Чому принци отримують соціальну підтримку з Фінляндії

Хоча Фінляндію важко назвати раєм (немає тут пальм і теплих морів), але, як стверджує неурядова організація Save the Children, вона такою є для мам: два останні роки країна очолює рейтинг стану матерів у світі, а до того незмінно входила в ТОП-10.

Здоров’я й добробут матері й дитини є одним з пріоритетів фінської політики.

Фінська соціальна система пропонує достатньо бонусів для сімей з дітьми: це і відпустки (як для матері, так і для батька), виплати з народження дитини (матері, батьку, родині), виплати по догляду за дитиною вдома (до 3 років), щомісячні виплати допоки дитина не досягне 17 років, компенсація оплати дошкільного виховання.

Окрім того, саме суспільство є досить чайлд-френдлі: батьки з дітьми можуть вільно почуватися у громадських закладах, а мами – не боятися залишитися на задвірках соціального життя.

Окремі аспекти буття мамою по-фінськи я збираюся описати у серії колонок.

У даному дописі йтиметься про один із бонусів національної системи соцзабезпечення, котрим фіни дуже пишаються, стверджуючи, що такого немає ніде у світі.

Це набір для майбутньої мами (maternity package), в народі – коробка від Kela (тобто Управління соціального забезпечення), загалом 8 кілограм дитячого приданого: одяг, аксесуари, предмети гігієни.

Це настільки значний пункт національної програми підтримки матері й дитини, що пару років тому фінський уряд вирішив прорекламувати коробку на міжнародному рівні.

Так, у 2012 році набір від Kela отримала майбутня мама шведська принцеса Вікторія та її чоловік Даніель, а минулого року – герцог та герцогиня Кембріджські.

Посилка до Великої Британії стала предметом детального висвітлення на BBC (кожну річ із коробки було оглянуто і проаналізовано) та збурила значний інтерес у королівстві.

Тепер, якщо вірити звітам фінської преси, Kela шукає способів експортувати свій національний продукт.

Фінський уряд дуже серйозно підходить до укомплектування коробки: щороку її вміст переглядають, а компанії, що надають свою продукцію, ретельно відбираються.

Однією з ключових вимог є натуральність та безпечність для навколишнього середовища, тому у 2000 році у наборі з’явилися підгузки багаторазового використання, а от пляшечка натомість зникла – задля заохочення грудного годування.

Пошкоджені речі, якщо такі знайдуться в коробці, можна безкоштовно замінити.

Отже, 8 кілограм щастя для жінки при надії – це картонна коробка (з принтом квітів та родинного дерева на бірюзовому тлі), яку рекомендовано використовувати як тимчасове дитяче ліжечко, та 56 різних корисних предметів.

Щодо ліжечка – фіни не вбачають в цьому нічого протиприродного чи принизливого: навпаки кілька поколінь фінських малюків бачили свої перші сни, лежачи саме в такому подарунку від держави.

Очевидно, тут є зв'язок із тим, як все починалося – початково соціальна підтримка призначалася для жінок з малозабезпечених сімей.

Влада була стурбована зниженням рівня народжуваності й смертності малюків та матерів, тому у 1938 році почалися перші виплати, що складали третину від середньої зарплати робочого, та були роздані перші дитячі набори.

Механізм діяв навіть у роки війни. З 1949 року на такий бонус могли претендувати вже всі майбутні мами Фінляндії за умови передпологового огляду, що стало ще одним додатковим способом захистити здоров’я матері й майбутньої дитини.

Уміст усіх коробок ідентичний, оскільки не існує набору окремо для хлопчика й окремо для дівчинки. Окрім дитячих речей і – звісно ж! – розвиваючої книжечки, у пакунок входять також предмети жіночої гігієни з презервативами включно.

Отже, у коробці: зимовий комбінезон з рукавичками та черевичками; спальний мішок; пара утеплених комбінезонів; шапочки; балаклава; колготки; шкарпетки і рукавички; 7 боді; 5 пар повзунків; 4 пари штанців; два стрейч-комбінезони; 2 слюнявчики; матрац, тобто поролонова товста прокладка, що покриває дно коробки, яку можна використовувати як ліжечко; водонепроникне простирадло; простирадло; ковдра; підковдра; рушник з капюшоном; щітка для волосся, дерев’яна з натуральною щетиною; зубна щітка (6 міс +); термометр для ванни; крем; ножички (із затупленими кінцями); кільце-іграшка; книжка; набір підгузок багаторазового використання; 2 марляні підгузки; підкладки для грудного годування; пакет жіночих прокладок; презервативи.

Майже всі мами, що народжують вперше, обирають коробку. Третина ж майбутніх матусь погоджується на альтернативу - 140 євро.

Kela цей набір не продає, його можуть отримати лише ті мешканки Фінляндії, що підпадають під дію системи соціального забезпечення (для того, щоби подати заявку на цю послугу, вагітність має тривати щонайменше 154 дні (п’ять місяців)). Хоча в комісійних магазинах часто можна побачити речі з коробки. Щороку Kela видає 60 тис. одноразових виплат матерям, з яких 40 тис. – дитячі набори.

Як видно з історії, турбота про матір і дитину не залежить лише від фінансового благополуччя держави (адже програма підтримки материнства у Фінляндії діяла у воєнні роки).

Фіни свідомі, що однією з передумов національної безпеки є здорове майбутнє покоління. Чи варто додавати, що оформлення соціальної підтримки проходить легко і безболісно, а не перетворюється на ходіння колами пекла як в Україні.

Читайте далі: Навіщо фінські немовлята "ходять" в кіно

Реклама:

Головне сьогодні