Тест

Названо лауреата літературного нобеля

Про це повідомляється на офіційному сайті Нобелівської премії.

Мо Янь - сучасний китайський письменник, почесний доктор філології Відкритого університету Гонконгу. Мо Янь - це псевдонім, у перекладі з китайської означає "мовчи". Справжнє ім'я - Гуань Моє.


Твори Мо Яня переведені на більш ніж десять мов, включаючи англійську, французьку, німецьку та норвезьку. Російською Мо Янь перекладали лише уривками. Українською є переклад його оповідання "Геній" у журналі "Всесвіт".

Як зазначається у повідомленні нобелівського комітету у Твіттері, Мо Яня повідомили про премію телефоном, коли він був вдома. Письменник "не тямив себе від радості", але був переляканий.

У тому таки Твіттері зазначається, що шведська академія радить почитати роман "Часникові баллади" Мо Яня.


Мо Янь став першим письменником, який отримав Нобелівську премію для Китаю. У 2000 році лауреатом літературного Нобеля був китаєць за походженням Гао Сінцзянь, але премію отримав як французький письменник1997 року він став громадянином Франції).

Шведська академія радить почитати "Часникові баллади" Мо Яня. Фото з Amazon

Мо Янь народився у 1955 році у сім’ї фермерів. Коли йому було 12 років під час Культурної революції у Китаї, покинув школу і пішов працювати спершу на село, а потім на фабрику.

У 1976 році приєднався до народно-визвольної армії Китаю, почав вивчати літературу та писати.

Його перший твір був опублікований у 1981 році. Мо Яня називають китайським Францом Кафкою або ж Джозефом Геллером.

Псевдонім Мо Янь обрав після того, як написав перший роман. Через те, що він відомий відвертістю, яка не дуже вітається у Китаї, письменник обрав такий псевдонім, аби нагадувати собі, не говорити надто багато.

По його твору "Червоний гаолян" був знятий філь-дебют режисера Чжана Імоу, який у 1988 році отримав "Золотого ведмедя" на Берлінале. Фільм розповідає про життя під час війни Китаю і Японії, його не варто дивитися дітям до 16 років.

У 2005 році американський журнал Time писав про нобелівського лауреата 2012 року:

"Ніхто не може звинуватити Мо Яня у тому, що він мислить не масштабно. У десятках оповідань і романів він описує бурхливі роки минулого століття в Китаї, використовуючи для цього гостру сатиру і магічний реалізм. І це зробило його одним з найвідоміших і найчастіше заборонених китайських письменників, якого читають з порушенням авторських прав".

Зазначимо, що у середу стали відомі імена лауреатів нобелівської премії з хімії. Ними стали американці Роберт Лефковіц (Robert J. Lefkowitz) і Брайан Кобілка (Brian K. Kobilka).

Нагороду вченим дали за "новаторські відкриття, які показують внутрішню роботу важливого сімейства G-білкових рецепторів".

Лауреатами нобелівської премії з фізики 2012 року стали марокканець Серж Хароше (Serge Haroche) і американець Девід Вайнленд (David J. Wineland).

Нагороду фізикам дали за "створення новаторських експериментальних методів, що роблять можливим вимірювання та маніпулювання окремими квантовими системами".

А у понеділок стали відомими імена лауреатів нобелівської премії з медицини.

Одним з них став професор Кіотського університету Сінья Яманака, що розробив методику перепрограмування соматичних клітин людини і одержання з них так званих індукованих плюрипотентних клітин, що володіють властивостями ембріональних стовбурових.

Другий лауреат - британський біолог Джон Гердон, який першим у світі запропонував метод клонування тварин.

Церемонія вручення премії відбудеться 10 грудня 2012 року в Стокгольмі.

Факти про Нобелівську премію з літератури

З 1901 по 2011 роки Нобелівську премію з літератури отримували 108 авторів, з них 12 жінок.

Середній вік письменника, який отримує найпрестижнішу нагороду уз літератури – 64 роки. Відмовились від премії 2 осіб – Борис Пастернак і Жан-Поль Сартр.

Вже 50 років поспіль імена номінантів на Нобелівську премію тримаються у секреті.

Загалом з 1901 року по 2011, нобелівську премію отримали 853 людини.

Фото mwfblog.com.au, milleorienti.com