Вступ-2012: Табачник, давай, до побачення!

За тиждень до завершення прийому вступних заяв і документів можна дійти невтішного, але при цьому доволі очікуваного висновку – ані прозорою, ані чесною вступна компанія 2012 року не буде. Надто багато перепон і корупційних схем вибудувано на шляху до вищої освіти за державний кошт.

Абітурієнтів немає чим порадувати на сьогоднішній день – хіба що порадити дещо або попередити, доки в них лишилося ще трохи часу.

Дещо про виходи з електронної пастки

Впровадження електронного вступу – один із яскравих прикладів того, як цілком слушну ідею можна довести до абсурду. Від самого початку вона, звісно, мала більш ніж переконливий і привабливий вигляд – мовляв, абітурієнт не мусить подорожувати Україною, аби подати документи в декілька вузів. Набагато легше і дешевше сидіти вдома біля комп’ютера і бомбити університети заявами. Немає черг – немає нервів – усім добре.

Але на шляху просування ідеї, від якої вступники мали б лише виграти, трапився чималий камінь спотикання у вигляді нинішнього керівника Міносвіти. Ще в 2010 році електронному вступу було присвоєно статус експерименту, який і досі триває без належного юридичного і технічного забезпечення – як за рівнем організації, так і за рівнем відповідальності.

У чинному законодавстві досі не передбачено поняття "електронна заява", а у випускників шкіл немає і бути не може "електронного підпису". Відповідно, внесення даних абітурієнтом на будь-якому сайті не матиме статусу юридичного документу. З ним не звернешся до суду чи апеляції, якщо хтось протиправно викине вас зі списку абітурієнтів або станеться збій з технічних причин.

До цього часу не названо винних у попередньому "експериментуванні" з електронним вступом. А в результаті – абітурієнти знову не можуть годинами зайти в систему, яка хронічно дає збій, зависає, плутає дані і звужує вибір спеціальностей, що надаються вузами абітурієнтам.

Відповідно, як і впродовж попередніх років, права вступників у даній сфері порушуються, перспектива їхнього вступу звужується, а їх особисті (персональні) дані піддаються невиправданій небезпеці – якщо не підстрахуватися.

За тиждень, що залишився до завершення подачі документів, варто занести заяви в письмовому вигляді всюди, де встигли отримати підтвердження про електронну реєстрацію. У такому разі ви щонайменше отримаєте шанс оскаржити порушення ваших прав у судовому порядку.

При цьому майте на увазі: якщо хоча б один раз ви подали заяву в письмовому вигляді, "електронний вступ" уже не для вас – система блокуватиме будь-які спроби електронної реєстрації.

Додаткові бали та випробовування – "не для бідних"

Від 2010 року вступну систему орієнтовано на зменшення ролі ЗНО – як незалежного від ректорів і міністерських чиновників чинника.

З одного боку, Міносвіти послаблює його позиції серед факторів, які впливають на зарахування вступника. І цілеспрямовано дискредитує або публічно, або завуальовано. До прикладу, окремі ректори дозволяють собі змінювати перелік іспитів на престижні спеціальності, відфільтровуючи в такий спосіб тих, хто не встиг зареєструватися на відповідні ЗНО – бо не був про це попереджений.

А з іншого боку – посилюється роль вступних іспитів і корупційних додаткових балів від університетів.

Як і минулого року, роль ЗНО мінімізують за рахунок:

а) неадекватно "важкого" балу шкільного атестату – збереження 200 балів знову веде до торгівлі оцінками, приписок, переписування журналів, збільшення "липових" медалістів, шантажу з боку деяких шкільних адміністраторів і т.п.;

б) появи додаткових балів для вступників, чиї батьки віднайшли немалі кошти для довузівської підготовки – це суттєво дискримінує абітурієнтів із незаможних родин або вступників із сільської місцевості, яким важко дістатися тих курсів або віднайти на них гроші, а також грубо порушує вимогу Конституції щодо безоплатності вищої освіти;

в) погіршення якості тестових завдань (сотні помилок, нерівні умови для різних сесій тестування, повторення завдань, які було використано в комерційних пробних тестуваннях, негативні оцінки ЗНО з боку чиновників Міносвіти) – громадян цілеспрямовано переконують у неспроможності ЗНО як механізму якісного і незалежного оцінювання навчальних досягнень абітурієнтів;

г) збільшення підстав для заміни ЗНО на вступні іспити – на сьогоднішній день правила містять щонайменше чотири механізми, які дозволяють батькам "домовитися" з ректором або міністерством у "ручному" режимі.

Шило – на мило

Найпростіше обійти ЗНО завдяки лікарській довідці.

