Тест

Безцінні скарби світу, які ми можемо втратити

Журналісти нью-йоркського видання Budget Travel дослідили місця з унікальними особливостями дикої природи, географією і культурою, втрата яких матиме жахливі наслідки.

Наприклад, невдовзі в Африці можуть назавжди зникнути дикі леви. Те ж саме може статися з острівними державами світу та будівлями IX ст. в Венеції. Звісно, всю важливість подібних місць оцінити неможливо, адже хіба можна говорити, що Великий Бар'єрний риф є важливішим за джунглі Амазонії?

Як швидко ми можемо втратити ці безцінні для нас і планети місця, якщо не почнемо діяти зараз... Пропонуємо переглянути 10 надзвичайних місць світу, яким загрожує небезпека.

Місця, які ми можемо втратити до 2100 року...

Антарктида

В Антарктиді немає постійних мешканців, але її наявність у світі (точніше - відсутність), матиме серйозні наслідки для кожного жителя планети. За останні 50 років температура у деяких частинах континенту піднялася на 37 градусів; там це відбувається в 5 разів швидше, ніж в середньому у світі.

У 2007-ому році Міжурядова група експертів зі зміни клімату опублікувала доповідь, де спрогнозувала зростання рівня води у морях та океанах підвищиться від 20 до 60 сантиметрів до 2100 року.

Але ці цифри не враховують швидкість танення антарктичних криг. Тепер дослідники вважають, що рівень води в Світовому океані може піднятися на 1-2 метри до кінця століття.

Крижана шапка Антарктиди містить 70% запасів прісної води планети. Якщо вона розтане, рівень води підніметься більш як на 60 метрів і затопить більшість острівних держав світу (наприклад, Мальдіви). Дика природа Антарктики теж знаходиться під загрозою.

Венеція, Італія

Одне з найкрасивіших та найромантичніших міст світу - Венеція - збудоване на воді, може невдовзі опинитися під нею. Зростання рівня океану в результаті глобального потепління, створює загрозу для цього низинного міста, яке складається з 118 невеликих островів та лагун і всі вони знаходиться на рівні моря.

Повені від припливів Адріатичного моря стали значно потужнішими за останні 60 років. У 1900 році центральна площа Венеції - Сан-Марко - затоплювалася 7 разів, а у 2002 - 108!

Солона морська вода роз'їдає історичні будівлі Венеції, серед яких - розкішний Палаццо Дукале IX ст. Щоб захиститися від припливів, навколо міста будують шлюзи, але вони будуть введені в експлуатацію не раніше 2015-го року.

Та затоплює місто не тільки вода. Понад 20 мільйонів туристів з усіх куточків світу відвідують Венецію щорічно, сприяючи розвитку будівництва нерухомості і створюючи затори на водних шляхах. Експерти кажуть, що вже в наступному столітті місто може стати непридатним для життя.

До 2070 року ми можемо втратити...

Гімалаї

Гімалаї, як і Антарктика, ховаються під ковдрою зі снігу та льоду. Найвищий у світі гірський хребет простягається на більш ніж 2400 км і проходить через 7 держав, серед яких - Індія та Китай.

Він має найбільші неполярні маси льоду у 46 000 льодовиках. Вони, як і крига Антарктиди, тануть. Між 1950-им та 1980-ими роками більше половини гімалайських льодовиків зменшилися у розмірах. У 2010-ому році вже 95% льодовиків почали танути.

Вчені стверджують, що загальна маса льоду в Гімалаях до 2070-ого року зменшиться на 43%. Провина за це лише частково лежить на глобальному потеплінні.

Виявляється, значний внесок у скорочення гімалайських запасів льоду внесли мільйони дров'яних та вугільних печей у Китаї та Індії. Втрата гімалайських льодовиків дуже серйозно вплине на життя людей, які живуть вздовж берегів 10 великих річок Азії, а це одна шоста населення планети!

До 2040 року ми можемо втратити...

Винні регіони

Екстремальна спека та морози, які йдуть (а може вже прийшли?) разом зі змінами клімату, впливають на родючість та характеристики ґрунтів так, що у найпрестижніших винних регіонах світу - від французького Бордо до Ріоха в долині Напа, не зможуть вирощувати якісний виноград вже наприкінці цього століття.

Наприклад, температура в каліфорнійському місті Напа (18 000 гектарів виноградників) може змінитися на 2 градуси у найближчі 30 років, що дуже серйозно вплине на солодко-кислий баланс винограду (такий важливий при виготовленні гарного вина), а це, в свою чергу, скоротить виробництво вина у цьому найвідомішому винному регіоні США на 50%.

Зміна температурних умов може змістити епіцентри виробництва вин з традиційних регіонів до Англії та Шотландії, де температура зростатиме. Британці вже почали нарощувати виробництво шампанських та ігристих вин: у 1990-ому році під виноградниками було лише 56 гектарів землі, а у 2010-ому вже 550...

До 2030 року ми можемо втратити...

Місця проживання африканських левів

Скорочення популяції диких левів в Африці відбувається особливо інтенсивно: протягом останніх 50 років їх кількість зменшилася з 450 000 до 40 000. Винні в цьому лише ми, люди.

