Сюрпризи Бразилії. Правила безпеки від мандрівника

Блогер Орест Зуб мріє відвідати усі країни світу. У списку підкорених уже 68.

Із кожної подорожі мандрівник привозить унікальний досвід та враження. Недавно він повернувся із Південної Америки.

За словами Ореста, цей регіон для себе він поділив на дві великі частини: Бразилію і все решта.

Ця країна готує чимало сюрпризів, які лоскотатимуть ваші нерви, і до яких краще підготуватись заздалегідь. Отож що треба знати, коли вирушаєте в Бразилію – інструктаж від професійного мандрівника.

БЮДЖЕТНИЙ ЛАЙНЕР

Де Україна – а де Бразилія? Відстань неймовірна!

На перший погляд лише дорога туди може коштувати шалених грошей.

Однак можна знайти бюджетний варіант подорожі.

Перше, що потішить кожного українця – віза не потрібна. Ви економите на візових і консульських зборах та спокійно в’їжджаєте у Бразилію. Вам ставлять штамп і можете перебувати там до 90 днів.

Друге, щоб поїздка була для вас максимально бюджетною Орест наполегливо радить підписатись на розсилки сайтів lowcostavia.com.ua та www.fly4free.pl. Вони регулярно присилають акційні пропозиції.

Саме так Орест потрапив на круїзний лайнер, який довіз його до самої Бразилії.

Круїзний лайнер довіз Ореста до самої Бразилії

"Ми квиток забронювали ще у червні, тобто майже за пів року. Була класна ціна – в сумі 700$ на двох людей – тижневе перебування на круїзному лайнері зі всім включеним, крім алкоголю. Фактично ви живете, маєте унікальний досвід і ще й подорожуєте. Для порівняння, якщо говорити про літаки, то 700$ це нормальна ціна з людини просто щоб полетіти туди в одну сторону", розповідає мандрівник.

Лайнер стартував від Канарських островів. На них без проблем добрались із Польщі. Перехід до Бразилії тривав вісім ночей: не було жодної зупинки, весь час йшли відкритим океаном.

В цілому, якщо говорити про подорожі круїзними лайнерами, то вони є куди доступнішими, ніж думають більшість людей. Головне, каже мандрівник, слідкувати за промо-акціями. Їх у рік буває до п’яти.

Святкування перетину екватора під час подорожі круїзним лайнером

Велике здешевлення квитків Орест пояснює тим, що багато круїзних лайнерів працюють сезонно у різних регіонах.

У районі Середземномор’я вони влітку, коли там багато туристів.

Зимою ж їх відправляють або у карибський басейн або у південну півкулю.

Для того, щоб лайнери не йшли в інший бізнесовий регіон пусті і пропонують різні промо-акції.

На перший погляд дорога до Ріо може коштувати шалених грошей

Хоча відпочинок у Бразилії досить бюджетний по харчам і житлу, проте багато коштів йде на пересування. Все через величезні відстані.

Нічний переїзд автобусом з Ріо в Сан-Паоло може коштувати 60$. Оскільки в країні багато дешевих авіаліній – є сенс бронювати квитки на літак. Часто вони можуть бути дешевшими за автобусні.

СПЕЦИФІКА МІСЦЕВОГО ЖИТТЯ

Бразилія – це країна із 210 млн населення. Усе воно в основному говорить лише португальською, рідше іспанською і зовсім кепсько англійською.

Перше, від чого в цій країні отримуєш культурний шок, – фавели. Це будинки, які зводяться буквально з підручних засобів – від цегли і до сміття. При їх будівництві не дотримуються жодних технічних планів, часто вони без води і каналізації. Електрика є, але переважно неофіційно, жителі просто включаються в мережу.

Фавели – райони, в яких живе бідне і переважно неблагополучне населення

Фавели – райони, в яких живе бідне і переважно неблагополучне населення. У Бразилії такі райони є у кожному великому місті. Вони діляться на пацифіковані і непацифіковані, тобто ті де держава забезпечує порядок і де ні.

Війна за ці райони триває з кінця 90-их, частина їх і досі лишаються під контролем у місцевих наркобаронів.

