Тест

10 найуспішніших українських книжок року

Зазвичай на початку літературного року видавці та книгарі підбивають підсумки, тобто рахують гроші та вихваляються заробленим. Україна подібним умовним рефлексом похвалитися не може - тут не повідомляють про суми продажів, та й дізнатися про наклад книжки та кількість її перевидань порівняно складно.

"Українська правда. Життя" спробувала пробити цю блокаду та підбити підсумки. Звісно, в київських книгарнях не надали інформації про кількість проданих примірників, зате люб'язно погодилися скласти рейтинг 10 найуспішніших українських книжок. Всього чотири мережі книгарень дали згоду на оприлюднення своїх рейтингів, але в результаті лише двоє з них надали інформацію.

Отримані рейтинги відрізняються. Не дивно, адже різниться й асортимент кожної з книгарень. Найбільш конкурентоздатними українські книжки виглядають на полицях книгарень мережі "Є", адже там їх оточують переважно такі ж українські книжки.

Відтак маємо декілька різних рейтингів, де позиції в "десятці" не надто збігаються. Водночас є можливість відстежити найбільш уживані назви та персоналії в наданих рейтингах і окреслити коло лідерів українського книжкового ринку.

10 найуспішніших книжок за версією книгарні "Є"

Назва

Автор

Видавець

1

Музей покинутих секретів

Оксана Забужко

Факт

2

Берестечко

Ліна Костенко

Либідь

3

Декамерон. 10 українських прозаїків останніх десяти років.

Упорядник: Сергій Жадан.

Клуб сімейного дозвілля (КСД)

4

Залишенець

Василь Шкляр

КСД

5

Солодка Даруся

Марія Матіос

Піраміда

6

ПОЕЗІЯ: Ліна Костенко, Олександр Олесь, Василь Симоненко, Василь Стус

Ліна Костенко, Олександр Олесь, Василь Симоненко, Василь Стус

Наукова думка

7

Таке

Іздрик

КСД

8

Тореадори з Васюківки

Всеволод Нестайко

А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

9

Чорний ворон

Василь Шкляр

Ярославів вал

10

Молоко з кров'ю

Люко Дашвар

КСД

10 найуспішніших книжок за версією книгарні "Читай-город"

Назва

Автор

Видавець

1

Декамерон. 10 українських прозаїків останніх десяти років

Упорядник: Сергій Жадан

КСД

2

Космонавти з нашого будинку

Всеволод Нестайко

Країна Мрій

3

Тореадори з Васюківки

Всеволод Нестайко

А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

4

РАЙ.центр

Люко Дашвар

КСД

5

Bitches Get Everything

Ірена Карпа

КСД

6

Молоко з кров'ю

Люко Дашвар

КСД

7

Таке

Юрко Іздрик

КСД

8

Польовi дослiдження з українського сексу

Оксана Забужко

Факт

9

Добло і зло

Ірена Карпа

КСД

10

Кулінарна книга маленької господині

Гілпін

Країна Мрій

Згідно з інформацією, наданою книгарнями, можна назвати декількох лідерів українського книжкового ринку.

Очевидно, що лідером серед книговидавців є "Клуб сімейного дозвілля". Це видавництво видає 27% українських книжок. Тут є декілька причин. По-перше, серед письменників "КСД" славиться своєю хорошою репутацією - літератори звертають увагу на пристойні гонорари та регулярні виплати роялті.

По-друге, налагоджена робота системи книгорозповсюдження видавництва - тут і послуги "книжка поштою", і присутність книжок "КСД" чи не в усіх київських книгарнях.

По-третє, це хороша робота на публіку. Сюди варто записати роботу з уже "розкрученими" письменниками, увагу до сегменту "масова література", видання книжок, які можуть гарно продатися на хвилі уваги до якого-небудь явища.

