Тест

З січня книжки можуть подорожчати вдвічі – експерт

Такий прогноз президента Форуму видавців Олександри Коваль вартості книжок після запровадження змін до Податкового Кодексу, що нині ініційовані Міністерством фінансів та Державною податковою службою

"Не здивуйтеся, якщо 2 січня ви прийдете в книгарню і побачите, що книжка, яку ви хотіли прочитати, коштує рівно вдвічі дорожче, ніж коштувала 30 грудня", - попереджає Олександра Коваль.

Враховуючи те, що за даними Асоціації українських видавців середньостатистичний українець у 2011 році витратив на книжки 20 грн. а після подорожчання книжка замість теперішніх середніх 72 грн. коштуватиме 130-150 грн., такі зміни можуть викликати значну редукцію українського книговидавничого ринку.

"Неминучий крах малих видавництв, саме тих, які видають наших улюблених українських письменників, елітарну гуманітарну літературу і недорогі книжки для дітей, скорочення асортименту і закриття малих книгарень", - передбачає Олександра Коваль.

Також плановані зміни до Податкового кодексу нададуть конкурентну перевагу російським видавництвам, оскільки російська книжка стане набагато дешевшою за українську, пояснює Олександра Коваль.

Як зазначає Коваль, тільки одиниці з розвинутих країн мають ПДВ на книжки на рівні інших товарів: "Уряди і громадськість цих країн добре усвідомлюють, чим загрожує зменшення доступу до освітніх і культурних можливостей через їх подорожчання: деградацією населення і втратою ефективності на внутрішньому і на глобальному ринках".

Свої розрахунки Олександра Коваль робила враховуючи:

19%- ставку ПДВу 2013

10 – 15% компенсації видавцями і книготорговцями втраченого податку на прибуток (19% на 2013 рік) задля збереження рівня обігових коштів на рівні минулого року

20 – 25% - прогнозована девальвація гривні, яка настане після виборів (орієнтовно)

15-20% - подорожчання паперу та енергоносіїв, зумовлене девальвацією гривні.