Книжка року ВВС: "ТАКЕ" Юрка Іздрика

— 7 грудня 2009, 11:08

"Таке", за словами автора, "це книга про чоловіків і жінок, про звірят і птахів, а також про рослини, вітер, землю, дощ та інші Господні дари. Коротше, про таке".

Юрко Іздрик, який підписує свої книги тільки прізвищем, є одним із найбільш шанованих сучасних українських прозаїків. Він народився 1962 року в місті Калуш на Івано-Франківщині, де, за його твердженням, живе і досі.

Його попередні твори здобули культову популярність, хоча й навряд чи принесли авторові якісь суттєві статки. Тексти, які пише Іздрик, розраховані далеко не на всіх, але не схоже, що автора це надто сильно турбує, повідомляє ВВС.

Серед його попередніх книжок прози - повість "Острів КРК", романи "Воццек", "Подвійний Леон" та "АМтм". Творчість Іздрика часто характеризують як постмодернізм; його відносять до так званого "Станіславського феномену" сучасної української літератури.

Він є натхненником та редактором "часопису текстів і візій" "Четвер", хоча, за його власними словами, радо зайнявся б і чимось іншим.

Книгу "Таке" видало харківське видавництво "Клуб сімейного дозвілля".

Це вже друга Книга року Бі-Бі-Сі, видана ними; торік цю премію отримав роман "Молоко з кров'ю" письменниці родом з Херсона Люко Дашвар (псевдонім Ірини Чернової).

До цього лауреатами премії стали Володимир Діброва ("Андріївський узвіз", 2007 р., видавництво Факт, Київ) Сергій Жадан ("Капітал", 2006 р., видавництво Фоліо, Харків), Володимир Винничук ("Весняні ігри в осінніх садах", 2005 р., видавництво Піраміда, Львів).

До складу цьогорічного журі конкурсу, який Бі-Бі-Сі проводить уп'яте, входять: журналіст і депутат Ольга Герасим'юк, музикант Андрій Кузьменко (Скрябін), журналіст Андрій Куликов, директор Інституту філософії АН Мирослав Попович, а також - адміністратор премії, продюсер Української служби Бі-Бі-Сі Світлана Пиркало.

П'ятірка фіналістів 2009

"Легенди Львова. Книга друга", Юрій Винничук (Піраміда)

"Таке", Юрій Іздрик (Клуб сімейного дозвілля)

"Місто з химерами", Олесь Ільченко (Грані-Т)

"Урізька готика", Галина Пагутяк (Дуліби)

"Джури-характерники", Володимир Рутківський (А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га)

За правилами конкурсу, нові книги номінують видавництва. Організатори приймають до 3 повноформатних книжок нової української прози, виданих у певний період (враховуючи реалії видавничого ринку, точкою відліку було обрано Львівський форум видавців, під який багато видавництв підлаштовують свої плани), а видавництвам книжок-попередніх переможців дозволяється додатково номінувати одну книгу автора-переможця.

Реклама:

Головне сьогодні