Могилянка ліквідувала центр візуальної культури

— 30 березня 2012, 14:53

Таке рішення було прийняте ухвалою Вченої ради 29 березня, йдеться на сайті "Києво-Могилянської академії".

Причинами, через які центр закрито, зазначаються свідоме нанесення шкоди репутації закладу і публічна дискредитація колег.

Серед причин також – невиконання умов попередньої Вченої ради, підміна академічних критеріїв діяльності ідеологічно-політичними, нетерпимість до інакших думок і поглядів, систематичне введення в оману адміністрації НаУКМА.

[L]Нагадаємо, раніше повідомлялось про призупинення діяльності Центру візуальної культури НаУКМА. Трапилось це після скандалу з виставкою "Українське тіло".

Експозицію присвячено дослідженню тілесності в українському суспільстві, було закрито за рішенням президента НаУКМА Сергія Квіта.

Після призупинення діяльності ЦВК, петицію на його захист підписали професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, всесвітньо відомі філософи Славой Жижек та Джудіт Батлер, куратор Першої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва Арсенале 2012 Девід Елліотт, французький філософ Жак Рансьєр та багато інших.

Як зазначив керівник Центру візуальної культури Василь Черепанін у коментарі "Українській правді. Життя", "ми продовжуватимемо свою роботу на інших майданчиках, сподіваємося, вдасться знайти якийсь більш-менш постійний".

"ЦВК бере безпосередню участь у Київській бієнале сучасного мистецтва Арсенале 2012 та у дискусійній платформі під кураторством Єкатєріни Дьоготь, тому деякі презентації, заходи та виставки проходитимуть в рамках цих подій", - додав він.

Серед наступних запланованих заходів ЦВК – виставки німецького фотографа і режисера Мірона Цовніра, австрійського фотографа Еріха Лессінґа, польського художника і куратора 7 Берлінської бієнале Артура Жмієвського, виступи американського філософа Майкла Волцера і словенського теоретика культури Славоя Жижека.

Черепанін нагадує, що ЦВК спільно з незалежною студентською профспілкою "Пряма дія" в НаУКМА були головними організаторами студентських протестів, завдяки яким було знято з розгляду законопроект, через який Академії загрожувала втрата статусу університету.

Реклама:

Головне сьогодні