Прибульці з моря: Фотографиня робить неймовірні знімки сміття під водою

— 27 листопада 2017, 14:01

Фотографиня й фрідайверка з Единбурга (Шотландія) Джейн-Енн Гілкріст 15 років пірнає без дихального обладнання й "витягає на берег" дивовижні фото сміття під водою.

Фото Джейн-Енн Гілкріст/stv.tv

На її світлинах видно, як розкладається у воді поліетиленовий пакет, барахтається між хвиль викинута шапочка рибалки чи сплуталися в один клубок рибальські сітки, йдеться на ВВС.

Ці знімки Гілкріст робить на глибині 15 метрів.

Джейн-Енн Гілкріст 15 років пірнає без дихального обладнання. Фото stv.tv

Вона занурюється під воду із напарником на узбережжі Шотландії. Найулюбленіше місце Гілкріст – мис Сент Еббс на узбережжі Бервікшир.

З напарником вони працюють під водою по 4 години.

"Часто це фотографії об'єктів, які опинилися у воді через забруднення довкілля. Саме ці роботи викликають багато питань: як сміття опинилося там, і як зробити, щоб його не було", – говорить Джейн-Енн.

Фото stv.tv

Однак на її знімках майстрині сміття, якого не повинно бути у воді, видається гарним.

"Це іронія, з якою я граю. Людей більше не вражають фотографії сміттєвих куп. А мої фотографії розраховані на більш тривале існування, і я хочу, щоб люди їх обговорювали", – пояснює Гілкріст.

Фото stv.tv

Вона жартує, що фотографії часто схожі на психодіагностичний тест Роршаха, в якому те, що ти бачиш на картинці, залежить від твого душевного стану у певний момент.

[L]"Я намагаюся зловити те, що буде неможливо знайти наступного разу в цьому ж місці, при тому ж освітленні, у такому ж становищі, – говорить Джейн-Енн.

Фрідайвінг, який займається фотографиня, – підводне плавання із затримкою дихання. Занурення під воду відбувається без балонів з повітрям та акваланга.

"Для цього потрібен гідрокостюм, щоб зберігати тепло, – пояснює Джейн-Енн.

Мені завжди потрібен час, щоб знайти місце, композицію. Треба ще й стежити за тим, скільки повітря у мене залишається в легенях".

Фото stv.tv
Фото stv.tv
Фото stv.tv
Фото stv.tv
Реклама:

Головне сьогодні