз найглибше в світі озеро Байкал, через Єкатеринбург, місце кривавого кінця династії Романових, до величної Москви з її золотоверхими церквами.

Альтернативний шлях – від Пекіну, дорогою побувавши в степах Монголії. Чимало західних туристів обирають саме його, бо їм не так просто дістатися Владивостоку.

Озеро Байкал

Траса 66, Сполучені Штати

Насправді цю назву перестали офіційно використовувати в 1985-му, але шукачі пригод і сьогодні вирушають "матір’ю доріг", щоби побачити найкраще в США. Одне з найстаріших шосе країни бере початок у Чикаго. Натиснувши на газ, звідти ви помчите до Канзасу, далі – через "штат самотньої зірки", Техас, Нью Мексико, Арізону, до Каліфорнії. Кульмінацією довгої подорожі стане Лос-Анджелес, із Голлівудом та модною Родео Драйв.

Від Кейптауну до Каїру

Маршрут пролягає через Ботсвану, й видання радить обов’язково поглянути на слонів у національному паркові Чобе. Далі прямуйте до Танзанії, де височіє вкрита снігом гора Кіліманджаро, а також розташувався національний парк Серенгеті.

Гепарди в Серенгеті

Маршрут грінго, Перу

Від столиці країни, Ліми, дорога веде південним узбережжям до Паракасу, звідки їздять екскурсії до островів Бальєстас – щоби побачити пінгвінів та морських левів.

У місті Іка видання радить скуштувати вина та виноградного лікеру pisco, а тоді прямувати до Наска – політати над загадковими геогліфами. Далі за планом – Арекіпа, "біле місто" колоніальної архітектури, а тоді Пуно на озері Тітікака.

Звідти автобусом можна дістатися до "археологічної Мекки Південної Америки", Куско, далі, вже потягом, до Мачу-Пікчу. Від кінця травня до початку вересня прадавнє місто інків щодня відвідує по 2500 туристів.

У сезон Мачу-Пікчу приймає по 2500 туристів на день

Європейські музичні фестивалі

Не оглядайте Європу, а слухайте її, закликає видання. Дідусем музичних фестивалів вважається британський Гластонбері, за ним іде роковий Roskilde у Данії та міжнародний фольклорний фестиваль Baltica. У Фінляндії в серпні 2012-го змагатимуться кращі гітаристи, а в Північному Дорсеті в останні дня літа розпочнеться щорічний фестиваль End of the Road.

Шовковий шлях

Протягом століть торгівці курсували між Китаїм та Європою, доправляючи шовк та спеції. Сучасний шовковий шлях бере початок у китайському Сиані, де спочиває Терракотова армія династії Цинь, та веде до Урумчі, де роздвоюється. Одна гілка веде до Казахстану, Киргизстану та Туркменістану, інша – до Пакистану, Афганістану та Ірану.

Понад 8 тисяч статуй воїнів та коней було знайдено неподалік міста Сиань

Фото з Flickr (Multichill, davidtaus, keithusc, edwin11, Sergey Gabdurakhmanov, caveman_92223, vanbikkel, kees straver, tedbamber, muslimpage)