В озері у Туреччині знайшли фортецю, якій 3 тисячі років

— 23 листопада 2017, 14:18

Турецький археолог Тахсін Цейлан заручився підтримкою дайверів та знайшов в озері Ван фортецю, якій не менше 3 тисяч років.

Фото dailymail.co.uk

Попереднє дослідження показало, що видовищні руїни на дні озера можуть бути рештками фортеці, збудованої цивілізацією Урату, яка існувала між 9 та 6 століттями до нашої ери, йдеться на The Independent.

Цейлан розповів, що збираючись в експедицію, він не сподівався знайти нічого особливого, натомість виявилося, що фортеця – лише частина великого об'єкту, який простягається на території понад 1 кілометр.

[L]Видимі частини фортеці сягають у висоту 10-13 футів (вище 3 метрів).

Вибір місця для експедиції археолог пояснив тим, що у давні часи багато цивілізацій осідали поблизу озера Ван. Цю водойму вважали містичною, її називали "верхнє море".

Історія цього озера налічує близько 600 тисяч років – вважає Цейлан.

"Це просто дивовижно, що нам вдалося знайти фортецю на дні озера. Тепер сюди приїздитимуть археологи, які вивчатимуть її та розповідатимуть історію", – поділився Цейлан .

Урарту – стародавнє об'єднання, яке розташовувалося на території сучасних Вірменії, східної Туреччини і північно-західного Ірану.

Фото news.com.au

Археологічне вивчення Урарту віддавна проводилося в околицях озера Ван.

У 1879 році там проводила розкопки експедиція Британського музею.

Фото news.com.au

У 1898—1899 роках там працювала німецька експедиція, а з 1911 по 1916 роки, коли значна частина території Урарту знаходилася під контролем Росії, серію розкопок здійснювала Російська археологічна експедиція під керівництвом академіків І. А. Орбелі і Н. Я. Марра.

Реклама:

Головне сьогодні