"Доступні ліки". Перші симптоми

"Доступні ліки" – саме ця ініціатива стала однією з перших і важливих у реформуванні української медицини.

Мета програми – змінити підходи до лікування, знизити вартість ліків, ліквідувати неконтрольоване вживання неефективних препаратів.

Цікаві цифри:

Більше 1 мільйону – саме стільки українців скористалися програмою "Доступні ліки", що стартувала з квітня 2017 року.

Біля 6 тисяч аптек долучилися до програми та вже отримали відшкодування від держави на 67 мільйонів гривень.

Майже втричі зросла кількість пацієнтів, що звертаються до лікаря по трьох групах нозологій.

Майже на 90% знизилась вартість лікарських засобів, що є у програмі відшкодування.

[L]Ці цифри – це вже наші перші перемоги. Попри шалений опір, зневіру, небажання багатьох боротися зі старою корумпованою системою – ми крок за кроком змінюємо галузь.

Нещодавно Міністерство охорони здоров'я України презентувало у Молдові основні засади Урядової програми.

Яким же було здивування наших колег, коли вони довідались, що в неймовірно короткі терміни, за непростих умов, у першу чергу через відсутність iHealth, нам вдалося запустити проект, який вже за перших два місяці впевнено демонструє позитивну динаміку.

Зростання майже втричі кількості хворих на амбулаторному прийомі у лікарів по трьох групах захворювань – серцево-судинні, бронхіальна астма та діабет II типу – це відповідь на перший виклик сьогодення: самолікування чи так званої "Google-терапії".

Саме самолікування "через інтернет" є однією з головних причин ускладнень, інвалідності та високих показників смертності в країні.

Кількість життєво необхідних лікарських засобів – ефективних, безпечних, з діючими речовинами (МНН) за рекомендацією ВООЗ, – які спожили хворі за перших два місяці дії Програми зросла у два з половиною рази.

Це відповідь вже на другий, не менш важливий виклик: в Україні критично низький рівень споживання життєво необхідних ліків.

Щонайменше половина того, що ми споживаємо – не є першою необхідністю. Як кажуть, "гроші на вітер".

Середньозважена ціна на лікарські засоби, які увійшли у Програму – нагадаю, це 157 торгових назв від 37 фармвиробників, серед яких 20 європейських, 15 вітчизняних та 2 світових – впала майже вдвічі!

Це відповідь на третій виклик: ціни на ліки в Україні – ніяк не співвідносяться з доходами громадян.

НАЙПОШИРЕНІШІ ПИТАННЯ

Як працює Програма для тебе?

Після візиту до лікаря, йдемо з рецептом до аптечного закладу – і там отримуємо (згідно діючої речовини, вказаної лікарем) лікарські засоби безкоштовно або з невеликою доплатою. Те, що порадить нам працівник аптеки – провізор – максимально безпечне, ефективне, фінансово доступне.

Які ліки отримують безкоштовно?

За трьома категоріями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, діабет 2 типу.

Які аптеки видають безкоштовні ліки?

Перелік аптек, що задіяні в програмі, можна знайти на сайтах органів місцевої влади.

ПРАВИЛА РОЗРАХУНКУ З АПТЕКАМИ

Ахіллесовою п'ятою Програми є вчасний розрахунок розпорядника коштів з аптечними закладами, що беруть в ній участь (зауважу – добровільно). Таких аптек в Україні вже біля 6 тисяч.

Аптечний заклад видав ліки, після – протягом 15 днів – подає звіт, і до 5 днів розпорядник коштів з ним розраховується. МОЗ моніторить хід Програми.

Хто порушуватиме засадничі правила – буде "покараним", у першу чергу фінансово: невикористані кошти будуть перерозподілено на інші території.

Що це за правила? Їх не так багато.

1) Відшкодування вартості ліків з боку держави – тільки для захворювань, що стоять в пріоритеті, добре лікуються на амбулаторній ланці і потребують постійного прийому ліків, що для хронічно хворих є фінансово обтяжливим. Це і є частина гарантованого пакету з боку держави.

2) Отримати ліки можна за рецептом лікаря, де вказана діюча речовина (МНН) – для того, щоб хворий завжди мав право вибору ефективного, безпечного, і головне – фінансово доступного лікарського засобу. Держава повністю на 100% відшкодовує тільки вартість лікарського засобу за найменшою ціною. Решту – з невеликою доплатою пацієнт.

3) Обов'язкова умова – присутність МНН в оновленому Національному переліку лікарських засобів України, який ми затвердили цього року.

Ціни на ліки, що беруть участь в Програмі – регульовані державою на рівні середньої ціни для п'яти країн Східної Європи: Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Латвія.

Участь в Програмі – добровільна. Для всіх учасників: пацієнтів, виробників, дистриб'юторів, аптечних закладів. Згодом, саме тут – будуть зміни. На користь – пацієнта.

ЧОГО БРАКУЄ ДЛЯ ПОВНОЦІННОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРОГРАМИ?

Обліку хворих, обліку лікарів та обліку медзакладів в е-форматі.

На заміну кільком історіям наших хвороб, які лежать в реєстратурах різних медзакладів, куди ми звертаємось, – мусить бути одна: уніфікована, електронна. І до неї за потреби матимуть доступ усі спеціалісти, які нас лікують. В тому числі – аптечні заклади, де ми можемо отримати призначені ліки.

Тоді й перелік ліків, і їх наявність, і їх використання стануть доступнішими.

А головне – пацієнт зможе їх отримувати не тільки за місцем проживання, а в рамках усієї України, без прив'язки до території.

По цьому напрямку сьогодні в МОЗ, за підтримки наших міжнародних партнерів, паралельно працює група ІТ-фахівців, які обіцяють вже в цьому році розпочати процес покрокової імплементації е-реєстрів. Ось тоді і з'явиться такий зручний і потрібний нам електронний рецепт.

Переконаний, що за найближчі півтора-два роки ми побачимо позитивну динаміку по всій Україні, яка стосується якості життя наших пацієнтів і головне – його тривалості.

Погодьтеся, кожному із нас жити хочеться не менше за мешканця Європи.

Роман Ілик, заступник Міністра охорони здоров'я України, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні