Лауреатом премії Данте Аліг’єрі стала поетеса Ольга Седакова

— 15 листопада 2011, 14:34

Ним стала російська поетеса Ольга Седакова, яка раніше вже ставала за свою діяльність як літератора та перекладача лауреатом премії Андрія Білого, європейської премії за поезію і премії Олександра Солженіцина.

Цього року премія імені автора "Божественної комедії" вручається вперше: вона заснована в рамках культурної ініціативи Laurentum, пише Дзеркало тижня із посиланням на znaki.fm.

Журі Premio Laurentum обирає лауреатів цілої низки премій, до яких цього року додалася ще одна — вона покликана звернути увагу громадськості на поетів і письменників, чия творчість за своєю культурною значущістю досягає міжнародного рівня та здійснює істотний внесок у мистецтво як таке.

Премія Данте Аліг'єрі, відповідно до своєї назви, покликана відзначати досягнення таких поетів і літераторів, які звертаються до серйозних проблем людського буття, створюючи твори, які зрозумілі різним поколінням і виражають їхню спадкоємність.

Як заявили представили журі Premio Laurentum на чолі з головою Давиде Рондоне, твори Ольги Седакової "досконало висловлюють поезію як мандрівку до центру людського призначення, оновлюючи досвід нашого найвищого поета Данте Аліг'єрі".

У творчості Седакової спадкоємність поколінь, дійсно, виражена якнайкраще — вона з'єднує багатовікові традиції від середньовічних слов'янських церковних пісень до сучасного європейського неокласицизму. Першу збірку віршів поетеси, "Ворота, вікна, арки", було видано в Парижі у 1986 році.

Минулого року в Росії випустили чотиритомну збірку творів Седакової, включаючи перекази (поетеса відома також як перекладач — Седакова перекладала на російську у тому числі і Данте, а також Франциска Ассизького, Емілі Дікінсон, Мартіна Хайдеггера, Т.С.Еліота).

Нагородження лауреатів премій культурної ініціативи Laurentum відбудеться в Римі 12 грудня на історичному місці Храму Адріана на Пьяцца ді П'єтра.

Реклама:

Головне сьогодні