Україна щовесни захлинається від масового погіршення стану здоров’я абітурієнтів. Секрет "епідемії" пояснюється просто – підставою для звільнення від ЗНО може бути звичайне підвищення температури тіла вступника – припустімо, від хвилювання.

При цьому міністерство закриває очі на абсолютно парадоксальну ситуацію. З одного боку, маємо безліч підстав для звільнення від незалежного оцінювання "за станом здоров’я". З іншого боку, досі не передбачено жодної медичної перестороги щодо вибору майбутнього фаху! Якщо, скажімо, вступник із вадами зору чи ДЦП хоче навчатися на льотчика чи хірурга – його місія цілком здійсненна. Звісно, за хабар. Адже з таким діагнозом її не допустять до ЗНО – мовляв, негуманно. А до літака чи пацієнта?

Не менш інноваційний шлях обходу ЗНО "від Табачника" – військова служба за контрактом. Вступаєш на заочне за іспитами, звільняєшся з військової служби – переводишся на стаціонар.

Ще одна "знахідка" міністра – імітація здобуття освіти закордоном. Звільнення від ЗНО за довідкою про здобуття середньої освіти за межами України – одна з найбільш підступних новацій. Дістати таку довідку для чиновника – раз чихнути!

На роль найдешевшого механізму вже котрий рік поспіль претендує "чорнобильський". За кілька місяців до вступної кампанії людина прописується в межах Чорнобильського району, здобуває чорнобильське посвідчення – і вступає за відповідною пільгою.

Але найціннішим є розуміння подібних схем для тих абітурієнтів, які досі вступають "за знаннями". Для них це є взагалі єдиним шансом на виживання і запорукою адекватності будь-якого прийнятого рішення.

Читайте все і … не давайте себе кривдити

З найбільш актуальних дій, які можуть мати значення за тиждень до завершення прийому документів, варто почати із забезпечення паперового супроводу електронних заяв. Майте на увазі – вам пропонуватимуть підписати не лише заяву про зарахування.

Адже постановою Кабміну, якою створили Єдину електронну базу, керівників Міносвіти зобов’язали отримати в абітурієнтів письмову згоду на доступ до їх персональних даних. Ідеться не лише про точну поштову адресу й уподобання вступника, але й про місце роботи і контактні дані його батьків або осіб, які їх заміняють. Адже поширення й обробка персональних даних у базах даних без дозволу відповідних громадян грубо суперечить чинному законодавству.

Тим часом, наразі всі дані вступника, який подав документи в паперовому форматі автоматично вносяться членами приймальної комісії до Єдиної електронної бази – незалежно від того, чи було ним таке право надане, тобто протиправно.

З огляду на численні факти збоїв і плутанини процесі електронної реєстрації, варто фіксувати будь-які зміни вашого статусу. Ви щонайменше маєте бути готовими до того, що ваші особисті дані й академічні досягнення не захищені.

Не полінуйтеся вкотре перечитати умови прийому конкретного навчального закладу. Можете натрапити на критично важливу інформацію. Виявляється, формулювання ст. 12.2 "Умов прийому до ВНЗ у 2012 році", підписаних міністром, і відповідних положень університетських вступних правил можуть суттєво відрізнятися між собою.

До прикладу, загальні правила дозволяють збільшити рейтинговий бал з предмета, з якого ви маєте з нього призове місце на Всеукраїнській олімпіаді – якщо його визначено профільним при вступі. Але не в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка – у них це положення діє далеко не в усіх випадках. Хоча їхні умови прийому так само погоджувалися міністром.

І насамкінець

Першого серпня до 12:00 мають бути оприлюднені перші рейтингові списки та визначено прохідний бал. Якщо ви бачите себе в прохідній частині – встигайте з підвезенням оригіналів документів. У вас на це лише чотири дні – до четвертого серпня включно!

У будь-якому випадку варто зафіксувати перші списки на фото чи відео. Навіть у тому разі, якщо ви опинилися нижче прохідного бар’єру. Адже 5-го серпня сформують новий рейтинговий список – із врахуванням змін – хтось передував, хтось не встиг, хтось опинився в більш престижному навчальному закладі. Ось коли варто перевірити, чи не опинився вище вас той, хто був нижче в списку першої хвилі!

Не поспішайте, якщо не потрапили до списку бюджетників і другої хвилі. Не ведіться на пропозиції приймальних комісій нести гроші за контракт. Адже той, хто зараз вище вас у списку, може обрати інший вуз – і вас буде винагороджено за терпіння!

Все одно документи на платну форму навчання прийматимуть до 25 серпня – за тим самим рейтинговим списком – на таких самих конкурсних засадах.

Реклама:

Головне сьогодні