Вирватися з міста. Катакомби і вино під Одесою

Чому б не поїхати на вихідні в Одесу? Звичайно, ще не сезон. Проте, і крім моря там, та в околицях, є чимало цікавого.

"Перлина" багата на всілякі пам’ятки, проте ще багатша на історії про них.

Мандрівкою на Одещину "Українська правда. Життя" продовжує публікацію матеріалів, що підкажуть де можна чудово провести два вихідних дні.

ЧОМУ САМЕ ЦЕ МІСЦЕ

Як на мене, то Одесу зайвий раз представляти не потрібно. "Одесса и сама имеет за себя сказать пару слов". Пісні, фільми, художні твори та народні байки зробили з неї одне з найколоритніших міст України.

[L]Підозрюю, що чимало з вас уже бували у "Перлині біля моря".

Проте, я прожив тут 4 роки, однак досі повертаюсь і у кожній поїздці знаходжу для себе чимало нового й цікавого. А ще більше - в околицях та області – найбільшій в Україні…

Замки, собори, палаци, фортеці, люди. Море, лимани, степ. Виноробство, рибальство. Та! Є навіть своя Венеція. Можна скласти сотні маршрутів на будь-який смак. І от один з них.

Стандартна екскурсія часто закінчується біля Морського вокзалу. Фото bergamont/Depositphotos

Розпочати варто з серця Одеси. Стандартна екскурсія включає погулянку центром міста: Дерибасівською, міським садом, Приморським бульваром до Тещиного мосту, а потім Потьомкінськими сходами до Морського вокзалу.

Варто також пошукати місцевого колориту на Привозі чи Молдаванці.

Можна піти на екскурсію (за 100 грн), чи й на виставу в найстаріший в Україні Оперний театр.

В Одесі найстаріший в Україні Оперний театр та активне нічне життя. Фото galdzer/Depositphotos

Також у місті чимало музеїв різної тематики (літературний, контрабанди, кіно, археологічний, тощо). Можна сходити у дельфінарій, чи океанарій на Ланжероні. Відзначу також активне нічне життя.

Звичайно, головна принада Одеси - море. Що робити на морі влітку ви і самі знаєте, а от не в сезон залишається ним лиш милуватись.

Я раджу екскурсію з морського вокзалу на Воронцовський маяк (з травня). Чи ж спуститись канатною дорогою з Французького бульвару на пляж "Отрада".

З морського вокзалу можна поїхати на екскурсію на Воронцовський маяк (з травня). Фото victoshafoto/Depositphotos

Можна вирушити у прогулянку на катері, проте зазвичай такі організовують вже в сезон. У мережі є чимало пропозицій оренди яхт і катерів. Поцікавтесь, принаймні цінами.

До слова, сам я збираюсь під час наступної поїздки в Одесу піти на екскурсію морським портом. Мене завше заворожує спостереження за роботою цього здоровенного… організму.

В Одесі можна піти на екскурсію морським портом. Фото Pshenichka/Depositphotos

ЩО ПОБАЧИТИ ПОРЯД З МІСТОМ

Першого дня, окрім прогулянок та екскурсій містом, варто вирушити до одеських катакомб.

Це чи не найдовші у світі (3000 км) та найзаплутаніші підземні лабіринти, що утворювались ще з початку 19-го століття внаслідок видобування будівельного каменю черепашника (понтійського вапняку, якщо по-науковому), з якого і побудована вся стара Одеса.

У систему катакомб входять печери природного походження, зливові колектори, шурфи, підвали, бункери та інші порожнини.

Підземне місто ставало прихистком партизанів, бандитів, шляхом та складами для контрабандистів.

Це велетенське підземне місто ставало прихистком бандитів, шляхом та складами для контрабандистів, у часи Другої світової тут дислокувався великий загін партизанів.

Впродовж усього часу підземелля наповнювались легендами, таємницями, історіями та артефактами, які вам там і презентують.

Єдиний офіційний вхід у катакомби знаходиться в селі Нерубайське (15 км. від центру Одеси). А саме в Музеї партизанської слави.

"Музейна" екскурсія сконцентрована саме на темі партизанщини. Там відтворили підземний побут бійців, збережені їхні настінні малюнки та написи.

Єдиний офіційний вхід у катакомби знаходиться в селі Нерубайське. Фото Alexander Kovalevsky (panoramio)

Самостійно в катакомби ліпше не спускатись.

Ни клада, ни счастья вы здесь не найдете, Хоть лбом пробивайте стену за стеной. Налево пойдете, направо пойдете – встретитесь только с ночной темнотой... – такий химерний напис хтось залишив там на стіні.

Різні турагентства та приватні особи пропонують екскурсії на будь-який смак. У мережі також можна знайти чимало пропозиції екстремальних екскурсій, які, за бажанням, включають і ночівлю.

