Український фільм "Дім із башточкою" отримав приз у Карлових Варах

Фільм українського режисера Єви Нейман "Дім із башточкою" став на кінофестивалі у Карлових Варах (Чехія) призером конкурсу "Від Сходу до Заходу".

Офіційне нагородження переможців на 47-му Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах відбулося 7 липня.

Усього в цій секції було представлено 12 картин, оцінювали їх 5 членів міжнародного журі.

Головну нагороду фестивалю отримала картина норвезького режисера Мартіна Лунда "Майже чоловік". Герой фільму 35-річний Хенрік – вічний тінейджер, він ніяк не може подорослішати.

Спеціальний приз журі одержав фільм Марко Туліо Джордано "Пьяцца Фонтана: італійська змова" про вибух бомби у міланському банку в 1969 році.

"Дім із башточкою" - картина "1+1 production". Сценарій до фільму написаний за автобіографічною розповіддю Фрідріха Горенштейна "Дім із башточкою".

Це трагічна історія 8-річного хлопчика, який повертався з мамою в рідне місто з евакуації, узимку 1944 року. На півшляху додому, на невідомому полустанку їх знімають із поїзда, тому що мати хлопчика захворює на тиф. Незабаром вона помирає.

Дитина залишається сам на сам зі своїм горем, серед чужих людей. Довірившись незнайомцям, він продовжує свій шлях додому. Усе, що він запам’ятав про місце, де назавжди залишилася його мама, - це те, що на привокзальній площі стоїть старий будинок із башточкою.

"Мовчазне послання фільму – "Людяним можна й потрібно залишатися завжди", - зазначається в прес-релізі.

У кінострічці знялися Альберт Філозов, Катерина Голубєва, Михайло Векслер, Віталій Лінецький, Марія Полицеймако. Дев'ятирічний хлопчик, вихованець одеського інтернату, - Дмитро Кобецькой зіграв головну роль.

Єва Нейман була зворушена перемогою і сказала, що тепер має надію, що її наступний проект матиме місце.

Єва Нейман із нагородою

Член журі конкурсу "Від Сходу до Заходу" Наташа Друбек, зазначила, що фільм "Дім із башточкою" зачепив багатьох людей і він "переміг одразу": "Він набрав найбільшу кількість пунктів. Тому нам не довелося дискутувати як у випадку з іншими фільмами".

"Дім із башточкою" зроблений дуже зрозумілим. Тут проглядається діалог з історією радянських фільмів... Він був критичним, без героїчної перспективи минулого Другої світової війни… У фільмі є певна чуйність, особливо, що стосується операторської роботи. Ми бачили героя дуже близько, але не надто інтимно. Я думаю це дійсно дуже хороший фільм, і він пройде на багато фестивалів", - сказала Друбек.

Єва Нейман і Руслан Хвастов

А кінокритик і член журі Якорим Блажеєвський зазначив: "Фільм "Дім із башточкою" дуже мудрий, із правильно побудованими мізансценами, довгими кадрами, фільм чорно-білий на широкому екрані. З погляду картини – це дуже сильно".

"Що в цьому фільмі нове – це певна дистанція до емоцій. Адже історія дуже сумна, як і в багатьох військових фільмах. Але ми стоїмо осторонь емоцій. Може, це й послужило причиною, чому наше журі назвало цей фільм найкращим у цьому конкурсі", - сказав він.

Реклама:

Головне сьогодні