Книжкову премію "The Guardian" отримала книга про рак

— 5 грудня 2011, 11:26

Ця робота була єдиним нон-фікшн-твором в шорт-листі, повідомляє znaki.fm.

Дослідження Мукерджі прийнято називати "біографією": автор відстежив історію страшної хвороби від перших можливих зафіксованих випадків, які датуються VI століттям до нашої ери, і до наших днів.

У книзі переплетені історичні, медичні та автобіографічні факти - часто Мукерджі звертається до особистого досвіду лікаря-онколога, згадуючи історії зі свого життя і з життів своїх пацієнтів.

У боротьбі за грошовий приз в 10 тисяч фунтів стерлінгів (близько 15 тисяч доларів) Мукерджі обійшов такі успішні романи останнього року, як "Підпорядкування" (Submission) Емі Уолдман, що розглянула проблему релігійної терпимості в Америці після 11 вересня, і "Піджін-інгліш" (Pigeon English) Стівена Кельман, який потрапив у шорт-лист "Букера" цього року.

Судді відзначили, що Мукерджі вдалося неймовірним чином "олюднити" рак у своїй книзі; книгу охарактеризували як вкрай "примітну і оригінальну".

Як стверджує сам автор, ідея написати "Імператора хвороб" народилася у нього після спілкування з пацієнтом з саркомою в 2004-ому році, який попросив доктора пояснити, з чим саме йому належить боротися - причому захотів не просто почути діагноз, але отримати більш развернуту характеристику того, що являють собою ракові захворювання і як давно людям доводиться з ними стикатися.

У 2005-ому році Мукерджі спробував оформити свої думки у вигляді статті, проте зрозумів, що обсяг матеріалу занадто великий для такої малої форми.

Раніше Мукерджі встиг отримати за "Імператора хвороб" Пулітцерівську премію в області нон-фікшн, а також потрапити до списку ста найвпливовіших людей 2011-го року за версією журналу Time. Наразі він працює над другою книгою.

Реклама:

Головне сьогодні