Тест

10 найуспішніших українських письменників

Цього року рейтинг найуспішніших українських письменників очолила харків'янка Сімона Вілар, автор історичних жіночих романів. Справжнє ім'я письменниці - Наталія Гавриленко.

Сукупні наклади її книг в 2012-ому році перевищили 200 тисяч примірників, а гонорари сягають 40-50 тис. грн за нову книгу і 25-30 тис. грн за перевидання. Популярність творів Сімони Вілар ілюструє основний вибір українського читача - жіночі романи і детективи.

Сімона Вілар очолила цьогорічний рейтинг

Журнал "Фокус" другий рік поспіль публікує щорічний рейтинг 10 найуспішніших українських письменників.

У рейтингу є і автори, визнані як читачами, так і критиками. Гостросюжетний історичний роман Юрія Винничука (№ 16 у рейтингу) "Танго Смерті" називають літературною подією року.

А популярний письменник Сергій Жадан (№ 20) минулого року розпочав співпрацю з видавництвом "Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", у якого добре розвинена система продажів. Завдяки цьому сумарний річний наклад книг Жадана досяг 11 500.

Окремо варто відзначити Андрія Куркова (№ 19), чиї книги потрапляли в топ-10 європейських бестселерів. У 2012-ому році письменник представив Україну на фестивалі європейської літератури у місті Коньяк у Франції і прочитав лекцію у Кембриджському університеті.

Крім того, видання звертає увагу на новий жанр, який користується особливим попитом - "шансон в прозі". Суть його зрозуміла за характерними назвами книг - "Кров на зубах", "Фарт злодія" або "Наїзд на щипача".

Автори бестселерів приховують свої імена під псевдонімами і спілкуватися з пресою відмовляються. Тим не менш, сукупні наклади українських видань книг Миколи Сивого (№ 6) протягом минулого року склали 44 тисячі примірників, а Єгора Пітерського (№ 13) - 23 тис.

В цілому видання констатує, що українці мало читають. Якщо в світі успіх книги вимірюється сотнями тисяч копій, проданих за тиждень, то в Україні 10 тисяч примірників за рік - вже бестселер.

За даними дослідницької компанії GfK Ukraine, для 73% населення, читання не є сферою інтересів, а кожен четвертий українець взагалі не читає книг.

Письменниця Люко Дашвар опинилася на другій позиції рейтингу

Українська асоціація видавців та розповсюджувачів книг підрахувала, що в середньому кожен мешканець нашої країни витрачає на паперові носії творів близько 30 гривень на рік. Це в 10 разів менше, ніж у сусідній Польщі і в 40 разів менше, ніж у Німеччині.

При складанні рейтингу враховувалися річні наклади авторів - єдиний, на думку експертів, об'єктивний для України показник.

Крім того, було відокремлено списки прозаїків, поетів і авторів, які працюють в публіцистичному напрямку.

10-ка найуспішніших письменників України

1. Сімона Вілар - 206 000 примірників

2. Люко Дашвар - 119 000 примірників

3. Світлана Талан - 80 000 примірників

4. Міла Іванцова - 59 000 примірників

5. Лада Лузіна - 46 500 примірників

6. Микола Сивий - 44 000 примірників

7. Марина і Сергій Дяченки - 38 300 примірників

8. Наталія Костіна - 35 000 примірників

9. Ірен Роздобудько - 34 000 примірників

10. Ганна та Петро Володимирські - 33 000 примірників

Фото novyny.lviv.ua, telekritika.ua, Facebook