Варто мати змінний одяг. Зважайте, що там стала температура 14 градусів.

ЩО ЩЕ ЦІКАВОГО ПОРЯД

Наступного дня, зранку, варто відправитись до Білгород-Дністровського (80 км від Одеси) і відвідати там Аккерманську фортецю – найбільшу в Україні. Її збудували чи то татари, чи то генуезці десь між 13 і 15 століттям на місці давньогрецького полісу Тіра.

Стіни та башти чудово збереглися, хоча бували і зовсім прикрі випадки поводження з пам`яткою. Наприклад, з легкої руки бригади так званих реставраторів з Одеського обласного Управління охорони культурних об'єктів, у 2011 році знесли унікальну вежу XV ст., а замість неї звели блискучий новобуд з напилених ракушнякових бордюрів, завезених з старого міста.

Руїни древньограцького міста Тіра та Аккерманська фортеця. Фото автора

Варто спочатку обійти її по зовнішніх мурах, узбережжям лиману. Велич її дійсно вражає. Потім варто зайти всередину. Там музей тортур, залишки мінарету, кілька гармат. Можна замовити екскурсію.

Вид на фортецю з Дністровського лиману. Фото stezhkamu.com

Крім фортеці, в місті варто подивитися Грецьку церкву 13 ст., покинуті Олександрівські казарми офіцерського корпусу, Вірменську церкву Успіння Пресвятої Богородиці 14 ст., Болгарську церкву, Свято-Вознесенський собор, підземну церква Івана Сучавського, Свято-Миколаївську церкву, синагогу, скіфську могилу та Сарматський склеп.

Покинуті Олександрівські казарми офіцерського корпусу

Ви не пробачите собі, якщо будучи у Білгороді не заїдете і до села Шабо (за 8 км), де знаходиться однойменний винний завод.

У 2009-тому там заснували Центр культури вина, що об’єднує діюче виробництво, стародавні винні підвали, експозиції сучасного мистецтва, також музей вина та виноробства, ну і, звичайно, дегустаційний зал. Центр працює без вихідних.

Тут же є крихітна, але гостинна виноробня "Маркіз де Лакарен", яку тримає французький винороб Крістоф Лакарен маркіз де Фаб`яні. Щоосені там проходить свято збирання винограду і молодого вина.

Винний погріб. Фото tudoy-sudoy.od.ua

НА ЩО ПОТРІБНІ ГРОШІ

Навряд у Одесі вас зажене в кут питання "Де поїсти?". Кафе та ресторанів тут чимало, як і в будь-якому іншому мегаполісі, а то і більше.

У місті чимало хостелів та готелів на будь-який смак, гаманець та ризик. Квартири подобово стартують від 250 грн. В сезон – дорожче.

Можна також спробувати щось підшукати на couchsurfing.com, чи Аirbnb.

Вхід до дельфінарію коштує 100 гривень. Фото ALesik/Depositphotos

Вхід до дельфінарію коштує 100 гривень. Крім перегляду вистав, там можна сфотографуватись, чи й поплавати з дельфінами (2500 грн за 10 хв, або ж 600 за одне коло в басейні).

Вхід до Музею Партизанської слави у Нерубайському коштує 30 грн (для дітей – 20), приватні екскурсії катакомбами – від 100 грн., до Аккерманської фортеці – 40 гривень, до Центру культури вина – з дегустацією 180 грн, без – 130.

Екскурсії в "Шабо" наразі проводять три рази на день: о 10:00, 13:00 і 16:00. Також на території знаходиться фірмовий магазин та затишний ресторан "Шабський дворик".

НА ЧОМУ ЇХАТИ

Їхати в Одесу найліпше потягом. Можна стартувати у п’ятницю ввечері, а суботу зранку вже бути в "Перлині біля моря". Вартість плацкарту з Києва - трохи більше 100 грн, купе - приблизно 250 грн.

Автомобілісти, звичайно, можуть зі мною не погодитись і скажуть, що найліпше їхати на власному авто. Що ж, зі столиці це майже 500 кілометрів цілком непоганої дороги.

Можна поїхати на авто з Bla-Bla-Car, де ціни стартують від 200 гривень.

Дістатись до катакомб у Нерубайському можна від Привозу маршрутом №84, або ж №90. Деякі компанії з екскурсією пропонують і трансфер.

Маршрутки до Білгорода (80 км. Від Одеси) щогодини відправляються від залізничного вокзалу, їдуть трохи більше години і коштують 47 грн. Можна поїхати електричкою за 14 гривень (ранкові о 6:50, 8:40), але вона в дорозі дві з половиною години.

З Білгорода до Шабо можна доїхати маршрутками №5А, 6 та 7. За таксі до Центру культури вина просили 90 грн.

Реклама:

Головне сьогодні