Тест

Як припинити скиглити і робити щось щодня

Я ще не завершив другий проект "30 днів - 30 картинок", але вже почав третій, тому вирішив трохи відволіктися і написати поради для тих, хто візьметься.

До речі, перший був найменш вдалий, хоч і не без знахідок. Я справді розвиваюся в процесі.

От Вікторія Черняхівська взялася робить своє, і я почав з того, що написав це для неї.

Ідея робити щось щодня - не моя. Було би дивно, якби. Більше того, ідея робити щось щодня, коли ти дизайнер, теж не моя. Я не шукав, але, мабуть, я і не перший українець (хоча я і не українець).

Для мене все почалося з Брока Девіса. 2009-го року він зробив такий проект на весь 2009-й рік і став завдяки тому дуже популярним. Якщо мати сталевий палець для скроллу і хороший інтернет, можна глянути всі 365 результатів його щоденної роботи. Там буде дуже видно, коли в митця зникало натхнення і до якої міри він втомився починаючи місяця з шостого.

А ось чоловік 365 днів клепав принти для футболок і зручно порозбивав їх на 52 проекти.

А ось ще двоє і прикриваємо на тому лавочку. Тема не нова, але і не заїжджена (Приклад раз. Приклад два).

Загальна ідея така - якщо ти творча людина і хибуєш на традиційні хвороби творчих людей - ледарство, пасивність, відсутність креативу, повільний темп роботи, неуважність до деталей - потрібен стимул, щоби це почати виправляти.

Я знаю, що кажу - 2011 року я почав робити свій проект 365 і здувся на другому місяці.

Проекти штибу "Роби щось класне щодня" вчать дотримуватися дедлайну, посидючости, вмінню проявляти креатив, удосконалюють загальний технічний рівень митця і наштовхують його на масу нових ідей. Такі проекти збільшують портфоліо і дозволяють підвищити вартість (зокрема - грошову) власної роботи та популярність загалом. Для початківців, гадаю, це обов’язкова вправа.

Такі проекти може робити кожна творча людина. Якщо молодий літератор щодня писатиме сторінку тексту, за рік у нього буде том грубший середнього.

Починати дуже важко. Дня з десятого стає легше. Один день буде натхнення на кілька картинок, наступного не зможеш осилити жодної. Треба брати певні проміжки. Рік - забагато, тиждень - замало. Я беру місяць і в разі чого можна продовжити.

Потрібні обмеження. "Я малюватиму абищо абичим" не спонукатиме тебе творити. Обери тему, стилістику, засоби. Чим вужче, тим цікавіше. Тримайся в межах обраного. Змушуй себе реалізовувати плановане обраними засобами, таким чином зможеш довідатися наскільки спроможний викручуватися при обмеженнях.

Витрачай на кожен пункт у проекті не довше 2-3 годин. Якщо більше, це шкодитиме оплачуваній роботі, родині, життю загалом. Якщо менше - може варто взятися за щось складніше?

Щоб ти не робив, не роби нічого один в один з баченого. За жодних обставин. Не кради нічиєї власности, у вільному вжитку й так кілотонни картинок лежать. Якщо потрібен ексклюзивний шрифт, його нескладно знайти і купити.

Найбільша спонука продовжувати - не власні переконання, а наявність рецепції. Те, що робиш, викладай в рамках одного проекту на різні сайти/портфоліо/альбоми - охопиш більшу авдиторію, збереш більше відгуків і дізнаєшся, авдиторія якого сайту чутливіша до твоєї творчости.

Навіть якщо і не плануєш робити більше однієї картинки впродовж дня, ретельно нотуй всі ідеї, зокрема побічні, які можуть трапитися в процесі. Занотована ідея вже не втече, ніколи не знаєш, коли знагодиться.

Завжди давай собі відпочити. Зауваж коли минає планована дата завершення проекту і встигни все зробити до неї. Але краще щодня по одному. І до дедлайнів звикнеш.

Після викладення останньої роботи у проекті зроби підсумковий пост з висновками - чого ти навився в рамках роботи над, практичні поради, які роботи вдаються тобі вдалішими, які ні і чому.

Якщо результати роботи видаються вартими додаткового піару, є сенс розіслати посилання на проект на сайти, які може зацікавити твоя естетика. Прикольно, якщо це будуть різні групи сайтів для різних проектів.

Не написав, "Як припинити скиглити". Пишу. Якщо візьметеся робити щось творче щодня, час на скиглення витрачатиметься туди. Як ні, продовжуйте скиглити. Це не вдосконалить вас як митця і відповідальну людину, зате з’явиться маса додаткових причин, через які можна скиглити.

Вікторія сказала, що з цього може вийти посібник. Я в це не вірю, бо сам надто зелений, але як уже знаю, тут головне - почати.