"Фавела звільнена – просто бідний район, дешевші магазинчики, нема транспорту, люди ходять пішки", – розповідає Орест.

Зовсім інше – фавела непацифікована.

"Я бачив хлопців 18-річних з М16 (гвинтівка) на грудях. Курять, сидять в самих шортах і охороняють район від поліції і від банд з інших фавел. Це важко уявити, треба побачити. Це як у фільмі. Якщо ти нічого не робиш, то тебе чіпати не будуть. Поводишся як місцевий, не робиш зайвих рухів, не фотографуєш нічого і все буде нормально.

У фавелах Ріо краще йти за правилом: бачиш вулицю і там немає людей, туди не ходи

Кілька разів бачив, уявіть собі, вуличка, ходять багато людей, магазинчики різні, посеред вулиці стоїть довжелезний стіл, навколо якого – чоловіки з автоматами і кілька людей перераховує пакетики з білим порошком, а поруч їде дитина на велосипеді і хтось грає у футбол", – оповідає Зуб.

Лише у Ріо на 7 мільйонів населення 1 мільйон живе у фавелах.

Лише у Ріо на 7 мільйонів населення 1 мільйон живе у фавелах

Серед іншого, Ріо славиться клубами та барами, в яких можна гарно відпочити. Тільки вночі по вулиці краще не ходити. Ловити авто на вулиці небезпечно, а в таксі треба сідати лише спеціальне!

"У ресторані чи барі кажете бармену, що вам потрібно таксі. Вони викликають авто спеціальної служби. Фіксують, який таксист їде. Вас виводять на вулицю. Переписують номер машини. Тоді сідаєте і їдете", – пояснює Орест.

Бразилія – це країна із 210 млн населення

А ще місцеві не говорять по телефону на вулиці.

"Вони тримають телефон у кишені, якщо треба передзвонити – заходять у магазин, банк, аптеку і роблять дзвінок. Ми намагалися не носити фотоапарат на вулиці. Це теж трохи нагадувало параною, але коли ти вперше в країні і так роблять місцеві, то робиш так само", – каже він.

Місцеві не говорять по телефону на вулиці, заходять у магазин, банк, аптеку і роблять дзвінок

У всій Бразилії є загальне правило: якщо ти бачиш вулицю і там немає людей, то ти туди просто не йдеш.

"Це трішки важко уявити для нашого менталітету, тому що в Україні, порівняно з Бразилією, реально безпечно. Там є поділ на хороші і погані райони. Місцеві це знають, а ти не маєш жодних шансів про це дізнатися. Тому найкращий варіант, щоб нічого поганого не трапилось – бачиш, що є люди – йди".

Люди часто сплять просто на вулиці, цьому сприяє теплий клімат

Мандрівник пояснює, 95% населення – звичайні нормальні люди, які живуть, працюють, мають сім’ю. Але залишається 5%, які живуть за рахунок інших. І вони є дуже агресивними.

"Навіть у залюдненій зоні, в одному із найпопулярніших районів міста поліція просто стоїть і дивиться в різні сторони. Весь час напоготові", – пояснює Орест.

Навіть у людних районах поліція весь час напоготові

Парадоксально, але у Латинській Америці неблагополучними зазвичай є історичні центри міст. Колись вони процвітали, а зараз занепадають і заможніші люди виїжджають на околиці міст.

"Це особливо видно у Сан-Паоло – найбільшому місті південної півкулі. Багато будинків в центрі міста мають певні теги на собі, це означає, що вони є захоплені бездомними, наркоманами тощо. В центрі після заходу сонця люди намагаються не ходити", – розповідає Орест.

Сан-Паоло. Багато будинків в центрі міста характерно "помальовані", це означає, що вони захоплені бездомними, наркоманами тощо

У цих районах дуже багато поліції, а люди часто сплять просто на вулиці. До слова, цьому сприяє теплий клімат.

Загалом, нічого поганого з вами не станеться, якщо будете обачними: не "світитимете" гаджетами і не гулятимете ввечері чи безлюдними вуличками.

Марічка Алексевич, спеціально для "УП. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні