Людина може вижити у космічній чорній дірі та "позбутись" власного минулого – вчені

— 5 березня 2018, 16:20

Потрапивши у деякі гіпотетичні види чорних дір, можна вижити та "позбутись" власного минулого.

Таке припущення висунув математик Пітер Хайнц з колегами, повідомляє прес-служба університету Берклі (США).

В стандартній теорії гравітації – загальній теорії відносності, сформульованої Альбертом Ейнштейном більше 100 років тому – минуле повністю визначає майбутнє.

Тобто науковці можуть передбачити її рух під дією законів гравітації в усі подальші моменти часу, якщо знають початковий розподіл речовини у Всесвіті.

Втім, робота, опублікована Хайнцом з колегами, наводить приклад чорних дір, в яких це не виконується.

Натомість, пройшовши через такі чорні діри, можна вижити, позбувшись "згадки" про своє минуле – отримавши нескінченну кількість можливих дій у майбутньому.

Фото: Rastan/Depositphotos

Існування об’єктів з такими властивостями неодноразово припускали раніше.

Проте, для збереження "ключового" принципу визначеності в гравітації, близько 50 років тому відомий фізик Роджер Пенроуз сформулював існування "сильної космічної цензури".

За нею, щось катастрофічне – як, правило, неминуча загибель – повинне стати на заваді спостерігачам від входу в область простору-часу, де їх майбутнє не є однозначно визначеним (гравітаційну сингулярність).

[L]У цій роботі Хайнц з колегами показали, що для деяких типів електично заряджених чорних дір у Всесвіті, який розширюється під впливом темної енергії, людина може вижити під час падіння на сингулярність, отримавши таким чином можливість визначати своє майбутнє безвідносно минулого.

При цьому падаючі люди залишаться недоступними для інших, які не перетнули горизонт подій чорної діри, тому їх подальша доля не може бути прямо перевірена.

Крім того, заряджені чорні діри наразі не спостерігалися у Всесвіті і, можливо, не існують взагалі, оскільки мають притягувати речовину протилежного заряду, що компенсуватиме заряд самої чорної діри.

Реклама:

Головне сьогодні