Хороший приклад - "Століття Якова" Володимира Лиса. Компоненти: досвідчений автор, перемога в "Гранд-Коронації", публічна підтримка та похвала з уст Оксани Забужко та використання в рекламній кампанії словосполучення "Найкращий роман десятиліття".

Лідерами серед письменників вочевидь є Люко Дашвар, Ірена Карпа та Оксана Забужко.

Тексти Люко Дашвар протягом останніх років видає "Клуб сімейного дозвілля". Роман "Молоко з кров'ю" впевнено стоїть на сходинках рейтингів. Рецепт успіху: хороший видавець, широкий розголос і вдалий псевдонім.

Розголос навколо роману "Молоко з кров'ю" пов'язаний зокрема з премією "Книжка року Бі-Бі-Сі" у 2008 році. Хвилю цікавості могла також підтримати анти-нагорода «Мильна бульбашка», присуджена того ж року. Самі за себе говорять і наклади - видавець повідомляє про 100 тисяч проданих екземплярів книжки.

Успіх Люко Дашвар виглядає цілком закономірно з огляду ще на декілька факторів. Письменниця орієнтується на доволі бідне поле вітчизняної масової літератури. Об'єктом її текстів стала майже неорана "двотисячниками" нива провінційної тематики.

Книжки Ірени Карпи видають все в тому ж "КСД". Показово, що в рейтингу "Читай-города" є два її останні романи - як в і Люко Дашвар. Характеристики успіху такі ж. Але до них також варто додати активну не літературну діяльність письменниці - музичну кар'єру, певну долю епатажності та неабиякий розголос у таблоїдах деталей її останнього заміжжя, вагітності та материнства.

Оксана Забужко виступила в двох амплуа - нове та гарно забуте старе. В рейтингу «Є» на першому місці стоїть останній її роман "Музей покинутих секретів", а от клієнти "Читай-города" віддають перевагу класичним "Польовим дослідженням з українського сексу".

Новинкою року очевидно стало "Таке" Юрка Іздрика. Минув лише рік, а книжка міцно стоїть на сьомій сходинці обох рейтингів. Подейкують, що "Таке" розходиться непоганим накладом, який уже перевалив за 17 тисяч. До того ж, Іздрик отримав премію "Книжка року Бі-Бі-Сі 2009". Водночас, увагою його оминула остання "Книжка року".

Лідером перевидань однозначно виглядають книжки Всеволода Нестайка. Окрему увагу можна звернути на перевидання його класичного дитячого тексту "Тореадори з Васюківки" у видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

Від пересічного перевидання "Тореадори з Васюківки" версії 2009 року відрізняються. Особливістю книжки є відсутність у ній совєтських ідеологічно правильних пасажів. Навпаки - Всеволод Нестайко переписав текст і дещо його осучаснив.

Антологією року по праву можна назвати "Декамерон". 10 українських прозаїків останніх десяти років" ("КСД"). До збірки малої прози увійшли оповідання Софії Андрухович, Любка Дереша, Анатолія Дністрового, Сергія Жадана, Ірени Карпи, Світлани Пиркало, Світлани Поваляєвої, Тараса Прохаська, Наталки Сняданко, Сашка Ушкалова.

Успіх можна пояснити роботою видавця, особою упорядника - оповідання відібрав і зібрав докупи Сергій Жадан - та влучною назвою, що знайома широкому загалу ще зі шкільної програми зарубіжної літератури.

Відтак маємо приблизне поле лідерів. І закономірності читання: споживач таки віддає перевагу роману, переважно жіночому чи історичному. Наступний літературний рік покаже зміни - деякі особливості літературного року 2010-2011 проявить Форум видавців у Львові.

Аби мати простір для порівняння, наступного тижня "Українська правда. Життя" опублікує загальні рейтинги найкращих продажів книгарень. Цікаво, чи будуть там українські книжки?

Щиро дякуємо книгарням "Є" та "Читай-город" за допомогу в підготовці матеріалу