"Літо на зиму робить". Що робити, щоб за рік успішно здати ЗНО з англійської

Щороку вимоги державного тестування до рівня англійської мови випускників середньої школи стають більш суворими.

Підвищення планки вимог, за задумом Міністерства освіти, має стимулювати школярів приділяти цій дисципліні більше уваги.

У цьому році тести з іноземних мов містили перевірку навичок читання й розуміння тексту та письмової мови, але дуже ймовірно, що наступного року запровадять також перевірку розуміння на слух, що є одним з найскладніших завдань.

А ще – ЗНО з англійської незабаром стане обов'язковим.

Підготовку старшокласників до ЗНО з англійської або будь-якої іноземної мови можна порівняти з підготовкою спортсмена до Олімпійських ігор: дисципліна, регулярність занять, виважене навантаження та хороший тренер, тобто викладач – ось секрети досягнення мети з максимальної кількості балів на тестуванні.

На високий результат, звичайно, впливають здібності учня до вивчення іноземних мов. Але, зазвичай, основну роль грає працелюбство, здорова амбіція отримати заповітні 200 балів та правильно продумана програма підготовки.

Нижче подані конкретні поради учням і батькам – так, і батькам також! Адже саме їхня роль в організації процесу підготовки дуже важлива.

Незалежно від того, чи буде учень готуватися з репетитором, відвідувати спеціальні курси, чи долати цей шлях самостійно – ці поради є універсальними та перевіреними на ефективність.

1. Зрозуміти, що будь-який учень може досягнути максимального результату.

Це дуже важливий психологічний момент підготовки – націлювання на максимум попри звичні оцінки у школі, думку вчителя щодо лінгвістичних здібностей учня та початковий рівень на старті.

2. Прийняти, що підготовка до екзамену потребує системних зусиль.

Взяти бар'єр наскоком не вийде. Щоб отримати системні знання мови, доведеться докласти таких самих системних зусиль.

3. Забезпечити регулярність занять.

Необхідно організувати свій графік підготовки – тобто віднайти мінімум 30 хвилин щодня для самостійних занять. Дуже важливо мати достатньо сну та вчасно лягати спати. У такому випадку ефективність роботи мозку значно покращується та процес запам'ятовування слів та правил полегшується.

4. Почати підготовку заздалегідь.

Звичайно, простіше буде тим учням, хто починає підготовку за 2 роки. Можливо якісно підготуватися й за один рік – але іноді така підготовка може нагадувати гасіння пожежі чи турбулентність у літаку, якщо початковий рівень знань дуже низький. У такому випадку потрібний викладач або спеціалізована школа для керованості процесу навчання та допомоги.

5. Вибрати підручники та ресурси для підготовки.

Ризикну не радити підручники іноземних видавництв, тому що учні дуже часто не розуміють пояснення граматичних правил іноземною мовою.

Мої рекомендації стосовно підготовки з англійської мови – підручник з граматики Т. Камянової "Практический курс английского языка", за яким можна готуватися самостійно.

На мою думку, він близький до ідеалу: пояснення граматичних правил зрозумілі, багато гарних вправ, підручник двомовний (хоча, на жаль, не англо-український – це, звичайно, недолік).

Стосовно лексики рекомендую почати з тих тем, які цікаві саме конкретному учневі. Це дуже індивідуально, але спрацьовує, коли треба стимулювати інтерес до предмету.

Ідеального підручника для підготовки саме у сфері лексики немає, тому підійдуть, наприклад, онлайн-ресурси з тематичними текстами: schoollib.com.ua, slideshare.net, academia.in.ua.

Розуміння мови на слух можна тренувати, використовуючи чудові невеличкі тексти підручників Stories for Reproduction авторства L.A. Hill трьох рівнів складності – Elementary, Intermediate and Advanced.

6. Вести словничок.

Для записів підійде звичайний блокнот або будь-який придатний електронний носій. У вільні хвилини бажано переглядати та вчити нові слова.

Для гаджету можна завантажити спеціальні додатки, які можна знайти у Playmarket за пошуковими словами "вчити англійські слова". Є справді дуже зручні.

Найкраще, поставити собі ціль – 10 нових слів за день.

Враховуючи, що кількість днів в одному навчальному році приблизно 270, можна вивчити до 2700 нових слів. Це більш ніж потрібний словниковий запас для того, щоб спокійно почуватися на тестуванні.

7. Привчити себе до читання книжок англійською мовою.

Поставити за мету – прочитати хоча би 3 адаптовані книги з англійської літератури протягом навчального року.

Мої рекомендації щодо адаптованих творів у форматі mixed media format, тобто у друкованому вигляді та у аудіо версії видавництва Oxford Bookworms Library, які вже випробувані на старшокласниках:

Lorna Doone by R.D. Blackmore
Far From the Madding Crowd by Thomas Hardy
Three Men in a Boat by Jerome K. Jerome
Rebecca by Dauphne du Maurier
Live and Let Die by Ian Fleming

Ці романи є бестселерами всіх часів, адаптовані версії яких ранжовані за рівнями складності. Крім того, аудіоверсії є настільки гарно начитаними, що являють собою моноспектаклі, які дуже цікаво слухати. І до того ж, така вправа гарно тренує правильну постановку англійської вимови та інтонації.

[L]8. Знайти друзів для листування та усного спілкування з англомовної країни – так званих pen pals.

Спілкування між підлітками стимулює розвиток розмовної мови та письмового мовлення. А ще таке листування може перейти у справжню дружбу та обмін візитами. Ресурси для пошуку друзів для листування findteenpenpals.com, studentsoftheworld.info.

9. Створити навколо себе англомовну атмосферу.

Наразі це нескладно, маючи такі мультимедійні можливості, що доступні для всіх нас сьогодні. Перегляд фільмів та новин англійською можна зробити гарною звичкою.

Але не варто покладатися тільки на це. Розваги не повинні повністю замінювати підручники.

10. Вірити в себе та свої сили.

Адже іноземну мову може вивчити кожен!

І в підсумку хочу побажати всім успіхів у складанні ЗНО. Зусилля та час, витрачені на вивчення англійської, ніколи не будуть змарновані.

Неважливо, яку професію обере майбутній студент!

Знання англійської відкриє для кожного нескінченний світ інформації на галузевих ресурсах, розуміючи та вивчаючи які, можна отримати значну конкурентну перевагу на ринку робочої сили та успішний професійний розвиток.

Інна Терещенко, викладач англійської мови, засновник спеціалізованої школи з підготовки до ЗНО "English For the Future", спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні