Тест

"Залізна людина 3" та "У сніжному полоні" – міжнародні вороги та дружба

Від 2 травня на українських екранах демонструються: фантастичний бойовик „Залізна людина 3" Шейна Блейка, драма „У сніжному полоні" Петера Несса, пригодницький анімаційний фільм „Печатка царя Соломона" Владлена Барбе та кримінальний трилер „Форсаж №19" Мукунди Майкла Дьюіла. Також у повторний прокат виходить українська драма „Той Хто Пройшов Крізь Вогонь" Михайла Іллєнка.

Залізна людина 3/Iron Man 3
Режисер: Шейн Блек
У ролях: Роберт Дауні-молодший, Ґвінет Пелтров, Ґай Пірс, Бен Кінґслі, Джон Фавро, Пол Беттані
Жанр: пригоди, екшн, фантастика
Країна: США, Китай

Третя частина франшизи „Залізна людина" приготувала своїм шанувальникам два сюрпризи. По-перше, постановника попередніх двох частин Джона Фавро у режисерському кріслі замінив Шейн Блек – сценарист знаменитих у 1980-ті та 90-ті фільмів „Смертельна зброя", „Останній бойскаут" та „Останній герой бойовика". Натомість Фавро з’явився у епізодичній ролі охоронця Тоні. А по-друге, Тоні Старка спіткала доля Бетмена, Супермена та Спайдермена – його образ став більш рефлексивним та психологічним.

„Залізна людина 3" представляє нам колишнього безтурботного плейбоя під час душевної кризи – він годинами майструє нові костюми, не може спати ночами, починає страждати від панічних атак і не здатен налагодити стосунки зі своєю дівчиною Пеппер. Тоні не дають спокою спогади про небезпечні пригоди, які він пережив у якості Залізної людини. Зрештою, минуле завдає Тоні ще одного удару – на його шляху встають люди, якими він знехтував колись, і таким чином здобув смертельних ворогів на все життя. Тепер вони загрожують не лише сімейному щастю Залізної людини, але й спокою усіх американців.

Стрічка знайомить нас із новим Тоні – слабким та розгубленим. Він потребує допомоги не лише своєї дівчини, але й цілком незнайомих людей. Втім, попри деякі депресивні ноти, „Залізна людина 3" найбільше нагадує комедію, адже крім рефлективності Шейн Блек, який виступив і сценаристом картини, подарував своєму персонажу значну долю самоіронії. Численні жарти, і зокрема над самим Старком, відрізняють „Залізну людину 3" від решти „серйозніших" екранізацій коміксів на кшталт „Темного лицаря".

Сама картина – чистий і захоплюючий атракціон. Старк боротиметься з ворогами і на суші, і у небі, і на воді, його протистояння із бізнесменом-науковцем Олдрічем Кіліаном перетвориться на правдиве детективне розслідування із несподіваним фіналом, а у фінальній битві „добра та зла" візьме участь ледь не дюжина „залізних людей". „Залізна людина 3" має ще й політичне послання, стверджуючи, що за діяльністю „бородатих" терористів часто ховаються інтереси когось зі „своїх", тож шукати ворога краще не зовні, а в середині країни.

Втім, Тоні теж отримує свій урок. Йому доведеться затямити, що колишня дівчина повертається не до добра, а тихе життя із коханою жінкою важливіше за всі мрії, фантазії та хлопчачі іграшки.

Оцінка фільму 4,8 з 5

У сніжному полоні/Into the White
Режисер: Петер Несс
У ролях: Флоріан Лукас, Девід Кросс, Стіґ Генрік Гофф, Руперт Ґрінт, Поклен Ні бор
Жанр: історичний, драма
Країна: Швеція, Норвегія

Стрічка норвезького режисера Петера Несса розповідає реальну історію, яка трапилася у квітні 1940 року. Тоді німецькі та англійські льотчики підбили літаки один одного і опинилися в льодовій пастці на берегах Норвегії. Зрештою, обидва екіпажі знайшли мисливську хатинку і заради спільного порятунку зуміли забути про ворожнечу та ідеологічні розбіжності. Їхня епопея мала сумний та водночас зворушливий фінал – війну пережили лише один англієць та німець і 1972 року вони нарешті зустрілися знову, вже як друзі та товариші по нещастю.

Несс вижимає із цієї короткої історії максимум мелодраматизму, проте основний акцент картини у гуманістичній моралі, яка стверджує, що всі люди – брати, і це добре начало здатне подолати усі протиріччя.

Стрічка зображає п’ятьох людей, змушених перечікувати снігову бурю в маленькій дерев’яній хатинці практично без їжі та тепла. Хоча вони й належать до ворогуючих сторін, спільного між ними значно більше, ніж здається спочатку. Власне, зрозуміти, які причини зіткнули цих милих і чуйних представників європейських націй, не так вже й легко. З самого початку конфронтація між ними відбувалася на рівні школярських кпинів – то німець пожартує про англійські автомобілі, то англієць піде до вітру із підписаним автором примірником „Майн Кампф".

Далі оповідь розкриває характери персонажів, і ми дізнаємося, що за показною черствістю та любов’ю до порядку в німців, ховаються занехаяні мрії та понівечені долі. Скажімо, один льотчик важко переживає свою професійну некомпетентність, а інший все життя хотів бути художником, а керуючи натомість сімейним бізнесом. На противагу їм, елегантний англійський аристократ його грубуватий помічник з народу вважають, що життя не складається із виконання наказів та нудного обов’язку, а має ще й різні, повні барв відтінки.

Відомо, що знаменитий роман „Володар мух" Вільям Ґолдінґ писав як сатиру на популярний у Британії роман „Кораловий острів", де йшлося про англійських дітей, які залишалися взірцевими європейцями навіть на безлюдному острові. Персонажі фільму „У сніжному полоні" дуже нагадують цих зразково-показових героїв підліткової літератури, бо зберігають свою цивілізованість попри усі негаразди і продовжують бути гордими носіями своїх культурних типажів.

Про реалістичність характерів та мотивацій головних героїв тут говорити не приходиться. Проте фільм „У сніжному полоні" має одну велику перевагу – він нагадує про справді важливі речі, на кшталт співчуття та милосердя до ближнього, та вказує, що причини війни, із історичної перспективи, часто виглядають абсурдними та жалюгідними.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Печатка царя Соломона/Печать царя Соломона
Режисер: Владлен Барбе
Жанр: анімація, пригоди
Країна: Росія

Під час своєї подорожі річкою Міссісіпі, Гекльберрі Фінн та раб-утікач Джим знаходять скарб у покинутому будинку. Коли ж вони дістають здобич, відбувається страшний землетрус і на волю з амфори виходить джин Юсуф. Йому доведеться допомагати головним героям знешкоджувати злого духа Кішкаша. Аби здійснити свої зловісні плани, Кішкаш руйнує часові та просторові кордони, тож Гек, Джим та Юсуф опиняються в сучасній Москві, де повинні відшукати таємничу печатку царя Соломона. Лише цей артефакт зможе зупинити злого духа.

Форсаж №19/Vehicle 19
Режисер: Мукунда Майкл Дьюіл
У ролях: Пол Вокер, Наїма МакЛін, Лейла Гайдарян
Жанр: трилер, кримінальний
Країна: США

Звичайний хлопець Майк бере в чужому місті машину на прокат, і у багажнику авта несподівано знаходить дівчину. Незнайомка виявляється важливим свідком у гучній справі, в якій замішані високопосадовці. Майк намагається попри все захистити дівчину, навіть коли по їхньому сліду вирушає ціла банда злочинців. Чоловік покладається лише на своє водійське вміння.