"Нікчемний я 2" та "День всіх святих" – романтика для дітей та дорослих

Від 11 липня на українських екранах демонструються: анімаційна комедія "Нікчемний я 2" П’єра Соффіна та Кріса Рено, мелодрама "День всіх святих" Паоло Вірци, фантастичний бойовик "Тихоокеанський рубіж" Ґільєрмо Дель Торо, а також кримінальний екшн "Віолет і Дейзі" Джоффрі Флетчера.

Нікчемний я 2/Despicable Me 2

Режисер: П’єр Соффін, Кріс Рено

Жанр: анімація, комедія, родинний

Країна: США

Екс-лиходій Ґрю робить все навпаки – у першій частині фільму "Нікчемний я" він став прийомним татусем для трьох маленьких дівчаток, і лише у другій серії став шукати їм маму. Спочатку Ґрю навіть не думає про зустрічі з жінками, зосередившись на родинному житті та новому зайнятті – виготовленні джему.

Проте за проханням таємної Антилиходійної ліги йому доводиться змінити професію та піти у шпигуни, ставши напарником симпатичної шпигунки Люсі. Разом вони повинні дізнатися, хто із торгівців міського шопінг-молу причетний до викрадення суперсекретної суміші, яка здатна за секунду перетворити безневинного кролика на кровожерного звіра. І коли партнери нарешті виходять на слід, Ґрю вже не уявляє свого життя без Люсі.

На відміну від першої частини, в фільмі "Нікчемний я 2" майже не буде лиходійства та планів по захопленню світу. Зате з’явиться багато милих звірят, єдинорогів, рожевих барв, солодощів та романтики, а разом із Ґрю перше кохання переживатиме і його старша дочка Марґо. Навіть негідники в мультику поводяться не так вже й негідно, а лише коять різноманітні дурниці в останній спробі повернути собі колишню лиходійську славу.

Мультфільм підкупає насамперед насиченим пригодами сюжетом та розмаїтими карколомними трюками. Здається, що класичний комедійний жанр слепстіку зараз здатен уповні розгорнутися лише в анімації, адже живі актори вже просто не в змозі перевершити намальованих на комп’ютері персонажів. Зрештою, "Нікчемний я 2", як і кожен сіквел, прагне бути яскравішим за оригінал, жертвуючи самою історією та користь видовища.

Стрічка дуже швидко позбувається шпигунських мотивів і перетворюється на мелодраму, відсуваючи боротьбу із лиходієм на сюжетне узбіччя. Зате на перший план виходять душевні поривання Ґрю та Люсі, які заради свого кохання готові долати воду, сушу та повітря, ризикувати життям і робити необдумані вчинки.

Ця сюжетна невимушеність, укупі з с цілим набором зворушливих сцен вже забезпечила "Нікчемному я 2" непогану касу. Принаймні у США картина змогла з легкістю обійти у касових зборах амбітний проект Ґора Вербінськи "Самотній рейнджер".

День всіх святих/Tutti i santi giorni

Режисер: Паоло Вірци

У ролях: Федеріко Вітторіа Джоанна Кайоццо, Лука Маринеллі, Кеті МакҐоверн

Жанр: мелодрама

Країна: Італія

Безпліддя може зіпсувати стосунки навіть найбільш люблячої пари. Саме із цією проблемою зітнулися закохані Антонія та Ґвідо – їхнім стосункам вже шість років, а бажана дитина так і не з’являється. Антонії виповнилося тридцять три, і вона болісно сприймає той факт, що усі найближчі родички мають малюків, а її час повільно, проте невпинно спливає.

В молодості дівчина вела розпусне життя панк-співачки та не задумувалася про родину, проте знайомство з тихим "ботаніком" Ґвідо втихомирило її буремну натуру. Вона покинула музику та стала працювати у прокатній автомобільній конторі. Натомість Ґвідо пожертвував своєю науковою кар’єрою заради кохання, і тепер задовольняється скромним місцем консьєржа у готелі.

Він працює уночі, а вона – удень. Щоранку чоловік будить кохану цікавим історичним фактом та свіжою кавою. Ранковий секс завершує робочий день Ґвідо та розпочинає його для Антонії. І навіть маленька квартирка на околиці, з якої до міста доводиться добиратися з двома пересадками, не псує їхнього щастя. Проте ідилії таки настає кінець, коли Антонія починає мріяти про власну дитину.

Героям доведеться пройти чимало на шляху до омріяного батьківства. Вони відвідують консультації у дорогих ескулапів, роблять неприємні аналізи, наважуються на штучне запліднення та навіть вдаються до містичних практик. Антонія та Ґвідо метатимуться між надією та відчаєм, і відчайдушно намагаючись зберегти свою любов.

Сюжетно стрічка "День всіх святих" нагадує британську комедію 2000 року "Все можливо, дитинко", та на відміну від неї не має чіткої структури та виразної історії. Якщо британці дотепно порівняли фізичне безпліддя із творчим, то італійці, застосувавши схожу фабулу, зосередилися на внутрішніх переживаннях своїх героїв.

Можливо, стрічка завдячує своєю структурною непевністю літературному першоджерелу – роману Сімона Ленці. Проте завдяки цій основі характери головних героїв виглядають правдивими та переконливими. "День всіх святих" не слідує за певним жанром, меланхолійно розповідаючи про щоденні дрібниці з життя Антонії та Ґвідо. Це проста, і в той же час щира оповідь про двох пересічних італійців, яким одразу ж співчуваєш та віриш.

"Неформалка" Антонія та інтелігент Ґвідо виділяються на фоні своїх простуватих сусідів, які люблять пиво, футбол, яскраві речі, та з’ясовують стосунки за допомогою кулаків. Цілком можливо, що саме їхня "складна душевна організація" не дає закоханим бути щасливими, проте коли вони нарешті відкидають усі переживання, страхи та напівдитячі фантазії, життя починає потроху налагоджуватися.

Оцінка фільму 4 з 5

Тихоокеанський рубіж/Pacific Rim

Режисер: Ґільєрмо Дель Торо

У ролях: Ідріс Ельба, Рон Перлман, Чарлі Дей, Рінко Сікучі

Жанр: фантастика, бойовик

Країна: США

Коли з морських глибин піднялися велетенські кровожерні чудовиська, людство опинилося на межі вимирання, втративши за кілька років половину своєї кількості. Для боротьби із монстрами було створено гігантських роботів, керованих одночасно двома пілотами.

Проте навіть їхня допомога не здатна наблизити перемогу. І у час відчаю захисники людства згадують про забутого усіма пілота. Лише він та його старий робот здатні змінити хід битви.

Віолет і Дейзі/Violet & Daisy

Режисер: Джоффрі Флетчер

У ролях: Сірша Ронан, Алексіс Бледел, Джеймс Ґандольфіні, Денні Тремо

Жанр: кримінальний, бойовик

Країна: США

Дві юні клерки Вайолет та Дейзі вбивають людей за гроші без докорів сумління. Проблеми починаються, коли їм замовляють хворого на рак чоловіка, який не боїться смерті. Він обіцяє дівчаткам болючу помсту.

Автором сценарію та режисером стрічки є Джоффрі Флетчер, який написав сценарій до знаменитої стрічки "Скарб" ("Precious", 2009). Один з двох "Оскарів", що їх здобула картина, належить самому Флетчеру.

Фото Kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні