10 загадкових будівель світу

Таємниці бувають стародавні та сучасні, цікаві та нерозгадані… Про архітектурні таємниці, себто про деякі дуже загадкові будівлі світу вирішило розповісти видання CNN.

Лікарня Ренвік, острів Рузвельта, Нью-Йорк, США

Цю покинуту будівлю з гранітним облицюванням, зубчастими парапетами та мансардами називають також Віспяною лікарнею. 100 ліжок цього закладу колись займали іммігранти, які страждали від цієї недуги та перебували на карантині.

Проект із реставрації будівлі, яка коштує 4,5 мільйонів доларів, планують завершити в 2013-му. До відкриття Ренвіка публіці готують цікавий арт-захід: над будівлею здійметься в небо зграя великих метеликів.

Однією з загадок Рейнвіка є те, що уночі будівлю хтось звідкілясь і для чогось освітлює. Припускається, що це робить якийсь мешканець пентхаусу з Верхнього Іст-Сайду.

Каплиця Лоретто, Санта-Фе, США

Дерев’яні гвинтові сходи, розташовані всередині цієї неоготичної будівлі вважають справжнім шедевром. Замість цвяхів тут використані дерев’яні кілочки, а ще вони не мають центральної колони.

За легендою, тесля, який змайстрував ці сходи в 1878-му, після цього безслідно зник. За свою роботу він не взяв ані копійчини, й ім’я його не збереглося.

Містечко діамантової копальні Колманскоп, Берег Скелетів, Намібія

Бушмени називають Берег Скелетів місцем, яке Бог створив, коли сердився. Португальці ж називають його "Воротами пекла". В часи розквіту китобійного промислу на пісок викидало кістки убитих гігантів, нині він усіяний уламками понад тисячі суден.

Подейкують, до містечка коло покинутої діамантової копальні Колманскоп і досі навідуються привиди робітників. Недарма в 1960-х у цьому місці були знайдені людські черепи, розтрощені сокирою.

Маєток Вудчестер, Котсуолдс, Англія

Зведення маєтку з вапняку медового кольору, з баштами та горгульями зупинилося в 1873-му після смерті господаря. Його так і покинули недобудованим, а під час Другої світової тимчасово використовували як морг. Кажуть, постаті в військовій формі досі по ночах блукають порожніми коридорами, й чути відлуння музики 1940-х років.

Скара-Брей, Оркнейські острови, Шотландія

У поселенні до-кельтської доби, старшому за єгипетські піраміди, досі проводяться розкопки. Будівлі Скара-Брей звели близько 5 тисяч років тому, але вони досі на диво в гарному стані.

Археологи досі не з’ясували напевне, чому мешканці залишили селище, але припускається, що їх змусила до цього якась "апокаліптична" подія.

Курорт Therme Vals, Вальс, Швейцарія

Володар Прітцкерівської премії, архітектор-мінімаліст Петер Цумтор спроектував термальні ванни цього курорту. Голоси людей немовби відскакують від стін водяного "лабіринту", і в спеціальній акустичній камері можна пережити кілька моторошних хвилин.

Йашчілан, Ч’япас, Мексика

Оповите ліанами старовинне місто майя знаходиться коло річки Усумасінта на кордоні з Гватемалою. Під’їхати до нього слід човном, а потім треба пройти крізь будівлю El Labirinto.

У ІХ-му сторіччі Йашчилан загадково спорожнів. На обох берегах річки лишилися стовпи, котрі вказують на те, що колись тут був підвісний міст.

Маяк Руб’єрг Кнуд, Хйоррінг, Данія

Маяк було збудовано в 1900-му році, але покинуто вже в 1968-му, коли пісок та море почали його поглинати. Швидше за все, берегова ерозія прикінчить його вже в наступні 10 років.

Сан-Хуан-Парангарікутиро, Мексика

У 1943-му році відбулося виверження вулкану, внаслідок якого селища Сан-Хуан-Парангарікутиро та Парікутин були поховані під шаром лави, тепер застиглої та вугільно-чорної. Цікаво, що дзвіниця та вівтар місцевої церкви лишилися при цьому абсолютно неушкодженими.

Кораловий палац, Хомстед, Флорида

Вражає вже те, що на цю споруду пішло 1100 тон вапнякових блоків, більше, ніж на Стоунхендж. Ще дивовижніше – що звела цей палац у 1923-1951-му році одна-єдина людина, латвійський іммігрант Едвард Лідскалнін. Він зробив це в пам’ять про свою кохану, яку втратив у ніч перед весіллям.

Найбільша загадка цієї споруди – як чоловікові вдалося це зробити. Подейкують, Лідскалнін знав секрети зведення єгипетських пірамід.

Фото з Flickr (by Emilio Guerra, Thad Roan - Bridgepix, Melissa and Craig, phedre934, MizieB, theedgeproperty.com, NIKONIANO), Еdition.cnn.com.

Реклама:

Головне сьогодні