Потьомкінські сходи під загрозою. Звернення до прем'єр-міністра

Шановний прем'єр-міністре Володимире Борисовичу, шановний міністре культури Євгене Миколайовичу!

Ми, що нижче підписалися, колишні й нинішні одесити, яким небайдужа доля Одеси, її культури та міжнародного іміджу, висловлюємо глибоку занепокоєність обставинами, що склалися навколо процесу реставрації символу міста – Потьомкінських сходів.

Збудовані Франческо Боффо в 1837 – 1841 роках, Потьомкінські (Приморські / Миколаївські) сходи, унікальна архітектурно-інженерна споруда, пам’ятка архітектури національного значення (охоронний номер 541/2), міцно увійшли в світову культуру зусиллями літераторів та кінематографістів.

Тут відбулись зйомки найдраматичніших сцен шедевру світового кіноаванґарду "Панцерник Потьомкін" режисера Сергія Ейзенштейна, після чого сходи стали всесвітньо-впізнаваною емблемою міста. 2015 року, засвідчуючи цей факт як визначальний в історії світового кіномистецтва, Європейська кіноакадемія номінувала Потьомкінські сходи одним із п’яти "Скарбів європейської кінокультури".

2016 року на виконання рішення одеського міського голови Геннадія Труханова розпочалась комплексна реставрація пам’ятки. За результатами тендерних торгів переможцем конкурсу на виконання реставраційно-будівельних робіт стала компанія ТОВ НПЦ "Екобуд" ("Экострой"), виконавець більшості реставраційних і містобудівних проектів в Одесі останніх 20 років.

За твердженням заступника міського голови В’ячеслава Шандрика роботи здійснюються з дозволу Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Міністерства культури України. Державну експертизу проекту здійснило ДП "Укрдержбудекспертиза", яке надало позитивний висновок за проектом. У відкритих джерелах, однак, зазначені документи недоступні.

Про початок робіт уперше публічно було повідомлено заступником міського голови В.І. Шандриком перед самим їх початком 20 травня 2016 року на брифінгу в Одеській мерії. Громадські слухання щодо доцільності робіт, їх вартості та змісту не проводились, результатів експертиз, що підтверджували б необхідність їх проведення, не оприлюднено.

Так нині виглядають Потьомкінські сходи. Фото з Фейсбук-сторінки Олександра Бабича

Наприкінці 2016 року до резонних нарікань одеситів та гостей міста щодо незручностей, завданих розпочатими посеред туристичного сезону роботами, додались невтішні свідчення про їх перебіг, що констатували непідготовленість Потьомкінських сходів, позбавлених верхнього гранітного захисного шару, до осінньо-зимового періоду.

В середині січня 2017 року ЗМІ оприлюднили фотосвідчення варварської реконструкції сходів, що засвідчили оголення та деформацію конструктивного вапнякового каркасу споруди.

За найскромнішими підрахунками активістів, які добровільно здійснюють моніторинг робіт на сходах, через відсутність захисного покриття оголених частин каркасу сходів в вапнякову структуру в процесі таяння снігу всоталося щонайменше 200 тонн води. Через різкі перепади температур кристалізована вода завдала непоправної шкоди споруді.

Активістами були виявлені та оприлюднені фото гігантських буруль, що утворились у внутрішніх аркадах сходів, що свідчить про наскрізне проникнення рідини в їх конструкцію. В процесі спостережень волонтерами також був зафіксований жахливий стан внутрішніх аркад, захаращених сміттям та займистими відходами.

Реставрація сходів здійснюється з ініціативи Одеської міської ради на виконання Міських цільових програм включення центральної історичної частини забудови Одеси до основного списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на 2013-2015 та 2016-2018 роки з фінансуванням 50,69 млн. грн. (з яких більше половини – 27,82 млн. грн. з державного бюджету) та 89,84 млн. грн. відповідно.

Так нині виглядають Потьомкінські сходи. Фото з Фейсбук-сторінки Олександра Бабича

В мотиваційній частині обґрунтування доцільності створення програми в маніпулятивний спосіб зазначається, що кошти програми спрямовуються на складання номінаційного досьє історичного надбання Одеси, тоді як на ці цілі в зазначені періоди було витрачено лише 829,5 тис. грн/ та 500,0 тис. грн., що складає 1,64% та 0,56% обсягу фінансування програм відповідно.

