Тест

Найкрасивіші аеропорти світу: Топ-8

Аеропорт одразу має давати людині, яка прибула в нове для себе місто, відчуття гостинності, як колись у минулому великі залізничні вокзали, вважає архітектурний критик Пол Голденберг.

На жаль, більшість великих аеропортів своїм виглядом не промовляють "ласкаво просимо", але є серед них напрочуд красиві будівлі, каже він.

Власний Топ-8 лауреат Пулітцерівської премії склав спеціально для CNN.

Фаворитом критика є Термінал 4 мадридського аеропорту Барахас, зведений у 2006-му за проектом архітектора Річарда Роджерса.

"Він узяв те, що є цілком стандартним планом, і красиво зробив традиційний аеропорт", - каже Голденберг.

Родзинкою елегантної будівлі є металеві колони, пофарбовані в різні відтінки.

Другим у рейтингу стоїть Міжнародний аеропорт Шоуду в Пекіні. Його 3 Термінал, спроектований сером Норманом Фостером, було завершено в 2008-му році, до літніх Олімпійських ігор. Термінал 3 являє собою два гігантські трикутники, між якими курсує потяг.

До списку найкрасивіших внесено і японський Міжнародний аеропорт Кансай. Він розташований на штучному острові за кілька кілометрів від берега та сполучається з ним дворівневим мостом.

"Це - більше досягнення, ніж, власне, архітектура", - зазначає Голдбергер.

Міжнародний аеропорт імені короля Абдулазіза звели коло міста Джидда, що в Саудівській Аравії, в 1981-му.

"Джидда здається захопливою спробою повінчати традиційні намети кочівників пустелі із монументальною архітектурою. Це видається неможливим, але, гадаю, їм це вдалося", - говорить критик.

2 Термінал Міжнародного аеропорту Ролі-Дарем, що в американському штаті Північна Кароліна, часто називають взірцем хорошої архітектури. Новенький, завершений у 2011-му році, він вирізняється великою кількістю дерева в інтер’єрі.

Аеропорт Карраско (Монтевідео) звели в 2009-му за проектом уругвайського архітектора Рафаеля Вінолі. Його силует автор рейтингу порівнює з піщаною дюною.

Термінал TWA нью-йоркського Міжнародного аеропорту Кеннеді закінчили будувати в 1962-му. Із сучасним рівнем трафіку будівлі впоратися важкувато, але вона все одно дуже гарна.

Аеропорт Кеннеді фігурує в рейтингу аж тричі. Вдруге – завдяки великій настінній фресці Маттео Періколі. Втретє – завдяки терміналові JetBlue Airways.

Також до найкрасивіших зарахували Термінал 2 Міжнародного аеропорту Сан-Франциско.

Фото з сайту CNN та Flickr (by ian_fromblightly, helen sotiriadis, ozmodiar, Eric Lafforgue,Tatiana, Joe Shlabotnik, Wally Gobetz, MaxJ1961, Bloompy Bonvivant)