Гепатит С: "Лагідний вбивця" загрожує не лише Луценку

28 липня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я по всьому світу відзначається Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

"Гепатит С - це наступна епідемія, яка через кілька років може стати більш серйозною проблемою, ніж ВІЛ/СНІД", - заявляють у ВООЗ. За її даними у світі понад півмільярда людей інфіковані вірусними гепатитами В і С, а для України це питання є особливо гострим.

Хоча останніми днями тема гепатитів зазвучала у пресі, зокрема на сторінках "Української правди", далеко не всі розуміють наскільки актуальною проблема є для всіх нас.

Насправді ж, за розрахунковими даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні понад 2 000 000 людей інфіковані вірусними гепатитами В і С, а темпи розповсюдження - найшвидші у Європі. Але оскільки хвороба у 80% випадків розвивається безсимптомно, більшість людей її не помічає, аж доки вона не переходить у хронічну стадію, загрожуючи цирозом і раком печінки. Тому гепатит і називають "лагідним вбивцею" - він робить свою справу непомітно.

Слід мати на увазі, що ризик інфікування є в кожного - і для цього зовсім не обов'язково опинятися у СІЗО або, скажімо, вживати ін'єкційні наркотики. Найчастіше, зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. Тож, достатньо відвідати, наприклад, стоматолога, манікюрний салон, зробити тату чи пірсинг, щоб потрапити до групи ризику.

При цьому, епідемія вміло ховається аж доки не стає занадто пізно. Ховається не лише від своїх жертв, але й від держави.

Зокрема, досі не прийнято відповідну цільову державну програму, яка мала забезпечити державне фінансування доступної діагностики та лікування гепатитів. Гостро стоїть також проблема ціни на лікування. Через обмеженість конкуренції на українському фармринку, вартість лікування лишається надвисокою і недоступною більшості українців. Ціна одного курсу коливається у межах 20 000 доларів США.

[L]За даними міжнародних експертів, щоб зупинити темпи поширення епідемії до 2015 року необхідно забезпечити щонайменше 15 тисяч курсів лікування гепатиту С.

Щоб привернути увагу до проблеми, громадські організації проводять 28 липня публічні акції у Києві та семи регіонах України.

Так, у столиці з 12-00 до 15-00 на Контрактовій площі (поруч із пам'ятником Сагайдачному) можна буде безкоштовно пройти тестування на гепатити В та С у мобільній амбулаторії.

Гепатит С - це серйозне захворювання, проте і його можна лікувати. А якщо вірус виявити вчасно, то лікуючись та при веденні здорового способу життя, з вірусом можна прожити досить довге і повноцінне життя.

Тим, у кого виявили вірус, в першу чергу потрібно подбати про свою печінку - відмовитись від шкідливих звичок (алкоголю, цигарок, кави), збалансовано харчуватись та уникати сильних фізичних навантажень.

Реклама:

Головне сьогодні