Загроза цілковитої руйнації Потьомкінських сходів, суспільний резонанс, спричинений наслідками реставраційних робіт, непоправний удар, нанесений непідконтрольною діяльністю генпідрядника по міжнародному іміджу України, вимагають негайного реагування з боку української влади.

Шановний Володимире Борисовичу, ми вимагаємо:

  1. 1. Створити незалежну комісію з представників українських галузевих науково-дослідних та пам’яткоохоронних інституцій, ЮНЕСКО та ICOMOS (Міжнародної ради зі збереження пам’ятників та історичних місць) для здійснення незалежної науково-технічної експертизи теперішнього стану Потьомкінських сходів з подальшим неухильним дотриманням рекомендацій та приписів комісії.
  2. 2. До висновків комісії припинити будь-які роботи на об’єкті (крім суто консерваційних).
  3. 3. Провести незалежний аудит Міської цільової програми включення центральної історичної частини забудови Одеси до основного списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на 2013-2015 рр. та Міської цільової програми включення центральної історичної частини забудови Одеси до основного списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на 2016-2018 рр. і, в разі виявлення порушень, ініціювати притягнення до кримінальної відповідальності повноважних осіб, відповідальних за реалізацію програм та здійснення реставраційних робіт.
  4. 4. Заборонити використання назв міжнародних авторитетних інституцій в найменуваннях цільових бюджетних програм, паразитування на репутації яких призводить до непоправної шкоди міжнародному іміджу України.

Ситуація з Потьомкінськими сходами – лише симптом набагато більшої і глибшої проблеми останніх кількох років. Кричуща некомпетентність, корисливість, популізм і непідконтрольність громаді представників місцевої влади, що приймають доленосні для майбутнього культурного ландшафту міста рішення, призводить до його стрімкої варваризації, неконтрольованої висотної забудови історичного центру міста, знищення вже не просто окремих пам’яток, а цілих архітектурних ансамблів, зокрема й через т.зв. "реставрацію", яка здійснюється всупереч міжнародним стандартам, спрямованим на збереження автентичності пам’яток.

Викликає велике занепокоєння план утворення т.зв. "Турецького" та "Грецького" парків обабіч Потьомкінських сходів, що загрожують спотворити ансамбль Приморського бульвару (як і анонсована мером "реконструкція" в "національному стилі" парку ім. Шевченка). Не погоджене зі спеціалістами-мистецтвознавцями рішення генпідрядника викласти марші та оздобити парапети сходів мармуром, є порушенням автентичного вигляду сходів, оригінально облицьованих трієстським сіро-зеленим вапняком.

Просимо комплексно вивчити питання та оперативно відреагувати на реальну загрозу знищення пам’ятки світового архітектурного мистецтва, за збереження якого несемо відповідальність ми, сучасники. В разі подальшої бездіяльності української влади будемо змушені звернутись до світової спільноти з закликом про порятунок Потьомкінських сходів.

Андрій Алфьоров, кінокритик, куратор, Київ

Олександр В'ячеславович Бабич, історик, Одеса

раввін Ішайя Гіссер, Єрусалим-Київ

Ігор Михайлович Гусєв, художник, Одеса

Сергій Васильовіч Дворяк, лікар, громадський діяч, Київ

Зоя Казанжи, медіаексперт, громадський діяч, Одеса

Павєл Валентинович Катаєв, письменник, Москва

Іван Козленко, культуролог, Київ

Віталій Олександрович Оплачко, підприемець, громадський діяч, Одеса

Олександр Сергійович Осташко, журналіст, Нью Йорк

Михайло Маркусович Рашковецький, мистецтвознавець, Одеса

Олександр Анатолійович Ройтбурд, художник, Київ

Володимир Володимирович Федорин, громадський діяч, Київ

Валерій Ісакович Хаїт, письменник, Одеса

Борис Григорович Херсонський, поет, Одеса

о. Олександр-Август Чумаков, священник, Одеса-Львів

Андрій Юсов, громадський діяч, Одеса

Реклама:

Головне сьогодні