Як перетворити ціле покоління на реформаторів

Що можуть робити разом кілька молодих дівчат і хлопців першої сонячної весняної суботи?

Що в той самий час можуть робити двоє народних депутатів різних скликань, один посол і один колишній віце-прем’єр?

Виявляється, правильна відповідь – реформи.

Минулого тижня відбулися перші заняття Відкритого університету реформ – нової ініціативи Реанімаційного пакету реформ, яка має на меті навчання активної молоді механізмам діяльності громадянського суспільства та долучення її до реформування країни.

[L]Перші 45 слухачів, які пройшли відбір для участі в програмі прийшли в суботу зранку й провели цілий день в компанії провідних реформаторів, дізнаючися про діяльність неурядових організацій, історії успіху окремих громадян і про те, як кілька людей, які мають спільну мету, можуть кардинально змінити ситуацію в країні.

Виявилося, що суспільне мовлення, об’єднання територіальних громад і навіть заборона паління в громадських місцях – результат праці, яку свого часу починали лише кілька однодумців, які мали гарну ідею й вірили в себе й один в одного.

Світлана Заліщук, Олег Рибачук, Андрій Круглашов - їхні успіхи стали можливими також тому, що в їхні ідеї повірили інші.

Для будь-яких грунтовних змін потрібна певна критична маса людей, які знають, які саме зміни повинні відбутися і що саме потрібно для цього робити.

І чим більша зміна, яка має відбутися, тим, очевидно, більша кількість людей-локомотивів цієї реформи потрібна.

Враховуючи, яку кількість змін у нашій країні потрібно провести за короткий час, реформаторами повинне стати ціле покоління.

Це, безумовно, не означає, що кожен представник цього покоління повинен стати громадським активістом чи експертом і покласти все своє життя на творення реформ.

Але щонайменше це означає, що кожний повинен докласти до цього певні зусилля - там, де він є і так, як він вміє, складаючи таким чином пазл нашого спільного майбутнього.

І коли ти бачиш кілька десятків молодих, сповнених енергії й рішучості змінювати країну людей - перших слухачів Університету реформ, ти розумієш, що це все не піде в небуття й не залишиться в конспектах і шпаргалках, а прямо в цій кімнаті сповниться новим змістом і стане новою зміною на краще.

Бо таке воно, наше покоління реформаторів – молоде, енергійне й не спить по суботах.

Відкритий університет реформ окрім спеціалізованої програми проводить відкриті лекції, тренінги і інші заходи. Більше дізнатися про ініціативу можна на сторінці FB.

Реклама:

Головне сьогодні