До 2050 року населення Африки складатиме 1,75 млрд. осіб, що уже зараз провокує величезну конкуренцію і боротьбу за ресурси (читайте - їжу). Фермери та власники ранчо все більше зазіхають на території проживання диких левів. За різними даними, леви можуть зникнути в найближчі 20 років, у крайньому випадку - доживуть лише до кінця цього століття.

Амазонську сельву

При нинішніх темпах вирубки, 55% з 560 мільйонів гектарів тропічних лісів долини Амазонки можуть зникнути до 2030-ого року.

Тропічні ліси, де живе 30 мільйонів осіб корінного населення, десята частина всіх відомих у світі видів рослин і тварин, виробляють 140 млрд. тон вуглецю, котрий допомагає стабілізувати глобальний клімат.

Альпи

Збільшення викидів вуглекислого газу призвели до того, що льодовики в Альпах швидко тануть. На думку вчених, більшість з них може зникнути вже до 2030-ого року. У деяких районах 850-кілометрового гірського хребта льодовики зменшуються на 3 відсотки щороку.

Вочевидь, це матиме важкі наслідки у вигляді стихійних лих (масова повінь, яка вплине на 13 млн. мешканців Альп) і економічних катастроф (Альпи процвітають завдяки гірськолижному туризму - це більш ніж 120 мільйонів відвідувачів на рік).

У 2006-ому році власник одного з швейцарських гірськолижних курортів підійшов до питання збереження льодовика творчо: вкрив льодовик величезною шерстяною ковдрою. Власники інших курортів незабаром скористалися його прикладом, а вчені почали експериментувати з вовною, коноплями і пластиковим покриттям.

На карту також поставлена доля 30 000 видів тварин і 13 000 видів рослин регіону.

До 2020 року ми можемо втратити...

Національний парк Вірунга, Демократична Республіка Конго

Найстаріший національний парк Африки, заснований у 1925-ому році, має площу близько двох мільйонів гектарів і включає савани, болота і крижані поля. Крім того, це найбільш біологічно багатий національний парк в Африці: тут знаходяться 2000 видів рослин, 706 видів птахів і 218 видів ссавців, у тому числі бегемотів, та третя частина популяції гірських горил на планеті.

Вірунга перебуває в біді вже 20 років - він знаходиться у зоні військових дій. Парк розташований в Демократичній Республіці Конго, але межує з Руандою. Більше 140 рейнджерів були вбиті тут при виконанні службових обов'язків солдатами з Руанди.

Листяні ліси парку Вірунга також гинуть через незаконну торгівлю деревним вугіллям. Якщо така ситуація триватиме далі, вони повністю зникнуть у найближчі 10 років.

Великий Бар'єрний риф, Австралія

Великий Бар'єрний риф в Австралії є найбільшою (більше 2000 км) і найрізноманітнішою системою рифів в світі і через 100 років він може зникнути.

Популяція коралів зменшилася вдвічі за останні 50 років і має дуже невеликі шанси на виживання, якщо глобальні викиди вуглекислого газу не скоротяться щонайменше на 25% до 2020-ого року.

Не дивно, що в цьому винні ті ж самі кліматичні зміни. Коли океан нагрівається, від високої температури страждають більше як 2900 видів коралових рифів, 1500 видів риб, 134 видів акул і скатів, 30 видів морських ссавців, таких як кити і дельфіни, і 23 види морських плазунів, серед яких - морські змії і черепахи.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи, більше 1000 голодуючих черепах викинуло на берег австралійського узбережжя в 2011-ому році. Їх основне джерело їжі - морська трава - була знищена нестійкою погодою, повенями і циклонами.

Від рифу також залежить економіка Австралії, особливо такі галузі, як туризм і рибальство, де працюють 63 000 чоловік.

У будь-яку мить ми можемо втратити...

Мачу-Пікчу, Перу

ЮНЕСКО називає проблеми Мачу-Пікчу "терміновими", а нестримний туризм є зараз найбільшою загрозою для головної визначної пам'ятки Перу.

Минулого року відзначили столітній ювілей "відкриття" Мачу-Пікчу викладачем історії Хірамом Бінгхемом. Старовинне місто відвідали 1 млн. людей, що на 30% більше, ніж у 2010-ому році. Зростання кількості відвідувачів призвело до збільшення кількості будівництва в таких містах, як Агуас Кальєнтес (вже забите готелями й ресторанами), що збільшує напругу на крихку землю довкола річок. Виникає загроза зсувів та пожеж.

Утім, економіка Перу дуже залежна від туризму. Близько 90% туристичного доходу країни цього регіону надходить саме звідси і 175 000 місцевих мешканців заробляють собі на життя завдяки Мачу-Пікчу.

Коли у 2010 році, через сильні зливи і зсуви ґрунту, на 2 місяці закрили доступ до нього, це завдало збитків на суму 200 млн. доларів. Та Мачу-Пікчу - це не лише економіка.

Побудоване високо у Андах для правителя інків Пачакуті в 1450 році кам'яне місто, ховає у собі знання, які можуть пролити світло на таємниці стародавніх цивілізацій інків.

Археологічні розкопки в Мачу-Пікчу досі тривають, постійно відкриваючи нові дороги, кладовища і сільськогосподарські тераси.

За матеріалами budgettravel.com, autotravel.ua