Тест

Світові новинки серпня: рахуємо чужі гроші

Зовсім нещодавно журнал "Forbes" опублікував список найбільш високооплачуваних авторів світу. Цього місяця "Українська правда. Життя" пропонує роздивитися їх і їхні книжки трохи ближче.

Джеймс Паттерсон (James Patterson)

Цей автор трилерів заробив 94 мільйони доларів. Минулого року він посів другу сходинку аналогічного рейтингу. Його книжка "I, Alex Cross" свого часу посіла 51 місце в списку бестселерів "Yhe New York Times".

Петтерсон - дивак. Він говорить, що вдома не користується комп’ютером, і всі книжки пише від руки. Але читачі люблять його не тільки за це, але й за іронічний тон його романів. Варто зауважити, що окрім літератури, Петтерсон займається також книговидавничим бізнесом і телебаченням.

Джеймс Паттерсон. Фото з Facebook-сторінки Паттерсона

Всього протягом 2011 року письменник видав 14 назв книжок.

Українською мовою перекладено романи Паттерсона "Виклик" і "Бікіні".

Стівен Кінг (Stephen King)

Письменник цього року заробив 39 мільйонів доларів. Його 51-й роман "Під куполом" свого часу розійшовся накладом 600 тисяч примірників.

Звісно, Стівен Кінг заробляє не тільки літературою. Він отримує відсотки від своїх кіноадаптацій, а також пише тексти для найбільш престижних видань – від "The New York Times" до "Playboy".

Цей рік був особливо вдалим для роману "11/22/63". Крім того, Кінг підписав дуже контракт на кіноадаптацію своєї серії "Темна вежа".

Стівен Кінг. Фото АР

Українською мовою перекладено романи "Зона покриття", "Темна вежа І: Шукач", "Темна вежа ІІ: Крізь час", "Темна вежа ІІІ: Загублена земля", "Темна вежа IV: Чаклун та сфера", "Темна вежа V: Вовки Кальї", "Темна вежа VІ. Пісня Сюзанни", "Темна вежа VІІ: Темна вежа", "Історія Лізі", "Острів Дума", "Коли впаде темрява", "Під куполом", "Повна темрява. Без зірок".

Дженет Евановіч (Janet Evanovich)

Письменниця заробила 33 мільйони доларів. Все через її любовні романи про Стефані Плам. Всього романів про неї написано 18. Наразі жоден із них не перекладено українською мовою.

До речі, про скандальний еротичний роман "50 відтінків сірого" Дженет Евановіч відгукується критично. Письменниця вважає його феномен "дивним". Авторка любовних романів боїться, що її колега Е.Л.Джеймс спричинить бурю нездорових любовних взаємин.

Дженет Евановіч. Фото з Facebook письменниці

Хай там як, але аналітики здивовано відзначають, що Дженет Евановіч стала справжнім "case" літературного комерційного успіху.

Джон Грішем (John Grisham)

Письменник-адвокат заробив 26 мільйонів доларів. Жанр його романів умовно можна окреслити як "юридичні трилери".

Успіх спричинив роман про бейсбол і бейсболістів "Calico Joe". В ній Джон Грішем звернувся зокрема до своїх спогадів про юність, коли мріяв стати бейсболістом. Це його перша книжка не про адвокатів.

Джон Грішем. Фото з Facebook Грішема

Наступний роман "The Racketeer" вийде в жовтні 2012 року. Тут письменник повертається до свого жанру "юридичних трилерів".

В очікуванні на появу перекладів Грішема українською, побачимо, чи повторить новинка успіх попередньої книжки.

Джеф Кінні (Jeff Kinney)

Заробив 25 мільйонів доларів. Цей автор успішний і завдяки літературі, і завдяки кіноадаптаціям.

Наприклад, 15 мільйонів за перший тиждень прокату принесла кіноадаптація його роману "Dog Days". А його роман "Wimpy Kid" за 2011 рік продався накладом більше 3 мільйонів примірників. Крім того, Кінні працює дизайнером відеоігор та художником коміксів.

Джеф Кінні. Фото АР

Українською мовою його романи поки не перекладено.

Білл О’Райлі (Bill O'Reilly)

Ведучий каналу "Fox News" заробив 24 мільйони доларів написанням історичних книжок. Його "коником" можна вважати книжки про вбивства президентів. Наприклад, найбільш успішними є праці про вбивство Кеннеді та Лінкольна.

Фото з сторінки Білла О’Райлі p Facebook

Нора Робертс (Nora Roberts)

Письменниця заробила 23 мільйони доларів. Про її працездатність можна складати міфи та легенди. За свою кар’єру вона написала більше 200 книжок!

Нора Робертс. Фото з Вікіпедії

Українською мовою її любовні романи не перекладено.

Даніела Стіл (Danielle Steel)

Даніелла Стіл на любовних романах заробила 23 мільйони доларів.

Зараз письменниця почала електронне "перезавантаження". Не так давно вона оголосила, що 71 свій роман викладе в мережі як електронні книжки. Ця подія станеться на сайтах "Amazon" і "Sony".

Даніела Стіл. Фото з Facebook письменниці

Українською мовою можна прочитати роман "Відлуння" Даніели Стіл.

Сюзанна Колінз (Suzanne Collins)

Авторка "Голодних ігор" заробила 20 мільйонів доларів. Прибуток їй принесли і продажі, і екранізація.

2010 року вона потрапила навіть у список найбільш впливових осіб світу за версією журналу "Time".

Сюзанна Колінз. Фото АР/telegraph.co.uk

Трилогію "Голодні ігри" можна прочитати українською мовою.

Джоан Ровлінг (J.K.Rowling)

Авторка серії книжок про "Гаррі Поттера" заробила 17 мільйонів доларів. Майже як Янукович за свою ненаписану біографію.

Її прибуток становить насамперед аванс у 8 мільйонів доларів за написання першого "дорослого" роману. Крім того, дуже вигідним бізнесом виявився інтернет-магазин "Pottermore", де її книжки про Гаррі Поттера можна купити в електронній версії.

Джоан Ровлінг. The Daily Mail

Українською мовою книжки Ровлінг перекладені – цю культову серію в чудовому оформленні читали, здається, всі фани "Поттеріани".

Стефені Маєр (Stephenie Meyer)

Заробила цього року 14 мільйонів доларів. Стефані Майєр пише вампірські романи. Її сага про вампірів має шалену популярність.

Звісно, тут прислужилася також екранізація. Цифри це підтверджують. Свого часу письменниця 7 мільйонів заробила на кіноадаптації своїх романів.

Стефені Маєр. Фото The Daily Mail

Здається, підлітки світу справді фанатіють від її персонажів. Українські читачі можуть почитати українською всю її "Сутінкову Сагу".

Повний список можна прочитати тут.

Цікаво також буде порівняти отримані цифри з рейтингом найбагатших письменниць світу.

В статті використано матеріали "Fоrbes" і "The Now York Times"