10 найдорожчих сучасних українських художників

Велика частина вітчизняних колекціонерів збирає живопис 19-20 століття і особливо радянський живопис. Таке захоплення пов'язане з низкою ризиків. Роботи цього періоду дорогі, тому трапляються випадки крадіжок і підробок - за останні десять років з музеїв та приватних колекцій вкрали 1000 витворів мистецтва. До того ж, експерти нагадують, що ринок радянського живопису в Україні уже давно виснажений - попит набагато перевершує пропозицію.

У той же час молоді колекціонери, власники галерей і аукціонних домів почали колекціонувати, виставляти та продавати роботи сучасних українських художників. Якісну роботу цього періоду можна купити з рук у майстерні самого художника за порівняно притомні гроші.

[L]

У цьому полі може бути непросто новачкам без відповідної мистецької підготовки. Арт-дилери зізнаються, що їм подекуди важко розбиратися в сфері сучасного мистецтва.

Річ у тім, що в радянському живописі ціну картини визначає ім'я художника та розмір роботи, а її естетична цінність зумовлена канонами академізму. В сучасному українському мистецтві ціноутворення цими показниками не обмежується - тут важитиме жанр, форма презентації роботи, участь у вітчизняних і міжнародних виставках і аукціонах, суми офіційних продажів, нагороди на конкурсах, впізнаваність і публічність художника тощо.

Потужним чинником формування ціни на вітчизняного художника-сучасника є робота галереї, з якою він співпрацює. Якщо галерея якісно просуває та розкручує "свого" художника, регулярно возить його на міжнародні ярмарки, виставки й аукціони, то ціни на його роботи доволі швидко поповзуть угору.

Галеристи та дилери допомогли "Українській правді. Життя" упорядкувати приблизний топ-10 найдорожчих на українському ринку сучасних українських художників (названі ціни є "естімейтами", тобто нижньою межею, з якої починається торг на аукціоні).

Варто зазначити, що цей список є винятково неканонічним і вкрай мінливим. З огляду на фактори ціноутворення, тут можливі карколомні несподівані зміни.

Олександр Ройтбурд

Найдорожчий сучасний український художник. Роботи Ройтбурда галеристи вважають дуже цінними з мистецької точки зору. Також фахівці в один голос нагадують про міжнародне визнання цього художника - його роботи є в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку.

Найвища задокументована ціна на роботи Ройтбурда - 97 тисяч доларів "Прощавай, Караваджо" на аукціоні Phillips de Pury & Company у червні 2009 року. Наразі це найдорожчий офіційно задокументований аукціонний продаж картини сучасного українського художника.

В Україні нижня цінова межа на роботи Ройтбурда складатиме від 15 до 30 тисяч доларів.

"Прощавай, Караваджо" - 97 тисяч доларів

"Портрет. Дами. В білому" - 27-32 тисяч доларів

1993 рік, полотно, олія, 180х90 см

Василь Цаголов

Київський художник, добре відомий закордоном. Брав участь у міжнародних виставках, його роботи непогано продаються на зарубіжних аукціонах.

Картину Василя Цаголова з циклу "Офісна любов-2" купили за 53600 доларів на аукціоні Phillips de Pury & Company на початку червня 2009 року. Того ж року на Sоthеbу's картину Цаголова "Зайчик" придбали за 41 тисячу доларів. Це офіційно задокументовані продажі.

На українському ринку існують також неофіційні продажі "з рук у руки". Інсайдери подейкують, що картину "Кого боїться Хьорст" один український колекціонер придбав десь за 100 тисяч доларів.

Галеристи розповідають, що за картинами Цаголова зараз буквально стоїть черга. Його робіт на ринку зараз немає, попит випереджає пропозицію - щось купити зараз можна лише на "вторинному" ринку, адже більшість українських колекціонерів купили роботи Цаголова ще у 2000-ні.

"Зайчик" - 41 тисяча доларів

"Кого боїться Хьорст" - близько 100 тисяч доларів

"Шантаж" - 35-40 тисяч доларів

2007 рік, полотно, олія

Олександр Гнилицький

Київський художник, у 2007 році представляв Україну на Венеціанському бієнале. Мав успіх на зарубіжних аукціонах. Наприклад, у червні 2009 року на аукціоні Phillips de Pury & Company роботу Олександра Гнилицького "Небо. Олегівська" продали за 41 250 доларів.

Гнилицький помер у листопаді 2009 року - перед тим він довго хворів на рак шкіри. Розповідають, що в останні місяці хвороби художника у деяких київських галереях на якийсь час "заморозили" продаж його картин. Цинічно, але правда: картини мертвих художників коштують дорожче, ніж картини їхніх живих колег.

Галеристи говорять, що на ринку робіт Гнилицького тепер майже немає - картини, що належать родині художника, не продаються. Відтак вони дорожчатимуть - на "вторинному" арт-ринку роботи Гнилицького зараз могли б коштувати як мінімум 35-40 тисяч.

"Небо. Олегівська" - 41 250 доларів

"Уліс" - 25-35 тисяч доларів

Полотно, олія, 298 х 199 см

Арсен Савадов

Український художник-концептуаліст працює в багатьох жанрах. Тривалий час працював у парі з Юрієм Сенченком. До речі, останній - один з патріархів українського сучасного мистецтва, але останнім часом на ринку його робіт немає.

