До 50% ракових захворювань можна попередити

10868
2 лютого 2018

Онкологічні захворювання – це друга з основних причин смертності у світі після серцево-судинних захворювань, Україна не є винятком.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рак стає причиною практично кожної шостої смерті у світі.

Так, у 2015 році від цього захворювання померло 8,8 млн людей.

Очікується, що у найближчі 20 років кількість нових захворювань зросте на 70%. 

Рак стає причиною практично кожної шостої смерті у світі. Фото elwynn/Depositphotos

Найчастіше смерть спричинена такими видами раку:

  • рак легень (1,69 млн випадків смерті)
  • рак печінки (788 тис. випадків смерті)
  • рак товстої і прямої кишки (774 тис. випадків смерті)
  • рак шлунка (754 тис. випадків смерті)
  • рак молочної залози (571 тис. випадків смерті).

В Україні, за даними Національного інституту раку, більше мільйона онкохворих пацієнтів.

Лише в минулому році захворіли 136 225 українців.

Виходить, що 373 нових випадки реєструються кожен день, і кожен день помирають з них – 164 людини, тобто майже половина.

ВООЗ повідомляє, що приблизно третина випадків смерті від раку відбувається за рахунок захворювань, зумовлених 5 основними факторами ризику:

  • високий індекс маси тіла,
  • низький рівень вживання овочів і фруктів,
  • відсутність фізичної активності,
  • вживання тютюну,
  • вживання алкоголю.

При цьому 30-50% випадків захворювань можна попередити шляхом переходу до здорового способу життя, відмови від шкідливих звичок та раннього виявлення онкологічних захворювань.

Вдумайтеся, щодня більше сотні нових випадків раку в українців можна уникнути!

Що ж може зробити кожен із нас сьогодні, щоб не захворіти на рак завтра?

Варто дотримуватись цих простих правил, які є ефективними у попередженні цієї недуги:

1

Не куріть

1 з 3-х онкологічних захворювань пов’язане з курінням. Відмовтесь від сигарет і скоротіть ризик захворіти.

За даними ВООЗ, 22% онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння.

А відмовившись від куріння, ви зменшуєте ризик раку на 70%.

2

Пасивне куріння також шкідливе, уникайте його

Ваш дім та офіс має бути вільний від тютюнового диму.

Пасивне куріння збільшує ризик розвитку раку легень та серцево-судинних захворювань.

3

Тримайте вагу у нормі

Що більше в тілі жиру, то більше й ризику розвитку деяких видів онкологічних захворювань.

Робіть кроки до здорової ваги за рахунок фізичної активності та здорового харчування.

4

Будьте фізично активними

Обмежуйте час сидіння та прагніть займатися фізичними навантаженнями принаймні 30 хвилин на день.

Дітям і підліткам варто займатися фізичною активністю (це будь-яка активність, що пришвидшує серцебиття і робить дихання важчим) принаймні 60 хвилин на день.

Оберіть вид фізичної активності, який до вподоби саме вам: біг, прогулянка на свіжому повітрі, катання на ковзанах, прибирання квартири, гра в сніжки тощо. 

5

Харчуйтеся правильно

Їжте фрукти, овочі, цільнозернові та бобові. Обмежуйте вживання цукру, солі та жиру. Уникайте вживання обробленого м’яса (сосиски, ковбаси) та обмежуйте вживання червоного м’яса.

Ознайомтесь із національними рекомендаціями здорового харчування в Україні, що були прийняті наприкінці минулого року, а також тарілкою здорового харчування на сайті www.prozdorove.com.ua

6

Уникайте вживання алкоголю

Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує.

Але існує пряма залежність ризику раку від доз алкоголю: що більше спиртних напоїв ви вживаєте, то вищим стає ризик захворювання. Вживання алкоголю може викликати щонайменше 7 видів раку.

Тож алкоголь наносить більше шкоди організму, ніж людина отримує задоволення від його вживання. Зменшення або уникнення вживання алкоголю знизить ризик захворіти.

7

Уникайте забагато сонця

Захищайте шкіру від ультрафіолету, оскільки він провокує всі основні типи раку шкіри.

Перед виходом на сонце використовуйте сонцезахисні засоби, які захистять вашу шкіру. Уникайте засмагання та використання пристроїв для штучної засмаги.

8

Здійснюйте профілактику та лікування інфекційних хвороб

Нерідко рак виникає внаслідок інфекційних захворювань, наприклад, вірусний гепатит В і С може призвести до розвитку раку печінки, вірус папіломи людини стати причиною раку шийки матки, бактерія Helicobacter pylori підвищує ризик розвитку раку шлунка.

9

Грудне вигодовування знижує ризик захворіти на рак

Народження дитини, а також тривале грудне вигодовування, якщо це можливо (рік і більше), знижує ризик розвитку раку у жінок.

10

Здійснюйте профілактичні огляди і обстеження

А після 45 років зверніть особливу увагу на стан свого здоров’я: кожна жінка має раз на рік робити мамографію та відвідувати гінеколога, а чоловік – відвідувати уролога, здати аналіз крові на виявлення маркера PSA (для виявлення раку простати).

Не забувайте зробити рентгенологічне дослідження легень (флюорографію). І пам’ятайте, що рак – не вирок, він виліковний у більшості випадків, якщо діагностувати хворобу на ранніх стадіях.  

Владислав Збанацький, заступник Генерального директора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України, спеціально для УП.Життя

Ілюстрації Elisa Macellari для European Code Against Cancer

powered by lun.ua