На Пересопницькому Євангелію усім дозволили написати рядок

— 21 липня 2011, 10:41

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Відтепер кожен українець може написати рядок у сучасному рукописі книги. Проект має об'єднати людей не лише в Україні, але й за кордоном, каже директор видавництва "АДЕФ" Ігор Шпак. Анкета учасника та інструкції розміщені на сайті видавництва.

"Перший рядок ми віддали дівчинці з невеличкого міста Ізяслав Хмельницької області. Це приблизно 30 кілометрів від Двірців, де почалося написання книги. Цій дівчинці зараз 11 років. Ми сподіваємося, що через 50 років вона візьме участь у святкуванні 500-річчя від написання Пересопницького Євангеліє. Ми намагаємося зараз підготувати невеличку армію тих, хто братиме участь у наступних святкуваннях", - розповідає Ігор Шпак.

Кожен зареєстрований отримає свій особистий рядок. Учасник проекту має написати його на папері, відсканувати й відіслати до видавництва. Усього вільні близько 18 тисяч рядків. Якщо охочих буде більше, то проект продовжать і випустять нове видання, обіцяють організатори.

До 450-річчя Пересопницького Євангелія, яке відзначатимуть наприкінці літа, влада планує масштабні святкування і хоче зробити село Пересопниця на Рівненщині історико-культурним центром, розповідає заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов.

"29 серпня ми плануємо відкриття культурно-археологічного центру. На двох рівнях там буде музей. На першому поверсі - музей міста Пересопниця, на другому - музей першокниги. Також там розміститься постійно діюча археологічна експедиція", - каже Олексій Губанов.

Пересопницьке Євангеліє - рукописна пам'ятка 16-го століття, одна з перших церковних книг староукраїнською мовою. Починаючи з 1991 року, на Пересопницькому Євангелії присягають президенти на вірність українському народові.

Реклама:

Головне сьогодні