Тест

Люко Дашвар. "Мати все"

Люко Дашвар. "Мати все". Харків, видавництво "Клуб сімейного дозвілля", 2010 рік. 336 стор.

Люко Дашвар - псевдонім прозаїка і сценариста Ірини Чернової. Її книга "Молоко з кров'ю" стала переможцем премії "Книга року Бі-Бі-Сі 2008". За словами її видавництва, загальний наклад книжок Люко Дашвар перевищує 100 тисяч примірників - що для української літератури наших часів є вражаючою цифрою.

Книги Люко Дашвар називають "масовою літературою", і на відміну від багатьох інших жанрових авторів, книги яких розходяться порівняно невеликими накладами, Люко Дашвар справді можна назвати масовою. Її книги не є особливо обласканими літературними критиками, які надають перевагу "високій літературі" і мають претензії до мови і стилю письменниці, проте на користь романів Люко Дашвар говорять продажі.

"Мати все" - це розповідь про матір і її дітей, про те, як тяжко - чи неможливо - обрати між родиною й коханням. Молода лікарка Ліда Вербицька пишається своїм іменем і бездоганною матір'ю Іветтою Андріївною, проте та не знаходить спільної мови з "некультурним" зятем Стасом. А той не може зрозуміти, чому від нього ховають загадкового брата Ліди, Платона.

Експерт Бі-Бі-Сі, телеведуча й депутат Ольга Герасим'юк представляє книгу Люко Дашвар. [L]

"Мати все" - безперечно, гра слів, яка погано перекладається іншою мовою. Все, що в цій книжці відбувається, взагалі погано перекладається на інший світ. Бо це все може статися лише тут і лише з нами. Я зараз ходжу своїм київським Подолом, де моя домівка, і роззираюся - в якому, цікаво, будинку жили ті жінки, яких оце так помордувало любов'ю? В те, що вони були справжні, я вірю абсолюютно.

Люко Дашвар (Ірина Чернова)
Люко Дашвар знає, що любов, якою вона є насправді, страшно й стидно буває показати людям, - вона божественна й бридка, вона така болюча, вона із гордої людини робить розчавленого слимака, а чисте ніщо висаджує на трон, вона підносить на самі небеса, щоби скинути тебе звідти, блаженного, у брудну застояну калюжу й роздивлятися, як тобі любо так умирати, пізнавши ті небеса...

Чи може викликати такі почуття масова література? Ну... я думаю, що така - може. Ось прочитайте це самі. Ось побачите - за одну ніч. Буде боляче, бридко, солодко й дуже добре. І ви можете не зізнаватися, що це - про вас".