На війні перемагає любов

У позаминулому столітті іспанський філософ Ортеґа-і-Ґассет висунув теорію спортивного походження держави: ще в перших поселеннях помітили, що викрадені із сусідніх племен жінки народжували сильніших дітей – тож почали активніше "позичати" чужих красунь. Щоб перешкодити злому замислу, племена створювали дружини воїнів і оборонялися.

Ось так виникали перші підвалини держави.

Нині на Сході України відбуваються події, які можуть вплинути не тільки на демографічні, а й на суспільно-політичні процеси всієї країни. І їхньою причиною теж стає дівоча краса.

У кафе "Старгород" Старобільська молоді офіцери вечорами бігають як за водицею. Хто випити кухоль пива, хто повечеряти, а хто – подивитися на місцеву красуню-офіціантку.

Не дівчина, а чудо природи: чорноока, з довгою косою і фігурою немов з конкурсу краси, гостра на язик і жартівлива. Аж до стільця відвідувачі прикипають. Аби відбитися від залицяльників, натягнула обручку.

Схід України нині перенасичений молодими мужчинами вибухонебезпечного віку. І місцеві красуні першими зорієнтувалися в непростій обстановці.

Придивилися до "карателів" - нічого собі мужчини. Можуть випити, але вміють і хочуть працювати. І зваблюють перспективних женихів усіма жіночими чарами.

Співвідношення жінок і чоловіків на Сході України у середньому коливалося як 55 до 45 відсотків – не на користь жінок. Як показали результати останнього перепису ще далекого 2001 року, з більш ніж 2,5 мільйонів осіб постійного населення Луганської області, чоловіки становлять 1 мільйон 167 тисяч осіб, або 46%, жінки – 1 мільйон 372 тисячі осіб, або 54%.

За роки війни цей гендерний "перекос" різко зріс, бо чоловіків стало ще менше.

Першими до нової ситуації на Сході пристосувалися жінки. Інформація про військових, які на дембель повертаються з нареченими-красунями, розповсюджується дуже швидко, особливо через соціальні мережі.

З Рівного, Волині, Львова тощо – надходять фоторепортажі про весілля військовослужбовців з дівчатами із Сходу. І заздрісні подружки колишніх дончанок-луганчанок бачать на Facebook та "Однокласниках", як живеться тим, хто залишив депресивний регіон.

80% жителів Луганщини далі Харкова і Ростова-на Дону не виїжджали. Фотографії із Західної України для них здаються Європою. Тож, можна спрогнозувати, що найближчим часом на Донбасі можна очікувати на бум народжуваності, а на Заході побільшає російськомовних дівчат.

Війна війною, а любов - любов’ю, усьому свій час.

Красуні з Луганщини мужчин із Заходу та Центру вважають більш працьовитими і відповідальними.

У свою чергу, у дівчат Сходу бойовий характер і запальна вдача. Вони більш відверті й рішучіші, не "випєндруются" і штучно не набивають собі ціну, – діляться враженнями молоді офіцери.

Попит на військових женихів має й економічне коріння. Життєвий рівень на Луганщині, особливо у сільській місцевості, досить низький. Села як у Шевченка – чорніші чорної землі. На плаву тримаються лише у великих містах, де ще сяк-так зводять кінці з кінцями великі підприємства. Молодь більше схиляється до міграції.

Для дівчат вийти вдало заміж – часто єдиний шанс вирватися з депресивного регіону і влаштувати своє майбутнє.

Ось так львівський гарнізон недорахувалися молодого і перспективного офіцера. Поїхав у Севєродонецьк – і пропав хлопака. Побачив красиві чорні очі – і поплив. Повернувся до Львова із севєродонецькою красунею.

Що тут можна сказати?..

Коли на війні перемагає любов - це найвагоміша перемога.

Отож, може військовому відомству запровадити ще одну статистику: скільки солдатів зложили буйні голови на любовному фронті? Якщо зять із Західної чи Центральної України хороший, то цей край і для родичів нареченої буде прекрасним.

І здається, ця аргументація, що "Схід і Захід - разом" - виявиться найпереконливішою.

Богдан Кушнір, журналіст, з Луганської області, спеціально для УП. Життя

Реклама:

Головне сьогодні