Робота не вовк, чи все таки варто міняти

Ще не дуже давно майже вся моя стрічка в facebook була сповнена стогонами про те, як набридла робота.

Газета "Дело" надрукувала свій список симптомів, за яких треба змінювати роботу, а агентство Headhunter роздало соціологію про те, що 4/5 українців не задоволені своєю роботою.

Пройшло два тижні, і від цих сумних зітхань не залишилося і сліду. Народ переключився.

Утягнувся.

Саме в цей час по Інтернет-сторінках пішла гуляти новина про те, що дослідники з британського Університету Кардиффу визнали понеділок, 16 січня, найбільш сумним і важким днем у році.

Згідно з їхніми дослідженнями, саме в цей день англійці й інші європейці відчувають "постріздвяне" і післясвяткове розчарування. У свою чергу, воно змушує їх думати про те, що найближчим часом їх очікує мало приємного. Серед головних причин поганого настрою експерти згадують холодну погоду, борги і неоплачені рахунки, а також факт того, що до заробітної плати за січень залишається ще чимало часу.

Так, що варто припустити, що більшість стогонів про ненависну роботу протягом січня – це усього лише важкий постноворічний синдром.

Адже Новий рік – це те унікальне свято, з яким зв'язана маса надій на нове краще життя. От накуплю нових тарілок, красиву сукню і зустріну справжню любов, і буде мені щастя. Ну або не тарілки, а покришки, машину, збудую будинок і поїду в кругосвітню подорож або ще що-небудь з дитячих мрій.

Адже саме до Нового року багато хто з нас у дитинстві сподівалися одержати найбільш довгоочікувані подарунки.

І от у цьому ніжному, сповненому мрій стані вам говорять: час працювати. Звичайно, багатьом захочеться кинути роботу і піти назад помріяти на диван.

Утім, здається, це усього лише найлегший варіант. Похмілля як відомо, рано чи пізно проходить, і людина повертається до звичного ритму життя.

Це стан, як мінімум, ще раз у році може відвідати кожного з нас – після відпустки, а також після поїздок за кордон або просто дуже вдало проведених уїк-эндів.

Але, що робити, якщо робота не радує і через місяць після Нового року, і через два. Що робити, якщо ви втратили в заметі ключі від офісу, забули в метро папку з важливою презентацією або ноутбук з річною роботою на лавці в парку.

Тоді можна, звичайно згадати 12 ознак того, що настав час змінювати роботу: Вам постійно нудно. Ваші навички не цінуються (або ви за рік не просунулися ні на п'ядь у своєму розвитку). Ви не заздрите своєму босові (отже вам нікуди рости). Ваш бос – виплодок пекла. Вас не улаштовує вищий менеджмент. Вас дратують колеги, навіть якщо вони не роблять нічого поганого. Ви постійно хвилюєтеся з приводу грошей. Компанія не інвестує у вас. Ваші зовнішність і стан здоров'я змінилися на гірше. У вас здають нерви. Компанія знаходиться на грані банкрутства. Ви просто розумієте, що настав час іти.

Але навіть, якщо у вас співпадуть 10 пунктів з 12, усе-таки задумайтеся перед тим, як покласти заяву на стіл.

Психолог Влада Бабицька упевнена, що немає універсальних рецептів, коли ж точно потрібно змінювати роботу.

"Я думаю, що тут дуже індивідуально. Потрібно зрозуміти, що людину не влаштовує на роботі і що в неї відбувається в житті. Може, кругла дата (30, 40 років) і вона підводить підсумки. Тоді людина міркує, чи правильно вона зробила вибір і чи тому присвячує своє життя", - відзначає психолог.

"Щоб визначитися - можна звернутися за допомогою до психолога, подивитися ширше на ситуацію, спробувати зрозуміти за допомогою фахівця, що втікає від звичного погляду на речі. Чи тільки справа в роботі? Чи це стосується й інших сфер життя: родини, відносин з людьми, інтересів", - вважає Бабицька.

За її словами, без стороннього ока буває дуже важко зрозуміти, у чому проблема.

"Образа на начальника інколи не має прямого відношення до начальника. Незадоволеність життям буває через сотню різних причин: від падіння гемоглобіну після грипу до неприйняття себе, свого віку, ідентичності", - підкреслює психолог.

Так що, якщо вам остогидла ваша робота, візьміть відпустку. Але тільки за свій рахунок. Тому що за усе у цьому житті треба платити. І тоді можливо, через 4 тижні ви з радістю повернетеся до роботи. Або усе таки зрозумієте, що ви туди більше не ходок.

Реклама:

Головне сьогодні