Імітація "громадянського суспільства" – зсередини

1,5 місяці я чесно відпрацювала як член Ініціативної групи (ІГ) по підготовці до виборів Громадської Ради при Міністерстві оборони України.

Мені, людині, яка три роки допомагає фронту (автомобілі, технічні засоби, тактична медицина, реформування ЗСУ) було важливо, щоб до роботи у ГР при цьому відомстві долучилися реально діючі активісти.

Побачила зсередини, як стара гвардія тримається за владу.

Якими методами діє.

Як вони "відфільтрували" волонтерів – тих, хто реально працює на перемогу, допомагаючи фронту та просуваючи реформи в тилу.

На сайті Міноборони вже оприлюднено перелік організацій, допущених та недопущених до виборів ГромРади. Рішення прийнято.

Мій голос "проти" не відіграв ніякої ролі, оскільки до складу Ініціативної групи увійшли майже виключно "ручні" військові пенсіонери або "приручені" цивільні, які голосували "за".

Зауважу, що я мала доступ тільки до документів 28 організацій (група №7) і тому тільки під час визначального голосування 17 лютого 2017 року зрозуміла, у яку гру тут грають.

Тому оприлюднюю виявлені порушення – суспільство має знати, якими НЕЗАКОННИМИ способами обирається ГромРада при МО.

Спочатку – факти.

1. Перевірка Статутів організацій. Якщо у статуті немає згадування ЗСУ та МО – відмова на підставі відсутності сприяння Міноборони (хоча за умови підтвердженої діяльності організації пропускали).

Але:

а) МО має 129 напрямків діяльності – і напевне в кожному статуті знайдеться напрямок, дотичний до діяльності міноборони;

б) згідно Положення 996, яке регулює створення ГромРад, – в першу чергу потрібна ДІЯЛЬНІСТЬ, а не згадування в статуті.

2. Для підтверження діяльності, пов’язаної з МО, у організацій ВИБІРКОВО вимагали акти прийому-передачі або інші способи підтвердження (їх немає в переліку документів для подання).

Цій незаконній вимозі було дане предивне пояснення: підтвердження мають надати благодійні та волонтерські організації, а громадські організації можуть такі підтвердження взагалі не надавати, бо вони займаються діяльністю, яку неможливо оцінити та підтвердити кількісно.

На підставі цього було відмовлено десяткам організацій, реально допагаючих ЗСУ.

3. Зрозумівши необ’єктивність відбору (нагадаю, я не мала доступу до всіх документів, лише своєї групи №7), я відразу ж, на засіданні робочої групи 17 лютого 2017 року просила показати вибірково документи кількох організацій.

Мною було виявлено декілька організацій (вже допущених до Установчих зборів!), в яких був некомплект базових документів!

4. На вимогу тут же, на місці, вибірково перевірити на відповідність документи організацій, які викликали сумнів і до дотичності до МО, і по результатам діяльності, я отримала відповідь, що це можна зробити виключно у присутності керівника групи, але "вже 17 годин - кінець робочого дня" і збори ініціативної групи миттєво розбіглися.

Доступ до опрацьованих документів інших груп фактично не було надано.

5. Моя принципова позиція про недовіру до результатів опрацювання документів членами ІГ та вимогу аудиту мала бути занесена в Протокол №5, як обіцяв голова ІГ Віктор Палій. Протоколу я також досі не отримала.

6. Вивчимо діяльність вимогливої нинішньої ГромРади (ІГ складається переважно з членів попередньої ГР, а пан Палій є одночасно і головою ІГ, і головою ГР) і бачимо, що на сайті Міноборони останній звіт – за 2015 рік, останнє рішення ГромРади – за 31 березня 2016 року.

Тобто, члени ІГ (та нинішньої неробочої ГромРади) не можуть показати ні роботу, ні результати.

7. Більше того, на сайті Міноборони вказаний перелік членів ІГ, проте немає ніякої інформації про механізм їх відбору.

Трохи ілюстрації.

Уявіть, до складу ІГ (та нинішньої ГР) входить "Студентська Республіка", яка звітує про свою діяльність – "Стіною кохання, де кожний може написати освідчення".

Ну як же ж без такої милої діяльності обійдеться МО?

У звіті, щоправда, сказано, про проекти, фінансовані Міноборони. І тоді стає зрозумілим, за що чіпляється стара грвадія. Копічина до копійчини…

А тепер прегляньте перелік організацій, допущених до участі в Установчих зборах та виборах нового складу Громадської ради при МОУ:

  • ГО "Соціцально-культурна автономія козацького народу"
  • БФ "Україна космічна"
  • ВБФ "Екологія та соціальний захист" (переплутали з МінЕкології та Мінсоцполітики?)
  • ГО "Європейська поліцейська асоціація України" (переплутали з МВС?)
  • ГО "Федерація жінок за мир в усьому світі"
  • ГО "Довічне право інваліда, ветерана, учасника бойових дій" (переплутали з Мінсоцполітики?)
  • ГО "Зібрання романської культурної спадщини" (!)
  • БО "Фонд Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів Ордену Слави з соціального захисту ветеранів і членів їх сімей 9-ї (216-ї) Маріупольсько-Берлінської ордена Леніна Червонопрапорної, ордена Б.Хмельницького ІІ ступеню винищувальної авіації дивізії"
  • ГО "Фонд культури та мистецтв України"
  • ВГО "Спілка християнських письменників України"
  • Релігійна громада Повного Євангелія "Ранкова зірка" у Голосіївському р-ні м.Києва (!!!)
  • ВГО "Селянське козацтво України"
  • Ну і мої улюбленці – ГО "Національний координаційний комітет сприяння протидії корупції".

І ще – безліч ветеранських пенсіонерських організацій, в т.ч. об’єднань генералів Києва та Львівщини, правоохоронних органів, прикордонників, підводників – ніяк не пов’язаних з АТО та нинішними завданнями Міноборони.

Напередодні Установчих зборів 24 лютого чітко зрозуміло, що нинішня ГромРада просуває "ручні" організації, які проголосують за стару гвардію.

Маю сказати, що зі мною та іншими представниками проводилися "торги" з приводу членства у ГР, деякі з них – зафіксовані.

Я 100% певна, що за вирішенням численних стратегічних та тактичних задач керівництво Міноборони не помітило цю п’явку – неробочу брехливу ГромРаду.

Знаю, що міністр поінформований про численні порушення при виборах нової Громадської Ради та зробить усе можливе, щоб вибори ГР відбулися за законом. На це – надія активної спільноти, що вже три роки допомогає ЗСУ.

Врахуємо зрозумілий інтерес до ГромРад при МО тих, хто знаходиться не на нашій стороні лінії фронту.

Передбачимо корупційні ризики зв’язаних, скажімо, з розподілом житла, майна або пільг.

Додам, що ці смішні люди так і не змогли зрозуміти, що ми, волонтери, діємо не з власної вигоди, а тому, що хочемо пишатися своєю армією і своєю країною.

Валентина Варава, "Ініціатива Е+"

Реклама:

Головне сьогодні