Роботи Савадова висять у Державному Російському музеї (Санкт-Петербург, РФ), Московському музеї сучасного мистецтва (Москва, РФ), Музеї сучасного мистецтва (Любляна, Словенія), Музей Джейн Вурхіс Зіммерлі (Нью-Джерсі, США).

У червні 2009 року на аукціоні Sоthеbу's його картину "Караїмське кладовище" купили за 16,4 тисячі доларів.

На українському ринку фотографії Савадова коштуватимуть від 10-15 тисяч доларів, його живопис у кілька разів дорожчий - від 45 тисяч доларів за картину метр на півтора.

"Караїмське кладовище" - 16,4 тисячі доларів

Ілля Чічкан

Чи не наймолодший у "десятці" гравців вищої цінової ліги. На розцінки на його роботи впливає активна участь у вітчизняних і міжнародних виставках і аукціонах, участь у Бієннале 2009 року.

До речі, до рекорду Ройтбурда у 2009 році, рекордсменом продажів на аукціонах був саме Чічкан. У червні 2008 року на аукціоні Phillips de Pury & Company його роботу "It" купили за 70 тисяч доларів.

В Україні його роботи коштуватимуть від 17-20 тисяч доларів.

"З життя комах" - 25 тисяч доларів

"Чарлі" - 20,5 тисяч доларів

З проекту "Тоталітарний психодарвінізм" - 10-15 тисяч доларів

Полотно, олія

Максим Мамсіков

Київський художник, виставлявся закордоном - у Росії, Німеччині, Франції. Непогано продається на зарубіжних аукціонах, прикрашає стіни офісів і спалень багатьох українських колекціонерів.

У червні 2009 на аукціоні Phillips de Pury & Company картину Максима Мамсікова "Морський бій" купили за 35 тисяч доларів. У червні 2009 на Sоthеbу's картину "Морський пейзаж" продали за 16,4 тисяч доларів.

На українському ринку роботи Мамсікова коштуватимуть від 10 тисяч доларів.

"Морський бій" - 35 тисяч доларів

"Лижник, що летить" - 9-11 тисяч доларів

Полотно, олія

Сергій Братков

Український фотограф, представник Харківської школи фотографії. Працював разом із Борисом Михайловим у межах Fast Reaction Group.

Ціни на його роботи високі, оскільки Братков багато виставляється закордоном, цього року він мав індивідуальну виставку в Pinchuk Art Centre, у 2008 - ретроспективну виставку в Winterthur Fotomuseum у Швейцарії. У 2007 Братков представляв Україну на Венеціанській бієнале.

"Обмін валют" - 7-10 тисяч доларів

2008, фотографія, тираж №3 з 5, 90 x 120 см

Борис Михайлов

Правдивий патріарх української фотографії, родоначальник Харківської школи фотографії. Його перша виставка відбулася ще в 60-ті. З того часу фото Михайлова впевнено крокує світом - його роботи можна знайти не лише в складі приватних колекцій, а й у колекціях світових музеїв у Парижі, Нью-Йорку, Лондоні, Амстердама, Берліна.

Борис Михайлов єдиний на пост-радянських теренах отримав премію "Хазельблад" - Нобель для фотографів. В українських аукціонних домах його фотографії коштуватимуть від 10 тисяч доларів.

Із серії "Футбол" - 7-10 тисяч доларів

Фотографія, тираж №2 з 5, 30 х 20 см

Оксана Мась

Українська художниця з Одеси. Працює в різних жанрах. Незацікавлений українець міг бачити її роботи бодай на афішах - цього року на вулицях можна було побачити зображення її роботи "Діва Марія", складеної з 15 тисяч писанок.

На Sоthеbу's у 2009 році Мась виявилася рекордсменкою - її роботу купили за 55, 2 тисячі доларів, тобто вдвічі дорожче за естімейт.

На українському ринку картини Оксани Мась коштуватимуть від 20 тисяч доларів.

DRIVE 9 - 55,2 тисячі доларів

Олег Голосій

Український художник, помер у 1993 році у віці 28 років. За цей час встиг взяти участь у виставках у Росії, Франції, Німеччині, Англії.

На ринку його роботи коштуватимуть від 20 тисяч доларів, хоча за словами галеристів, за його картини колекціонери віддавали набагато більше - по 100-250 тисяч доларів.

"6 Слонів" - 35-40 тисяч доларів

1991, полотно, олія, 96 х 146 см

Поза цією "десяткою" варто зазначити, що в Україні є і молодше покоління, чиї роботи коштують дешевше. Але мають непогану цінову перспективу за рахунок участі у виставках і конкурсах.

Наприклад, подорожчав Артем Волокітін після перемоги в конкурсі PinchukArtCentre. На тому ж ціновому рівні - роботи Жанни Кадирової.

Артем Волокітін

"Атлант" - 8,5-10 тисяч доларів

2009, кухонний стіл, полотно, олія, 86,5 х 57 см

Жанна Кадирова

"Пролом №1" - 10-13,5 тисяч доларів

Керамічна плитка

Дякуємо за допомогу у підготовці матеріалу галереї "Золотое сечение" та "Коллекция"

Головне сьогодні